Из делниците на един луд (24-28 февруари)

Тони Филипов, д-р 02 март 2014 в 18:23 23081 28

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 24 февруари

Слушам самоопределилия се като „социалист на свободна практика” Румен Петков при Цветанка и Кауна: „Аз съм убеден, че АБВ ще успее… Тези обиколки, които направихме, във Варна препълнена зала повече от 370-380 човека, в Добрич препълнена зала, в Монтана препълнена зала повече от 400 човека, в Девня на общоградската среща, която направихме, бяха 350-370 човека. Просто тази масовост...”

Като се тури калема, само до тук имат между 1120 и 1150 симпатизанти. И в Добрич да са били 350, стават 1500 души. Още стотина хиляди и те ти един евромандат…

Същото, да не кажа и по-добро, е положението с партията на Бареков. Социологът Тончев вика: „ББЦ намери мястото си в политическия живот и продължава да се развива… продължава своя ход напред точно заради това, че поставя на дневен ред реалните проблеми на хората…”

А Борислав Цеков вика: „ББЦ има потенциала да се превърне в силна центристка формация, защото присъства сред хората…”

Цеков е по-умерен от Тончев. Това понякога е въпрос на интелект, друг път на пари, трудно е да се каже…

Много идеи генерира ББЦ, много! Разбрахте как правителството открадна от Бареков безплатните таблети. Сега става ясно, че „Форца Италия” на Силвио Берлускони е откраднала идеята на Бареков за озъбване на пенсиите. В. “Стампа” съобщава, че Берлускони обещавал на хората над 60 г. безплатни зъбни импланти. Още през юли 2013 г. Бареков обеща, като дойде на власт, да оправи предните зъби на всички пенсии: „Какво коства на държавата да се пуснат 4-5 безплатни подвижни зъболекарски амбулатории, за 1-2 години да обиколят страната и да оправят зъбите на хората. Знаете ли какво изпитва човек, когато около него са 50-100 пенсионери, които нямат предни зъби? Това е отвратителна гледка и оправянето на зъбите им няма да струва почти нищо на държавата.»

Така си е, 2 млн. пенсионери, по 4 зъба да им се турят отпред са 8 млн. зъба. Преко сили 80-100 млн. лв...

Но, както отбелязахме на друго място, не е правилно да се почва с предните зъби. Те са главно за хубост, а пенсиите имат нужда от кътници. Гълтането на цели парчета карловска луканка и филе „Елена” уврежда цялата храносмилателна система и става причина за много заболявания. Точно това са имали предвид Илф и Петров, когато са написали: „Като дъвчеш внимателно храната, ти помагаш на обществото!”

Иван Костов прави драгалевски комплимент на премиера: „Можем да си говорим критично за Орешарски, но той е добър икономист, много по-добър от Бойко Борисов. Нека да говорим истината…"
Направо го е заколил… Нищо не унижава човек така, както неподходящото сравнение. Още Марциал бил рекъл: "Изпреварването на магаретата не носи слава."
Отношенията между Китай и САЩ малко се поизопнаха по повод срещата на Обама и Далай Лама. Китайците заплашиха, че тази среща може "сериозно да навреди на отношенията между двете страни”.

По време на двата мандата на Буш ламата посети четири пъти Бялата къща, но тогава китайците не реагираха така остро. При първата среща, писа Бил Маер, Далай Лама рекъл на Буш, че може да му помогне да постигне едно по-висше състояние на ума. После, след като разговарял с Буш няколко минути, казал: „Знаете ли какво? Хайде просто да обядваме." Което не пречеше на Китай, но с Обама нещата са различни...

Вторник, 25 февруари

Депутатът от ДПС Четин Казак вика: „5% от избирателите на дадена политическа сила могат да преподредят листите и последния кандидат да го направят първи“. Може, може… На сън. На яве най-много да направят последния предпоследен. Много правилно Димитрана Александрова е озаглавила коментара си в „Труд” „Преференциална перверзия”.

Мразя, когато ни правят по-прости, отколкото сме. Щото ние и така не сме малко…

Бареков се хвали като циганче с бял задник: „България без цензура“ пише с депутат от ГЕРБ закон за малкия бизнес”. Това, рекъл, е човекът, който още тази седмица се очаква да обяви присъединяването си към нас…Този депутат е известен, млад и икономист.

Сред депутатите на ГЕРБ изброих 13 броя икономисти, родени след 1970 г. Повечето от тях са известни само в района на предишния си домашен адрес…

Чували ли сте за депутата Митрушев? А за Гуджеров? Михов? На описанието отговарят само Делян Добрев, Ивайло Московски и Томислав Дончев. И понеже оня ден се чу, че депутатът бил висок и красив, та кръгът се затваря около Московски. От изброените трима само той прилича на красив. Ако, че Сидеров му вика циганин… Но той категорично отрича да ходи при Бареков. 

„Ако не ни откраднат бюлетините, най-вероятно ще успеем. Имаме около 25 000 души членска маса само в нашата партия, с тази на нашите съюзници сме много повече.”
Не знам… На Каракачанчето му останаха два файтона хора. Земеделците са Йончев, един друг и още двама. Като се присъединят и тримата от „Гергьовден”… Но, дето се вика, вирът се събира капка по капка.
Ако народът се излъже и по този гламчо, ще бъда много силно и много трайно разочарован. Знаете ли какво е гламчо? То е по Вонегът – човек, който пърди във ваната и лови мехурчетата… С това се занимава гламчо. И ако народът тръгне с него да лови мехурчета, просто се отписвам от партидата…

Цепенякът от ГЕРБ Светлин Танчев обяснява: "Няма да ставам член на ББЦ, но се присъединявам към икономическата им платформа и ще ги представлявам в парламента…"

Ако бях гласувал за тоя, не бих понесъл да ми носи гласа подарък на Бареков. Щях да го причакам край парламента и…

Имам един приятел писател. Пописва криминални романи. И като се ядоса на някой от героите си, че не върви в прави път, почва да го псува: „Ще те гръмна бе, копеле! Ей сега ще ти пратя някой да ти пусне две по девет грама в междуочието…” Сигурно си мислите, че на него му е лесно, щото неговите герои са измислени. (Щото нашите не са…) Не, не му е лесно. Писателят измисля героите, но после те тръгват по своя си път и той не може да им се меси.

Разликата е, че героят в криминалния роман, за разлика от героя в криминалната действителност, не може да си прави каквото си иска. Той трябва да е последователен и логичен. Точно това има предвид Марк Твен: “Действителността надминава всяка фантазия, защото фантазията трябва да се съобразява с някаква правдоподобност.”

"Села в Кюстендилско без лекар и аптеки", тревожи се "Монитор". Вероятно подготвят почвата в „Лафка” да се продават и лекарства.

Статистиката показва, че българинът дава над 2.5 млрд. лева годишно за цигари, 2 млрд. за пиене (без да се брои домашната) и само 1.5 млрд. за лекарства. При това съотношение никак не е чудно, че аптеките не виреят на село. За разлика от кръчмите. Във видинското село Чупрене например имало девет кръчми и нито една аптека. Та не е само Кюстендилско, по цялата родина е така. Народът се лекува главно с вино и ракия.

Ало, пенсиите! Имаме новина! Много важна новина! Отпада ви едно хранене! Специалистите по хранене д-р Людмила Емилова и д-р Георги Гайдурков твърдят, че е вредно да се закусва. Между 4 сутринта и 12 на обяд, обяснява д-р Емилова, организмът се чисти от токсините. Ако в този интервал ядем, процесът на изчистване спира. Сутрин само вода, чай, и плодове.

Ако БСП се задържат още малко на власт, не бих се учудил специалистите да открият и вредата от вечерята…

И още други работи могат да се открият… Изследовател от университета в Северен Илинойс, цитиран от „Дейли мейл”, твърди, че садомазо сексът бил полезен за организма. Усилвал притока на кръв в мозъка, като по този начин съзнанието се променяло като в състояние на дълбока медитация.

И изобщо работата отива на бой, глад и скубане под мишниците. Но вече санкционирано от науката…

Сряда, 26 февруари

Отчет на БНБ сочи, че само за месец спестяванията на населението са се увеличили с 648 млн. лева и в края на януари са вече 38.346 млрд. лв. - с 3.7 млрд. лв. повече от януари 2013 г. Заедно с депозитите на фирмите спестяванията в банките достигат рекордните за държавата ни 57.6 млрд. лв.

Същевременно прави впечатление, че депозитите в милиони са нараснали с 85 и вече са 734. На обратната страна на съществуването се забелязва силно намаление на депозитите до 1000 лв. – за една година са паднали от 9.367 млн. на 8.719 млн. броя. Какво означава това можем само да се досещаме. А може и направо да го усещаме, въпрос на ситуиране…

„Сега”: „Най-бедните се оказаха най-недоволни от правителството”. Оказаха се? Зер се очакваше най-богатите да са недоволни? То верно, че колкото повече има човек, толкова по-недоволен е, но едни 734 души трудно биха променили статистиката.

Всъщност, разбрах защо се е оказало. Защото се предполагало, че след всичко, което правителството направи и изприказва за бедните (главно изприказва), те пак са недоволни. От тук идва изненадата. Вероятно се е очаквало, че най-бедните ще оценят изговореното. Но не би! Едва 11.5% и 12.3% от двете най-бедни прослойки в страната одобрявали правителствената политика, докато при средната класа подкрепата минавала 22%, а при по-заможните била и над 30%.

Парадокс! Колкото по-богат е човек, толкова повече подкрепя социалистическото правителство. А най-богатите сигурно не просто го подкрепят, ами направо го и поставят…

Богатите стават социалисти?! Не, сигурно е обратно – социалистите стават богати. Така ще да е. Дето каза колегата Седларска веднъж, в БСП материалистите се оправиха идеално, а идеалистите – материално… Нали и първият социалист беше казал така: "Този, който е имал, ще му се даде още, а този, който няма, ще му се вземе и последното, което има."

„Даваме 73 000 лв. за тоалетна хартия на депутатите”, съобщава „Труд”, за което го поздравяваме. Администрацията на НС е обявила поръчка за доставка на хигиенни материали, сред които и шест артикула тоалетна хартия и кърпи за ръце.

Сигурно се чудите защо поздравяваме „Труд” за тая глупост. Защото са коректни. Лани по същия повод „Новинар” написа: „Парламентът дава 175 бона за тоалетна хартия”. Обаче за хартия бяха само 68 000 лв., останалите пари бяха за други хигиенни материали. Манипулираха информацията, за да си помислим, че депутатите само ядат и… Все едно ние и без това не си го мислим… В простонародните среди отдавна се говори, че в НС тоалетната хартия никога не стигала, защото се планирала на глава, пък там задниците винаги били повече от главите… Ако тези наблюдения са верни, струва си да отбележим, че тази година парите за тоалетна хартия са с 5000 лв. повече. Не се наемаме да твърдим, че това увеличение е за сметка на главите. Щото може да е и пропорционално…

Обаче числата са обезпокоителни сами по себе си. Като извадим депутатите от ДПС, чиито разходи са на отчет при „Софийска вода”, излиза че на останалите 204 депутати се падат по 358 лв. годишно за хартия. За два дена седмично за по няколко часа в НС!

Като споменахме „Новинар” по-горе, та да отбележим, че след онзиденшната ни бележка, че бетонът се мери в кубици, а не в килограми, са се поправили.

Съобщават за най-високата сграда в света, „Кингдъм тауър”, която ще се строи в Саудитска Арабия. Небостъргачът ще бъде висок 1 км. и за него ще бъдат използвани над „половин милион кубически метра бетон и 80 хил. тона стомана”. 

Един километър! 172 метра над „Бурж Халифа”. Мюсюлманите ще стигнат при Аллах преди нас. Което може и да е добре! Таман ще се ориентираме как ще протече срещата. Тези срещи май няма да са от най-приятните.

За Украйна, както виждате, избягваме да вземаме отношение. Един приятел, рускоговорящ, вика така: „Февральская революция на Украине закончилась.

Ждем октябрь.” И се притеснявам да не излезе прав. Иначе вие си знаете, че винаги сме на страната на прогресивните сили. Когато разберем кои са прогресивните сили, де… Щото имаме пресантиман, че Тимошенко например не принадлежи към тия сили. Ако и Меркел да я поздравява. Не можахме да свикнем да делим по американски копелетата на наши и чужди… Много внимателно изслушахме снощния „Референдум” по БНТ, но накрая бяхме малко по-объркан, отколкото в началото. Наистина съвсем малко, но все пак… 

Сега от ЕС ще им дадат малко пари и ще им поискат много реформи… И накрая може и да не ги приемат. Както стана с НАТО. Един украинец, отчаян от отказа, подаде молба за индивидуално членство в НАТО. Което е уникален случай в историята на пакта. Константин Сагаев писа в «Сега» през 2002 г., че и Паси обмислял такъв вариант, ако се провали приемането ни: «Ако не ни поканят в НАТО като цяла държава, аз ще се изправя на трибуната, ще поискам думата и ще им предложа да ме приемат в НАТО мен, лично. Ще поискам да стана първият индивидуален член на НАТО...» Помните как се напъваше Пасито тогава. С НАТО лягаше, с НАТО ставаше... То не беше и само Паси. Запомнил сме едно интервю на Бойко Борисов. Питаха го за заплатите на полицията. И той рече: «Трябва да устискаме догодина до приемането ни в НАТО. Тогава съм сигурен, че ще дойдат много инвестиции в България и ще повдигнем заплатите на полицаите. Просто трябва тук тези няколко месеца да се изкарат дотогава, това е важното…”

Не знам дали на украинците им е напълно ясно какво значи ЕС. Щото то не е само цветя и рози. "Файненшъл таймс" съобщава, че Еврокомисията искала правомощия да наказва страни членки, които не ебават демократичните ценности на ЕС. Ако това стане, нас ще ни спукат от... целувки.

 Но има и по-страшни работи. Чета, че ЕС се гласи да забранява печките на дърва и въглища. Което ми идва в повече и ме замисля дали да не стана индивидуален НЕ-член на ЕС. Да си се отделя някак и да нямам нищо общо с плоскогъзниците в Брюксел. Не съм го измислил още, но ще ви държа в течение. Един в Разград преди време се обяви за самостоятелна държава…

Карикатура: Доньо Донев

Четвъртък, 27 февруари

От МВР отговорили на запитването на Цветанов колко посещения на Пеевски са записани на рецепцията на МВР. От „Сега” подразбрали, че МВР е повторило числото 40, колкото каза и Пеевски. Цветанов обаче не вярва: "В момента правя насрещни проверки, защото искам да видя дали на тези дати аз съм бил в България.” Непредубеденият читател остава с впечатление, че командировка в чужбина е единственото оправдание да не приеме Пеевски…
Цецерон вика още: „ Нямам абсолютно никакви притеснения и нищо, което да ме държи в някаква зависимост, защото ако бях зависим, може би щях да напусна партията и политиката.”

Може би…

Може би е необходимо човек да се слуша, когато говори. Щото човек си мисли, че казва едно, а казва друго. Особено Цветанов. И ако не се слуша….

Журналисти питат Борисов какво мисли по повод общинския съветник Орлин Алексиев, набеден от червените за кокаинов крал. Вика: „Мога само да кажа на колегите - и в МВР, и в ДАНС: поучете се. Поучете се от това, което се случва с Цветанов. Същото ще ви се случва и с вас, действайки по този начин. Най-приятелски им го казвам.”

Струва ми се, че и тук има разминаване между намерение и резултат. Щото излиза, че това, което се случва на Цветанов, е закономерно и заслужено.

Ало, пенсиите! Майка му стара, за малко ще изпуснем купона! Руският академик Валерий Черешньов, шеф на Комитета по науката на руския парламент, разправя, че за много страни продължителност на живота от 110-120 г. щяла да бъде нормална през 2025 г. Засега обаче се очертава толкова да живеят само японците, американците, скандинавците и още няколко от развитите европейски нации. Ние ще гледаме. От горе…

Не знам дали видяхте из ония дни едно съобщение из медиите. Изследване на Националната научна фондация на САЩ установило, че всеки четвърти американец не знае, че Земята се върти около Слънцето. А ние като знаем, та… Средният американец мисли, че Земята се върти около САЩ и живее добре и дълго, пък ние, дето сме много умни, живеем кратко и трудно! Ето как знанието носи само печал!

Петък, 28 февруари

Властите в Ню Йорк планирали да изтребят всички 2200 лебеда в града. Лебедите нападали хора, унищожавали растителността, пъдели местните видове птици, били заплаха за самолетите, пренасяли гадни бабалюги и т.н. И ще ги отстрелват.

Според нас не бива така, трябва да се подходи екологично. Две семейства индобългари ще им пратим, общо към 30 човека, за няколко месеца лебед няма да остане. Нейно Величество кралицата може да потвърди. Още не мога да простя на авторите на „Мисия Лондон” дето така преиначиха историческата истина…

„Новинар” публикува изявление на Делян Пеевски срещу кръга "Капитал" и президента Росен Плевнелиев. „Ще изнеса всички данни за тези кръгове, няма да оставя нищо скрито-покрито”, заканва се медийният империалист. Да се оправят, тяхна си работа. За друго ви го разказвам. Дописката е публикувана на 25 февруари в 16 ч. и 52 мин. Ние я четем на 27-ми в 10 ч. и 15 мин. Под дописката има 8 коментара, всичките в стил „свиньо дебела…”: „Пeевcки, нa мaйкa ти… ypoдливo чyдoвищe!”; „Абе свиньо мръсна… огромна торба с лой…”; „Грухчо… Мама да се понапъне поне в собствените ви вестници да сбереш 2-3 одобрения...”; „Тлъста гад…”; „Тлъста крадлива свиня…”, „Крадлива мутра!” …

Извинете, но цитирам.

Понеже някой може да не повярва на този невероятен пример за свобода на словото, ето и факсимиле от коментарите в „Новинар”, които още не са изтрити.

Та се чудя как да си обясня, че във вестника на Пеевски тези коментари не се трият. Вероятно от уважението към свободата на словото. В „Дневник” например те изобщо няма да бъдат публикувани. Същото е положението и в „Труд”, който, ако вярвам на усещанията си, също е на Пеевски. Там са се разперили някакви вулгарни типове, които турят п… и к… по три пъти в коментар и няма кой да ги изтрие… Например коментар на някой си простак Jelezen за Мая Манолова: “Тази е пъпчива, грозна, дърта… С новия изборен кодекс да си обърши дебелия миризлив г...” И това, което далеч не е най-циничното и обидното, седи вече трети ден на сайта на в. „Труд”, който вчера навърши 78 години… При това е повторено шест пъти, да не би някой да не го види. И администраторът на сайта въпреки това не го е видял…

Дето викал оня сърбин, ово е стандарт в свободата на словото.

P.S. Ако по някаква причина не успявате да си поръчате новата книга на д-р Филипов на e-mushkato.com, можете да го направите и на мейла на доктора [email protected], или на Тонифона – 0885 233 691 .
Екземпляри от том 1, 3 и 4 има и в редакцията на OFFNews на бул. “Витоша” 15.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!