Кога ще ни карантинират пак?

Димитър Аврамов Последна промяна на 08 юли 2020 в 20:48 15449 3

Димитър Аврамов, полулог*

Ще ви кажа кога ще ни затворят пак по домовете, но преди това нещо друго. Имаме голям проблем. Трябва да спасим политиците от самите тях. Ако не ги спасим, ако ги оставим да разгърнат посредствеността си, след някоя и друга година няма да имаме нито един аргумент в защита на демокрацията. А тя ни трябва. Веднага след като я загубим в полза на някой вманиачен във властта автократ, ще я оценим. Ще е късно обаче.

Ще Ви представя тази глупост в информационен миш-маш, свързан с екологичните протести, узурпацията на плажа на парк “Росенец” от неидентифицирана охрана, която охранява Ахмед Доган и отразяването на посещението на италианския външен министър Луиджи ди Майо в България.

Слушах казаното от политиците по централните новини на БНТ и цъках с език. Новината за неидентифицирана охрана, която не допуска Христо Иванов да стои на плажа пред “Летния Сарай”, който плаж е публична държавна собственост, бе излъчена от БНТ някъде 20.28 часа. Част от зрителите на БНТ, които и без това не са толкова много, вече са били заспали по това време и не са разбрали тази пикантерия. Част от тях не са гледали и репортажа за екологичните протести, който бе излъчен в 20.24 часа.

БНТ обаче е вечна, затова я оставям намира и се връщам на посещението на Луиджи ди Майо и на казаното от него и от родните политици.

Родните политици бяха забележително неадекватни, но няма да ги критикувам, защото са обидчиви, злопаметни, отмъстителни и подли. Затова ще цитирам казаното от италианския външен министър, с надеждата, че италианските медии ще ни го върнат тъпкано. Цензура, слава Богу, можеш да установиш само в рамките на собствената си държава. Затова ние да бием по италианските политици, пък дано те го върнат на нашите!

Та, Луиджи ди Майо каза: “Европейските граждани имат нужда от бързи и амбициозни отговори, за да може да се преодолее трудната икономическа ситуация. Трябва и доверие и единство между всички страни членки за максимално качествено използване на средствата по новия финансов инструмент”. Вие разбрахте ли нещо? Разбрахте ли за кой финансов инструмент става въпрос? Ако не сте разбрали, ще Ви кажа.

Основният принцип на пътуването в чужбина е да те забележат вкъщи. За нас, нормалните хора, това се изразява в публикуване на снимки как се забавляваме ужасно, как си прекарваме страхотно на много, много интереси места. Тези снимки са предназначени да се похвалим на всички, да покажем колко сме важни на едни и да дразним други. Тоест, ако някой, който пътува в чужбина, не пуска във Facebook по няколко пъти на ден снимки в стил “Снимай ма тъй”, от мен да знаете - той не е лош човек!

При политиците е горе-долу същото. За тях пътуването в чужбина е повод да кажат - от чужбина - нещата, които са им важни у дома. COVID-19 им дойде дюшеш на европейските и на родните политици. Защо? Ами защото заради коронавируса измислиха финансов инструмент за подпомагане на европейските граждани. Разбирайте - финансов инструмент, с който да разполагат, докато са на власт и чрез който евентуално да удължат оставането си на власт. “Доверието”, за което говори Луиджи ди Майо (това име упорито ми звучи като на полузащитник на Интер Милано, извинете психологическите ми отклонения), е свързано с това, че едни държави в южната, по-недисциплинираната част на ЕС, трябва да си имат доверие и да се обединят, за да извлекат възможно много от финансовите инструменти. Италия пострада доста от COVID-19 кризата. Задлъжнялостта и разходите й за заеми се повишиха в края на месец април. Затова италианското правителство поиска солидарно емитиране на еврооблигации от всички държави в ЕС. Германия и Холандия обаче не са въодушевени от идеята. Какво мисли нашето правителство?

Наша позиция е “Дайте колкото се може повече кинти”! Извинете за жаргона, ама те така си говорят по върховете.

Сега прескачам на десанта на Христо Иванов на плажа на парк “Росенец”. На бившия министър му се наложи да плава, защото плажът, който е публична държавна собственост, е затворен. Бреговата охрана обаче явно е била подготвена и отблъсна “нашествениците”, които твърдят, че са охраната на брега е “беззаконие”. По принцип всички “нашественици” така казват! Тук обаче виждам няколко проблема. Първият е на г-н Доган. Години наред ни убеждаваха колко мъдър е г-н Доган и какъв държавник е. Е добре, де, като е толкова умен и като мисли за държавата, защо тогава загражда държавна собственост и не пуска Христо Иванов? Да го беше поканил на кафе! Ако беше, нямаше да изпада в неудобни ситуации. В такива нямаше да изпадат и кметът на Бургас Димитър Николов, и общинските съветници от ГЕРБ, които сега трябва да се обясняват защо са деактували общинска собственост в частна, в полза на фирмата, построила имота на г-н Доган. А освен това са й дали и концесия върху плажа. Демек - защо правят рахат на Доган? Ха, сега де? Сега Бойко Борисов, както обикновено ще трябва да нареди на общинските съветници (нещо, което уж няма право да прави) да си променят решението. Тоест има риск г-н Доган да трябва да споделя плажа с Христо Иванов, с други плаващи политици или още по-лошо - със случайни туристи, дето хабер си нямат. В настоящата епидемична обстановка и предвид рисковата за върлуващи вируси възраст на почетния председател на ДПС, това си е направо враждебен акт. Ей затова Христо Иванов, която партия или коалиция да оглави, коалиционни партньори няма да намери. С едно акостиране на плажа на “Росенец” се скара с ДПС, ГЕРБ, с БСП и с президента.

Ей, цитираните по-горе политици, моля, не се ядосвайте, не се дразнете на OFFNews! Мнението е на автора, демек мое си е и не ангажира редакцията! Освен това аз не съм сериозен, само ви бъзикам! Това ни е останало – да ви се подиграваме. Не ни го взимайте и него, че иначе ще трябва да Ви сменяме. На мен лично не ми се занимава, имам други планове.

Сега скачам към най-сериозната тема – екологичните протести. Обичам природата и моля да ми простите, че съм подозрителен по принцип към екологичните активисти. Свързвам ги с гледката на къмпинг „Корал“ отпреди 2-3 години – произволно разхвърляни палатки, включително и върху дюните, мръсотия и хиляди късчета тоалетна хартия, тапицирали така любимата природа. Не се сърдете, екозащитници. Често сте прави! Като сега, например! За съжаление от известно време насам екологичното министерство не е държавна институция, а лобистки орган на бизнеса, който иска природата да изглежда като софийски квартал. Чрез промени в Закона за биоразнообразието Валери Симеонов (който конфискува апаратура на диджеи и иска курортите да тънат в тишина) иска промяна в начина на управление на териториите, които влизат в "Натура 2000". Тази промяна предвижда министърът на околната среда и водите да контролира еднолично защитените територии от мрежата, а от целия процес ще са изключени експертните среди. Демек, екоминистърът става феодал по отношение на природата!

Тази поправка значи едно единствено нещо – за властта повече власт, за хората повече послушание! За съжаление това е тенденция, такъв е начинът, по който се развива държавността ни. Държавата става все по-голяма, а хората все по-малки. На върха на пръстите ми е да напиша, че тия, патриотите, дето формално оглавяват екологичното министерство, са се оджамбазили здраво и то не само заради присъствието на Джамбазки. Те обаче, хайваните, така и не разбраха как играе големият им коалиционен партньор. Излизаме на протест и каквото и решение да е взето, Бойко Борисов го променя. Ето Ви една добра новина. Премиерът разбира от красиви, многолюдни и добре организирани протести. Оценява ги и бързо приема позициите им. Демек какво трябва да правим – да протестираме! Не го забравяйте това!

Хайде, че този текст се изсули в третата страница на Open Office (използвам него, защото Бил Гейтс има доста пари, че да му давам още). И накрая да Ви отговоря на въпроса от заглавието “Кога ще ни карантинират пак”? Е, то е ясно кога! Като свърши туристическият сезон! Повечето, ако не всички мутри и политици имат хотели. Затова туризмът е важен! Като свърши сезона и децата тръгнат на училище на дистанционно обучение по Интернет, изведнъж ще се появят условия за нова карантина. Не се косете обаче! Тя ще изкара само до декември! Тогава започва зимният сезон, а много от тези, които имат хотели на морето, имат и в планината. Така че си планирайте пролетни и есенни карантини, докато не се намери начин как някой да изкара “кинти” от лекарство или ваксина против коронавируса. Само с него майтап не бива. Не викайте, че не съществува, че ще изпаднете в конфузна ситуация, ако не дай си Боже Ви хване грип, който не съществува! Че ако нещо не съществува, за него и лечение няма!

Peace!

*"Полулог" идва от "полу" и "логос" (наука или слово). Авторът има претенцията да е "полуучен" и "полусловесен", а не изцяло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

300

3

гоуемио

09.07 2020 в 08:23

Поредният храчколог, оплюващ всичко и всички, но не без грам идея за после!

9873

2

emanuilis

08.07 2020 в 23:25

Като видя натрапения „фас" се отказвам да чета каквото и да е. Може да опита с чаша ракия, аналогичен ефект.

1532

1

tarabata

08.07 2020 в 21:42

Ето това момче е написало нещо смислено и правилно за разлика от други ваши "автори" дето ми "бият" на графомани и които вече не чета, колкото и да си слагат очила, каскети и да си пускат дълги бради.
 
X