Какво няма да научат децата ви за комунизма

Тихомир Илчев Последна промяна на 23 януари 2018 в 17:30 13731 18

Тихомир Илчев

Престъпленията на комунистическия режим в България (от септември 1944 г. до ноември 1989 г.) влизат в учебната програма за 10 клас.

Децата ще изучават какво е "Народен съд", "трудововъзпитателни лагери" и "репресивен апарат". Учениците ще трябва да дават примери за "политически терор" и нарушаване на граждански, политически и човешки права и свободи.

Прекрасно.

И логично.

Комунистическият режим беше признат за престъпен от 38-то Народно събрание със закон още на 26 април 2000 г., обнародван в Държавен вестник, брой 37 от 5 май 2000 г.

Днес у нас, съвсем понятно, трудно можеш да се разхождаш с тениска със свастика или с лика на Хитлер, без произтичащите от това последствия, докато всевъзможен соц.''аутфит'' със сърп и чук, с петолъчка или с др. Ленин се продават ''на ишлеме'', не само в подлеза на ЦУМ, под ''носа'' на президентството (и на няколко метра от православен храм - ''Св. Петка Самарджийска''), но и непосредствено до Синодалната палата.

И именно тук ''зейва'' огромната (и грозна) дупка…

Наследниците на нацистките главорези, своевременно, след краха на Третия Райх и края на Втората световна война, са изтикани в периферията на обществото. Печатът на срама от престъпленията и зверствата на техните предци ги следва неотлъчно и до днес и те са задължени да се отрекат от тях. Доколко това е искрено е съвършено различна тема, но те имат достойнството да зачеркнат наследството на бащите си, в името на едно общество, от което искат да са част.

Някои нацистки наследници, като дъщерите на Херман Гьоринг – Еда, и на Хайнрих Химлер – Гудрун, не го правят и дори открито афишират обичта си към своите отци и почитта си към тяхното ''чисто'' дело.

Но затова те никога не биха могли да заемат висша държавническа служба, да влияят по какъвто и да било начин на живота и съдбата на своите съграждани или да предприемат каквато и да било изява в обществото. Те са ''изплюти'' в най-тъмното ъгълче на ''сосайъти''-то, защото развитите общества са извършили лустрацията и са екзекутирали легитимността на подобни безсрамия в главите си.

Дори дъщерята на ''бащицата'' Сталин - Светлана Алилуева, която сатрапът е издигал на пиедестал и единствена е успяла да се ''наслади'' на цялата любов, на която може да е способен един анти-човек – до края на живота си отричаше методите на действие и престъпленията на оглавявания от Генералисимуса режим.

А у нас?

Е, тук винаги е по-различно. Наследници на комунистическите лидери и до днес се разхождат по всички медии, пускат нелепи шегички за лагерите на смъртта и гръмко ни учат и поучават как да се адаптираме към трудните условия на прехода и как да превъзмогнем негативните последствия от него. А също и как да живеем в условията на демокрация.

Съчиненият и заченат с уродливото им ''ДНК'' преход. И режисираната с извратените им, сатрапски мозъци демокрация.

Това е все едно Адолф Айхман да е съветник на Бенямин Нетаняху…

Но това е комплексът на робските нации, ние винаги обичаме да сме ''по-католици от папата'', дори в негативен план.

Нашите ''партизански наследници'', престъпленията на чиито деди вече ще се изучават в училище, и в момента седят на едни от най-топлите и удобни държавни кресла, обладали са висшите етажи на родната политика, контролират медиите, бизнеса, културата, спорта...

Имаше една приказка, че комунизъм, където мине, трева не никне.

Изглежда, че и излекуването от бацила на комунизма също е невъзможно.

Защото упорството (не, упоритостта!) и инатът са в природата на злото. И когато то, злото, се ''докопа'' до нещо – не пуска. Като бясно куче. Като ''светлий комунизъм'', който несъмнено и доказано е най-голямото зло, най-зловещият експеримент в историята на човечеството.

Защото комунизмът с етикет на социализъм (а реално първобитен живковизъм) у нас, макар и правен от примитивни индивиди, винаги се е целил и е покосявал освен бита, душите и умовете на хората.

Затова и подрастващите ще трябва първо да разсеят розовата мъгла в мозъците си - за ''спокойния и уреден живот'' през комунизма, ''насадена'' им от техните баби и дядовци и чак след това, ''на трезва глава'', да посочват ''характеристики за едноличната власт на Тодор Живков''.

Чудесно! Ама нали тези деца, освен да слушат чалга и треторазряден БГ-рап, от време на време (поне някои от тях) четат новини и се интересуват какво се случва в тая държава. И току-виж се загледали в някое ''оборотно'' ТВ предаване и какво да видят – внуците на оня с ''характеристиките на едноличната власт'' - който започна живота си като полуграмотен овчар, а го завърши като полуграмотен диктатор - и до днес се разкарват по всевъзможни медии и хората им се радват.

Е, тогава учениците на кого да вярват - на учебниците или на собствените си очи и уши?

Мисля, че сетивата все пак ще победят.

Пита се - колко ли точно време ще отнеме на прокуратурата във ФРГ да се самосезира, ако някой наследник на Хитлер или Химлер тръгне да обяснява по Дойче Веле и по РТЛ как тея двамата със смешните мустачки всъщност не са чак толкова лоши и т.н., и т.н….

Пита се и друго - ще учат ли десетокласниците за гаврата с паметта и историята ни?

За подмяната на исторически факти?

За пропагандата и удобното тълкуване на класически текстове от българската литература?

За оковите върху знанието и мисленето чрез унищожаването на книги (спомняте ли си кладите на Гьобелс?!) и забраната на определени заглавия и дори автори?

За смазването на Църквата, на духовността и културата на българина?

За смазването на човешкия му облик?

Ще учат ли това, че в почти всички правителства от 10 ноември 1989 г. насам, почти няма такова, в което да не е имало бивши агенти или сътрудници на ДС?

Ще прочетат ли в учебниците по история, че комунистическата върхушка подготви плацдарма за мафията и окачи конци на пелените на новородената демокрация, за да може да я контролира и досега, за да запази парите и влиянието си?

Отговорът е кристално ясен. И кристално отрицателен.

И все пак, това, което няма да научат децата ви за комунизма, зависи от вас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

18

Севтопол

30.01 2018 в 13:18

На това ли му викате свобода на словото, да пускате такива клетви и обиди като на тоя П......Т Spirit?

14187

17

spirit оригиналът

26.01 2018 в 08:35

До старата могъща непотопяема сграда на тоталитаризма вие спретнахте един демократичен външен кенеф и това ви бяха силите.

Стига с тоя комунизъм, майкопродавци клети, отворете си очите за малкото деца, които останаха тука.

Отворете си очите за новата лъжа на новия Съюз.

Отворете си очите за новите си господари, които за разлика от старите въобще не им дреме за тоя плевел, наречен българска нация.

Вас комунизмът ви отгледа, а вие майките си непогребани и децата си прости и гладни държите. Срам, проклетници ниедни!

Малко срам и смърт за вас, малко ви е.
http://skandalno.net/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0 %BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D1%81-%D0%BA-179610/

7447

16

MeduimShark

26.01 2018 в 00:37

До Тихомир Илчев

БРАВО ГОСПОДИНЕ!

Малък си за моите гидини да те наричам господин, но ти го заслужаваш!

Поклон! Добре че има такива млади хора като теб!

11931

15

Ясминка

24.01 2018 в 16:54

Няма да научат, че комунизъм в бг не е имало. Нарича се държавен социализъм, тоталитарно управление, държавен капитализъм и т.н. Частичен комунизъм има на места в Израел, но никой не мисли да ги сравнява с нацисти.

9000

14

Petio Petkov

24.01 2018 в 13:27

Като стана дума за Георги Марков
От Писмо на Марков до Димитър Бочев (Лондон, 02.1977 г.):
"... между мене и всички тия радиоорганизации (има предвид BBC) съществува точно същият вид разминаване, което съществуваше между мене и българските партийни организации... отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува... Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите – едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки... Когато пристигнах тук, на Запад, бях много изненадан да открия, че почти всички хора, които срещнах, и тукашни, и емигранти, всъщност се бореха и мечтаеха да получат в живота нещо, което аз бях захвърлил в България – пари, гарантирано положение, слава... разбрах, че обществената съвест на Запад е или мръсна политическа игра на деня, или куп лайна, че тя не е искрен отклик на нищо..."

23293

13

Стефан

24.01 2018 в 12:18

Т.е., въпросните репортажи са Окончателната Истина, изречена от Месията?
А че въпросната фигура е по-мътна и от себе си, та чак англичаните изпокриха документи от делото му - нищо, нали? Важното е да пием мозъка на народа с несъществуващи проблеми, повдигнати от случайни объркани хорица?

12025

12

Юлия

24.01 2018 в 11:48

Колко ли от коментиращите са прочели "Задочните репортажи..." от Георги Марков преди да коментират статията...
Браво на автора.

10571

11

Hissarion

24.01 2018 в 11:46

Подмяната на исторически факти, пропагандата и избирателното тълкуване са много характерни и за сегашния режим. Илчето е чудесен пример за това. Такива като него винаги са били полезни за властта, независимо под каква окраска се представя.

6000

10

Valsodar Isalive

24.01 2018 в 10:32

За "соца" умишлено се изтърват обучените инженерни и технически кадри в руски висши учебни заведения, както и построените крупни промишлени обекти с руска техническа помощ и финансиране. Да не говорим за дотацията в цените на суровини и оборудване получавани от бившият СССР.
Просто това са ред неудобни факти за промишленият възход на страната ни, нареждаща се много по-напред от комшиите, на които завиждаме сега. Прескача се и социалната програма на социализма, от която сме лишени сега и това определено си личи в демографският, културен и образователен срив.
В черно-бели краски могат да разглеждат този период или хората родени след нея или тези с изградени от пропагандата на медиите пристрастия.

12329

9

Шопа

24.01 2018 в 09:57

Много жлъчно и безидейно, явно автора няма идея за какво пише.
Може малко да си разшири кръгозора като се поинтересува какво е отношението към ветераните и партизаните (съпротивата) във Франция например.

Защо тук се плюе по хората борили се срещу хитлеризма , докато навсякъде в цивилизивания свят те се уважават... ?

Какво ще каже автора за участниците в Дравската епопея,
и те ли са 'лоши' комунисти , сатрапи и т.н, просто не е чувал за тези неща явно, или не му стига мозъка да ги разбере.

С две думи тъпа и гадна статия от злобен тъпанар.