Из делниците на един луд (17 – 21 февруари)

Тони Филипов, д-р 23 февруари 2014 в 17:06 28049 20

Понеделник, 17 февруари

Колегата Огнян Минчев писа във Фейсбук: „Избори идат... Ортаците Лютви, Волен и сие подкараха стария цирк на нов глас... Единият милиционер защитавал бил правата на турците, а другият бил "националист"... Гиди сопа неокастрена, клоуни некадърни!”

За сопата сме съгласен. Ние я наричаме гьостерица. И за клоуни не възразяваме. Само за некадърни може би не сме съгласен напълно. Защото какво значи „кадърен”? Да успяваш. Те успяват ли? Хващат ли ни всеки път на кукичката. То даже не е и кукичка, ами направо на бастун ни хващат…

Братя, само да вмъкна. Пазете се, защото вече ни пробутват и тежки наркомани. Имена няма да казвам, ще ви ги съобщя телепатично.

От КТБ написали опровержение до „Сега” във връзка с текст, в който споменали Цветан Василев редом с Пеевски и неговата майка. „Твърдението, че г-н Василев е "кредитор" на Делян Пеевски, не отговаря на истината. Г-н Пеевски и неговата майка нямат нито икономическа, нито юридическа свързаност с г-н Василев.”

Може и да е така, но се губи едно „вече” – „вече няма свързаност…”

Което между другото се чува от няколко места. Говори се, че Пеевски е persona non grata в централата на КТБ. Кавгата станала за Бареков, който профукал 10 млн. в ТВ7 без видим резултат. 

Тези слухове ни карат да се чувстваме като в китайската мъдрост - седим си на брега на реката и отгоре вече се задава един дебел труп… Метафорично казано труп.

Водещият на предаването "Граждански контрол" по News7 Ангел Славчев се присъединява към ББЦ. Четох, че и водещият Карбовски отива при водещите Бареков и Росен Петров. Може би не бива да се подценяват. Събират се все хора, които знаят как се води.

Пък на едно място прочетох, че "България на гражданите" и "България без цензура" ще се обединяват. Новата формация щяла да се казва „България без граждани”.

Ама да не беше виц това…

В интервю за в. "Преса” Борисов обяснява мотивите на Владислав Горанов за напускане на НС. Влади му казал: "Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам?”

Логиката на мисълта на Горанов ме кара да мисля, че в оригинала първото изречение е звучало така: „Шефе, ти си на 55 и си милиардер, оттук нататък можеш да се занимаваш само с политика…” Както и да е, въпросът е в друго. Бих могъл да кажа на Горанов, че НС е мястото, където може да се направи така, че не само той да си храни децата, но и неговите избиратели да нахранят своите! Ама ще ме вземете за много наивен.

„Ако имаше, казал Влади, поне политическа класа у нас, ако имаше смисъл като експерт да стоя, но сега в парламента няма нищо…“

Щом няма смисъл да се седи в парламента, не бива да се учудваме, че 20% от българите в трудоспособна възраст смятат, че няма смисъл да се седи и в държавата. Даже трябва да се учудваме, че не са 50% и повече. Но ще станат.

Сегашните кандидат емигранти били с 32% повече от тези през 2007 г.

Сещам се за една приказка на Андерсен. Лястовицата се оплаква, че не била допусната на състезанието по надбягване сред животните. Журито изтъкнало патриотични съображения:

- Вие все заминавате, напускате страната, щом застудее. В сърцето ви я няма любовта към отечеството! Затова не може да участвате!

- Но ако бях лежала цяла зима в някое блато?

- Снабдете се с удостоверение от краля на блатото, че половината време сте проспали в родината, тогава ще ви се разреши да участвате!

Да… Да се дреме в блатото е патриотично. Нищо че в блатото се градят житейски стратегии с хоризонт вчера, а и те не са сигурни. В блатото се крадат пари, в блатото се убиват мечти... Крясъци, лоши миризми и блатна нарколепсия…
Бягайте от блатото, деца!

Ама то и бягането става все по-проблематично. Щото от където са минали братчедите, местните посрещат всичко българско със затворени обятия. А те вече са минали почти навсякъде. Това на снимката е плакат на италианската „Северна лига” срещу емигрантите.

"Те не можаха да въведат правила за имигрантите и сега живеят в резервати."

Плакатът е перифраза на оня виц, дето американски конгресмени отишли в индиански резерват, за да поговорят с вожда за бъдещето на САЩ.

Индианецът изгледал бледоликите, попушил мълчаливо и казал: „Обърнете особено внимание на нелегалните имигранти. Ние навремето подценихме този въпрос.”

Вторник, 18 февруари

Цветанов запази поста си на зам.-председател на ГЕРБ и, което е по-важното в случая, обеща да работи „както досега”. Което означава, че ГЕРБ няма да се цепи, а ще се рони. Но както са казали класиците, дело на самия давещ се е да свали воденичния камък от шията си… Ако може. През пролетта Борисов обясняваше как не би могъл да махне Цветанов като шеф на предизборния щаб, щото „тя партията е негова, то ГЕРБ е негов, той е моторът на партията”. Тогава това звучеше като нещо средно между куртоазия и оправдание. Но сега се оказва, че е било просто горчива равносметка.

Един пич викаше, че имало моменти, в които разбирал защо някои животни изяждат малките си. Не знам как така животните имат инстинкт кога са създали нещо нефелно, а хората нямат… Представяте ли си колко много неща можеха да бъдат икономисани на бедната ни родина…

Не е наша работа да го казваме, но отстрани изглежда, че Цветанов е много вреден за ГЕРБ. Срита се със съда, срита се с прокуратурата, напоследък се срита и с Пеевски (тоест, с медиите)… Което ме подсеща за един виц, който прочетох оня ден: „Умряло полковото магаре. Погребали го, а на гроба му написали: “Тук почива магарето Марко, любимо на целия полк. През живота си то ритна двама полковници, четирима майори, десет капитани, 24 лейтенанти, 42 сержанти, 486 редници и една пехотна мина”…

Та и Цветанов ще ритне мината някой ден. Кавгата им с Пеевски постави главния прокурор Цацаров в ситуация кризисно да си спасява имиджа. А, както е известно, докато си спасяваш имиджа, можеш да си загубиш задника, образно казано… И Цацаров го знае и ще бъде безпощаден. Затова не споделяме мнението на някои утописти, като Андрей Райчев, че Цветанов можел да се възползва от момента и да се оттегли. Къде да се оттегли? В затвора? Като зам.-шеф на най-голямата партия, ползваща се с подкрепата на ЕНП, той има немалки шансове да постигне поне статут „съден неосъждан”…

И Красимир Стефанов напуска ГЕРБ. Тоя, дето ревизира навремето имотите на Цветанов и не намери нищо нередно. Тетка Цачева вика: „Отдавам напускането му на задкулисието по начина, по който се управлява държавата днес. Заявих изненада за цялата група. Никой от колегите ми не е знаел, както и аз."

„Заявих изненада за цялата група”? Не мога да се начудя толкова ли е трудно да се говори нормален български?! Така говореха едно време чуждестранните студенти след едногодишен курс в ИЧС.

Но стига политика. Да ви кажа някои научни новини. В сайта „Световни загадки” прочетох, че учени от Тюбингенския университет разкрили, че умовете на старите хора работят по-бавно, но по-задълбочено. С възрастта хората не оглупяват, както се смята у нас (главно в БСП), но намалява бързината на мисълта им. Защото мозъците им са претоварени с информация. Освен това обръщат по-голямо внимание на детайлите, което също забавя обработката на данни.

С една дума, братя, трябва да разтоварите част от натрупаната през десетилетията информация, която, ако не е напълно погрешна, най-малкото е безвъзвратно остаряла. Delete, delete, delete… 

В същата дописка се съобщава, че българката Даниела Симидчиева била най-интелигентният човек в света. IQ й е 192, по-високо от на Айнщайн. Има висше по икономика, социология, инженер и педагог. Работела в Българската стопанска камара.

Слава Богу, че работи. В смисъл, че си е намерила работа. Щото си спомняме, че сме писал за нея. Наистина има изброените квалификации, а освен това владее и няколко езика. Но дълго беше безработна. В едно интервю се оплакваше: „Хората, вика, непрекъснато ми задават този въпрос: “Като си толкова умна, защо нямаш пари?”
Оправданието й е като на всички, които се мислим за много умни, докато събираме стотинки пред валяка на живота…: „За да бъде успял в обществото ни един човек тук и сега трябва поне малко да му липсва морал. Това дали е интелигентен, или не, някак остава на заден план…”

Даже изобщо го нема в плана…

Казвал ли съм ви какво казва моят литературен приятел Селин? „Когато не си богат, трябва да си придаваш полезен вид…” И тук интелектът се явява даже още по-голяма пречка.

Чел съм статистики, че у нас почти половината от жените между 18 и 25 г. предпочитат да имат по големи гърди, нежели по-високо IQ. Но по-големият проблем е, че 99% от мъжете също предпочитат жени с по-големи гърди, пред такива с високо IQ! Не знам как се получава, но за много мъже женската глупост се явява един от вторичните полови белези…

Радан Кънев показал договор от август 2011 г., с който партията му, тогава оглавявана от Иван Костов, си е плащала за тролене на същата фирма, на която плаща и Антон Кютев - "Лийдуей Медиа Солюшънс". Радан вика, че ако бил знаел, щял бил да се противопостави… Да, бе… На Костов? И щеше да те лиши от наследство…

За три месеца ДСБ платили 30 000 лв. за 1800 коментара, по 16.66 на коментар. Има и за фирмата, има и за „писателите”… И аз се чудя защо колчем спомена Костов и ме нападат някакви тъмни субекти… А те не са ме нападали, просто са си заработвали парите…

Радан признава, щото „Бивол” писа. И признава само това, за което са изловени. Но това не е ставало само през трите месеца на 2011 г.: „Из делниците на един луд”, 4 март 2010 г.: „Попаднах на статия на Александър Долев. Пише: „ДСБ има 23 добре платени младежи, които обикалят форумите и пишат коментари в защита на Костов и плюят враговете му.”

Обаче Радан казва нещо, което и ние упорито се опитваме да обясним на населението. Вика, че основателно можели да се търсят връзки между „групировката” около Бареков и ВМРО и ДПС. И задава отговор: Дали собственикът на футболния клуб Ботев (Пловдив) Цветан Василев не е в тесни връзки с ДПС.

Като стана дума за футбол, да ви кажа нещо много интересно. Италианските медии съобщават, че 17-годишният талант от младежкия отбор на „Лацио” Жозеф Мари Минала, всъщност бил на 42 г. Менажерът му обяснявал, че имал тежко детство, затова изглеждал малко състарен. А малко, а… Някакъв сенегалски сайт написал: "Той е на 42 години, не на 17!" В „Лацио” го взели, когато бил на 15. Или на 40! За да прикрие позора ръководството на „Лацио” заплаши със съд всеки, който занапред постави под съмнение възрастта на камерунския футболист.

Бойко и Жозеф Минала

За да направите сравнение, ще напомня, че и Бойко е имал много трудно детство, много бедно. И е останал сираче още на 38 години. Но изглежда по-млад от Жозеф. Не ли?

Сряда, 19 февруари

Гледам днешния брой на вестника на Пеевски „Новинар” и си мисля как се разви вестникарството. От нищо се прави вестник вече. Първа новина на онлайн изданието им в 9.30 часа е времето: „Мъгли или ниска облачност до обяд” със снимка на магистрала със средна омъгленост. Ама те си са прави. Това е безспорно интересно за читателите. Другите новини са спорни. И освен това времето е безопасна новина. „Вижте къде ще бъдат камерите на КАТ…” е друга изключително важна тема, която присъства във всеки брой.

Освен на актуалност, екипът на вестника набляга и на прецизност. „36 млн. кг. бяха излети за строеж на хотел в L.A.” Килограмите са бетон, разбираме от дописката и още повече се учудваме. Защото за пръв път чуваме бетон да се мери в килограми. По-прецизно щеше да е само, ако го бяха дали в грамове - 36 млрд. грама.

Възхитен съм! Да обърнеш кубиците в килограми се изискват сериозни познания. Докторът е вещ в строителството, та може да му вервате. Първо трябва да се знае, че бетонът се прави от цимент, чакъл и пясък. След това пропорцията - 1:2.5:3.6. В един кубик бетон Б 20 се съдържат 300 кг. цимент, 750 кг. пясък, 1080 кг. чакъл и 185 кг. вода – общо 2315 кг. И чак тогава можеш да обърнеш кубиците в тонове, килограми или грамове, според прецизността която целиш.

Наистина съм впечатлен. Във ВИАС това го учат в трети курс чак…

Ало, пенсиите, мечките в Белица се събудили заради високите температури. Пък в с. Струма дошъл първият щъркел. Все признаци, че зимата си е отишла. Скоро пак ще се хванете за зелено…

И този път ще доживеем до копривата.
Това е нашият извечен идеал.
Като взривен небостъргач се срива
митът за тъй наречения нов морал.

Ще пиша на Ивайло Диманов да види да добави едно „пак”. Щото тази „Елегия” е писана по царско, а от тогава имаше още няколко срива…

Между другото и за мечките и за щъркела научих пак от „Новинар”.

Джером Джером, който също е дращел по вестници и списания, казваше: „Ние съобщаваме на читателите си колко плешиви мъже има в Исландия, колко пушени херинги трябва да се наредят една след друга, за да се стигне от Лондон до Рим, колко думи на ден изговаря една обикновена жена и други такива сведения, целящи да ги направят умни и да ги поставят много по-напред от читателите на други списания…”

Представяте ли си колко напред са в това отношение читателите на „Новинар”?

Апропо, а вие знаете ли колко думи на ден изговаря една жена? 20 000! А мъжете само около 7000.

Братя от последната възраст, чета в „Стандарт”, че сега е моментът да планирате лятната си ваканция. Имало много интересни предложения. Например Villa Andrea в Тоскана, строена през XVIII век, можела да се наеме за около $40 000 на седмица. А Villa Vittorio само за $30 000. Villa Gamberaia, на 7 км. от Флоренция, можела да приюти 43 души и струвала едва $27 000.



Villa Gamberaia! Вижте за какво става „на въпрос”…

Пенсиите, да планирате не значи непременно да отидете… Ако всички планове в тази държава се бяха изпълнявали... Планирайте смело и безотговорно. Защото, братя, в тоя живот който не планира, планира да загуби!

Всъщност, тези цени само на пръв поглед са ви непосилни. Нали обърнахте внимание, че Villa Gamberaia събира 43 души? С малко притеснение ще събере 86. Събирате се, вземате си суха храна и си правите купона във Флоренция за по $300. Една седмица и на студентски сандвичи се изкарва. За който не знае – филия бял хляб между две филии черен. От кога ви разправям да станете бретарианци… В Италия е пълно със слънце.

Проект на правителството за действие по стратегията за учене през целия живот предвижда 4-годишните да държат матура по езиково развитие.

Това не е нова идея. Спомням си, че още Владимир Атанасов, министър на просвещението в кабинета на Симеон, я представи. Запомнил сме, защото много се възмутихме, че все за децата се мисли, а нищо за пенсиите. Можеше да се измисли един презрелостен изпит… Известно е, че човек идва на този свят напълно неинформиран. Хубаво е да има накрая една рекапитулация.

Всъщност, ще ви издам една малка тайна, която знам от проф. Славов. Човек се ражда неинформиран и умира дезинформиран. Та може би изпитът е излишен…

Четвъртък, 20 февруари

Сидеров постави десет условия за по-нататъшната подкрепа на правителството. Те не са точно условия, а по-скоро наръчник за бързо самоубийство с разнообразни методи – чрез ДПС, чрез ДДС, през бюджета… Просто се чудя как е пропуснал да поиска да го цункат отзад… Казвал съм ви как Клинтън постави точно такова условие, за да подкрепи Обама…

„Местан отхвърли 10-те условия на Сидеров: Те са див популизъм”, хаби се „Труд” абсолютно напразно. Още на първото условие на народния трибун (Новините на турски да отпаднат!) разбрахме, че агите по-скоро жаба ще преглътнат, нежели тези условия. За да поискаш такива работи от тях, трябва много яко да си ги стиснал за топките, ама много яко! И пак не е сигурно дали няма да жертват топките…

Условията на Сидеров така, както са цитирани в „Труд”

Трудно е да се каже точно защо ги поставя Сидеров тези условия.

Възможно е да му се е забавил някой транш, а е възможно и да предчувства края на сделката, предвид на ронещите се от ГЕРБ депутати.

Оня ден из интернет тръгнаха слухове, че 16 червени депутати въстанали срещу турското робство. Но се оказа, че слуховете са по-преувеличени и от тези за Старозагорското въстание… Днес ервените отново клекнаха на ДПС и приеха поправка, според която, когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му да се зачита като вот за първия в листата. И като имате предвид колко образован е турският електорат и колко е наясно с преференциалното гласуване… Каквото предложи Доган ага, това ще се избере.

Днес се навърши една година от оставката на Бойко Борисов. Как лети времето! Напълно безсмислено лети…

Точно на 17 февруари миналата година почнах да пиша поема за Борисов. Нещо ме прихвана…

Цяло щастие е, че така случи,
премиерът ни от Тато да се учи…
Той така строеше магистрали
(и метро започна), спортни зали
Простичко ни хоратеше
И на шиша ни въртеше…

Но той като се оттегли, аз реших, че няма смисъл и я заебах недовършена…

Във Фейсбук прочетох, че Цецо бил застрахован от инсулт. Не знам… Има много случаи на безсърдечни, които умират от инфаркт… Това няма връзка с годишнината, но ми се стори интересно, та затова ви го казвам…

Петък, 21 февруари

Ново изследване на Евробарометър показало, че недоволните от функционирането на демокрацията българи са се увеличили на 84%, докато доволните били едва 14%. Средно за ЕС недоволните били 52%. Отделно от това, (или точно поради това) 94% от българите оценяват икономическото положение в страната като лошо.

Целият народ е недоволен, но си трайка. Щото българинът гледа на политиката както на времето – „всички говорят за него, но никой не прави нищо по въпроса”.



От демокрацията в ЕС сме значително по-доволни. Графика burgas-podlupa.com

Според нас причините за това състояние на нещата са две. От една страна никой не знае какво точно трябва да се направи. А, от друга страна, всички ги мързи да го направят.

И изобщо както е казал неизвестен поет (на мен неизвестен!):

Народе мой, недей се колеба
кажи си го, без гняв:
„Да съ иба в народа, да съ иба!”
и ще бъдеш прав.

Малко е цинично, но е много вярно, не ли?! Човекът е политическо животно, учи още Аристотел. Обаче българинът не ще да е политическо…

И слушам оня ден така наречения президент: „Имаме нужда от активни, творчески отворени и многообразни млади хора, които обаче споделят ценностите на българското европейско демократично общество…"

Не го слушайте братя, не знае какво говори… Да не сте посмели да учите младежите на „ценностите на българското европейско демократично общество". Напротив, бийте ги, когато видите, че се ориентират към тези ценности! Трябва, да отхвърлят тези ценности и да се върнат към нормалните, извечни ценности – не кради, не лъжи и т.н. Само за жената на ближния не съм сигурен дали не е малко старомодно…

P.S. Ако по някаква причина не успявате да си поръчате новата книга на д-р Филипов на e-mushkato.com, можете да го направите и на мейла на доктора [email protected], или на Тонифона – 0885 233 691 .
Екземпляри от том 1, 3 и 4 има и в редакцията на OFFNews на бул. “Витоша” 15.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!