Из делниците на един луд (23-27 февруари)

Тони Филипов, д-р 02 март 2015 в 21:09 14903 13

Понеделник, 23 февруари

Както вече се похвалихме на приятелите си във ФБ, измислихме нова дума по повод дисертацията на шефа на ДАНС Писанчев. Предлагаме в някои случаи, вместо да се казва "написах", например "написах дисертация", да се казва "написанчих" - "написанчих дисертация". И така публиката ще може да различава написани и написанчени дисертации. Щото не бил само Писанчев. Дисертации в УниБИТ (Университета по библиотекознание и информационни технологии) написанчили и защитили и други видни милиционери. Мисля, че за науката е важно да се различават написаните от написанчените, но може и да греша... В смисъл на науката вече да не ѝ дреме.

Само да напомним, че въпросният Университет до скоро си беше училище по библиотекознание, но с подкрепата на премиера Борисов получи университетски статут.

На 19 юни 2014 г. в сградата на УниБИТ бе открит Институт за изследване и развитие на лидерството. Институтът е създаден с решение на МС от 8 май и е първата държавна структура за изследване на лидерството в съвременната среда. Директор на Института е проф. д. ик. н. Димитър Иванов – председател на Общото събрание на УниБИТ.

Сн. argumenti-bg.com

Тия работи с „библиотекарско-сарайската групировка” ги разрови ген. Наско. Той смело си отваря фронтове, ама да видим. Написал на стената си във Фейсбук, че Явор Дачков бил гнусен лъжец срещу добро заплащане! Дачков отговори в същия диапазон: „Анелия Атанасова ми каза, че е била неприятно изненадана когато намерила вкъщи документи с гриф „Строго секретно“ и сумата от $300 000 долара… Анелия също така ми разказа, че Атанасов е обещал да прати пари за обучението на сина им в щатите. Парите били върнати, защото имало съмнение в произхода им. Оказало се, че са преведени от фирми на Славчо Христов, тогавашен спонсор на сформиращото се ДСБ…”

Как беше, ако си насран не чуруликай! И сега ген. Наско сигурно ще съди Дачков. Или няма да го съди. И ние ще си направим изводите.

И докато сме още на милиционерските работи да ви кажа нещо интересно. Вътрешният министър Вучков вика, че оперативните дела и разработки в МВР вече няма да си имат гръмки названия като „Килърите“ или „Наглите“, а само номера. „Служителите на МВР, вика, хабят много енергия да измислят имена на акциите, вместо да я влагат в работа“.

Усилията са функция на способностите, не ли? Защо по времето на Цветнов не ги затрудняваше? Хем тогава какви сложни имена се измисляха… Спомням си за една разработка МИЛЕВ срещу един рецидивист с 19 присъди от гр. Левски. МИЛЕВ, преведе Цветанов, означавало "Мастит Измамник Лицемер Е Вреден". Това да го измислиш, наистина се изискват способности. Трудността идва от това, че името на разработката трябва да посочва и съответния магистрат, който, предполага се, чадъри бандита. В случая – съдията от ОС в Търново Тодор Милев, пуснал рецидивиста от ареста. Друг подобен случай беше с разработката РАЛИЦА, за ареста на Бореца. Цецо разтълкува, че РАЛИЦА означава друго: Р - рекет, А - алчност, Л - лицемерие, И - изнудване, Ц - цинизъм и А - анархия. На втори план се съобщаваше и името на съдийката от РС в София Ралица Манолова, пуснала Бореца под домашен арест.

Подходът на Цветанов определено е принос в развитието на ономастиката, науката за имената. Той, разбира се, едва ли подозира за съществуването й, но това не променя фактите.

И другото съображение на Вучков е, че с името на операцията донякъде се произнасяла присъда. „Практиката на разследванията, вика министърът, е доказала, че част от заподозрените понякога излизат невинни.”

Рядко, но се случва. Като оня „абсолютния” престъпник например.

Чухте ли адвокатите какви промени в Закона за адвокатурата са си намислили? Нищо в държавата да не става без тях.

Опитват се да монополизират дейности, които сега се извършват от нотариуси, счетоводители, юрисконсулти, пиари, лобисти и т.н. И може и да си ги прокарат. 37 депутати били адвокати. Което си е сериозна лобистка група. Даже цяла коалиция, която политически е малко нелогична, но практически ще свърши чудесна работа. Предложението за промените е внесено от депутати от ГЕРБ, ПФ, РБ и ДПС. Дано се намери някой да обясни на Бойко, че, ако този закон мине, то той ще управлява държавата само през адвоката си. Да, звучи ви абсурдно, но на адвокатите им звучи много добре.

Преди години в Америка направиха тест за престижа на отделните професии. Имало такъв въпрос: “В една стая имате сериен убиец, убиец на деца и адвокат. Вие имате пушка с два куршума. Кого ще застреляте?”

Най-честият отговор бил: адвоката – два пъти.

Вторник, 24 февруари

Президентът Плевнелиев коментирал: „Реформата във водния сектор не може да бъде отлагана повече, тъй като това не е добре за българските градове и села, а и ЕК ще е безкомпромисна към България.”
Защо се отлага? Доколкото си спомням, през 2012 г. точно Плевнелиев съобщи голяма новина: „Очакваме 12 млрд. лева инвестиции само във водния сектор. Ние показахме, че в тези трудни времена могат да се взимат правилни решения, които да водят до добри резултати…”

И лично ние още тогава го отписахме водния сектор като проблем. А то какво се оказа? Очаквали сме ги, но те явно не са дошли. Ето тоя комсомолски плам, тоя инфантилен ентусиазъм най-много ме дразни в президента. Ами разгърни страниците на новата ни история и виж колко народ преди тебе е очаквал милиарди! Царят чакаше милиарди, Доган чакаше милиарди, Никито Василев чакаше 2 млрд. само от Америка, Бойко чакаше милиард и половина само за София… Цецо каза, че като потекат милиардите, емигрантите ще се върнат до един…

Но милиардите не дойдоха…

Е, като не отива планината при Мохамед, той отива при планината. Мохамед точно малко се дърпа, де… Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев съобщи, че са категорично против тегленето на 16 млрд. лева нов дълг. Според „Труд” Ментата рекъл: „Тези 16 млрд. лв. няма да се връщат от Радан Кънев, Борисов и Първанов, а от всички политически партии."
Объркал се е. Партиите не връщат, те само вземат. Връщаме ние с гайдите. Те вземат – ние връщаме. Те пак вземат, ние пак връщаме. И няма да е пресилено, ако кажа, че от края на турското гостуване насам все това правим.

ВСС иска увеличение на заплатите в съдебната система с 12%. Ще ми се да кажа, че не са заслужили даже и сегашните, обаче няма да е справедливо. Защото тези, които правят така, че системата да „не заслужава”, не разчитат на заплата. На гола заплата са само чиновниците и отделни съдии и прокурори, които още не са се научили да си изкарват парите сами. И точно те ще бъдат прецакани.

- Абе, Гарабед, каква заплата получаваш?
- 130… и нещо отгоре. А ти, Киркор?
- 140... и нещо отгоре.
- А знаеш ли, като стана дума, нашият приятел професора Агоп, завалията, получавал 450 и нищо отгоре!

Обаче може и да не съм прав да жаля и чиновниците. Току-що научавам, че делото срещу Петър Драшков, брат на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, за измама с фалшив подпис на кмета Борисов е прекратено. Оказва се, че прокуратурата е пропуснала с един ден срока за внасянето му в съда. И вината за това била на две деловодителки, които забавили обработката на документите. Дали от мързел са ги забавили, или за нещо отгоре, не мога да кажа.

Изродите от „Ислямска държава” взривили една от най-старите библиотеки в Ирак, централната библиотека в Мосул.

Изгубени са над 10 хиляди тома, сред които редки и уникални ръкописи. Досега са унищожили близо 100 000 книги, както и сградите, в които са били съхранявани – мавзолеи, християнски църкви, манастири, дори джамии. Защо ги унищожават ли? По причини, обяснени още преди хилядолетие и половина от халиф Омар I. Легендата разказва, че когато завладява Александрия, халифът заповядал да подпалят прочутата библиотека: „Ако в нея има нещо, което го няма в Корана, то тя е вредна. А ако няма нищо, което да не е написано в Корана, тя е излишна…” И нарежда книгите да бъдат използвани за загряването на водата в градските бани.

Това е смисълът на историческата фраза „Бой се от еднокнижника!” Той е много по-опасен от безкнижника.

В увода към „Европейската мисъл” Стефан Цвайг пише, че този, който не познава книгата, живее изцяло зазидан в себе си: „Дарбата или милостта да можеш да мислиш обхватно и в много взаимовръзки, този единствено верен начин да гледаш на света е достояние само на оня, който освен собствения си опит е възприел и опита на много страни, хора и епохи, съхранени в книгите. Затова бях потресен колко малък би трябвало да се струва светът на човека, лишил се от книгата… Една голяма част от стремежа да надраснем себе си, тази най-добра част от нашето същество, ние дължим на солта на книгите…”

Книгата е враг на тиранията и тираните. Затова във всички епохи са се намирали хора, които да си въобразяват, че могат да я унищожат. Аутодафето не е отминало и Европа. Векове наред Инквизицията е горила книги, та че и авторите им. Книги са горени и в нацистка Германия. Книги горяха и „арестуваха” и в социалистическа България. Е, книгите останаха, а пожарникарите отдавна са забравени. Това последното стана малко двусмислено, но съм сигурен, че вие ще го разберете правилно.

Сряда, 25 февруари

Финал на конкурса за избор на шеф на Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ). Излъчени са трима кандидати, един от които е „нашият” кандидат Борис Борисов - юрисконсулт на Фондация ВМРО. И сега на ход е премиерът. БГНЕС писа, че работата била предрешена. Патриотите яко натискали Бойко за това назначение. Цитирам БГНЕС: „Не е тайна, че съществува паспортната мафия с десетки хиляди лева дневен оборот. Известно е, че един от офисите за подобна дейност е в централата на ВМРО… Всъщност, партията на Каракачанов затваря своя обръч и създава монопол около процеса за придобиване на българско гражданство като овладя още една входна врата – Дирекция "Миграция" на МВР. Неин директор стана дългогодишният шофьор на Каракачанов Йотко Андреев.”

Каракачанов вероятно ще съди БГНЕС. Или няма да ги съди. И ние ще си направим съответните изводи. Всъщност, ние вече толкова изводи сме си направили, че се чудим какво да ги правим…

Въпросният Борис Борисов не отговарял на нито едно изискване за поста. Например трябва да знае поне един език. А той явно е монолингвист, защото представил удостоверение за завършен на 9 януари 2015 г. краткосрочен курс по руски език.

Това направо ме хвърли в джаза! Обаче Каракачанов натискал, даже заплашвал, че правителството ке падне, ако това назначение не стане.

1901 г. Театър "Сълза и смях", където играе, Кръстьо Сарафов, подготвят пиесата "Крал Лир" и Кръстьо имал голем мерак той да е „царот”. Обаче директорът на театъра Радул Канели не го харесвал. Тогава братът на Кръстьо, македонският революционер Борис Сарафов, отива при директора: „Молим само да питам. Ке го игра ли наш Кръсте царот?" Канели отговорил на същия език: "Не ке го игра ваш Кръсте царот! Щото Кръсте е още много млад, а е и нисък и папуняв!"

Борис Сарафов се поклонил, казал едно "Па добро!" и тръгнал към вратата. Канели го изпратил и се загледал в пелерината му. Войводта му рекъл: "Да ми видиш астарот (хастара)?" И разтворил пелерината. А там - цял арсенал: чифте пищови, бомби, ками, пушка с рязана цев, патрондаш... Канели успял да каже само: "Абе к`во толкова - ке го игра ваш Кръсте царот!... Хайде холан - като ли не е имало и ниски, па и папуняви царе!" (Цит. по Б. Цветанов.)

Кръстьо и Борис Сарафови. Кръстьо е тоя папунявия.


Та сега въпросът е, че биде ли наш Борис шеф на ДАБЧ. Дали заплахата ще хване дикиш е трудно да се каже. Щото Бойко е не по-малък хаирсъзин (в добрия смисъл) от Каракачанов. Та да не стане „мечът е дървен”? Това, между другото, се оказва действителен случай. В спомените си Кръстьо Сарафов разказвал, че когато играли „Иванко”, в кулминацията, когато Мария извиква: "Не го убивай, Иванко", героят й отговорил: "Не бой се, Маро, мечът е дървен"…

„Труд” и „24 часа”: „Феноменът Олга Ускова: Бойко има здраво семе, трябва да прави още деца”. За Плевнелиев, който има вече три деца, феноменът рекъл: "В него преобладава женското начало.” Не обяснява като как се проявява това начало, но ние май и без това се сещаме. Ахмед Доган танцувал танца на мъдростта, сега духът му бил избрал да е тук в България.

Първанов бил учител, трябвало да преподава…

Налага се да ви информирам с две думи за тоя феномен, защото вестници и телевизии се занимават с него. Пък и въпросът, който се поставя, е сериозен и да подпомогнем премиера да прецени дали да „сее”, или да се въздържа. При последното си прераждане Ускова се е появила в секретен руски град, където се е произвеждал уран. А иначе за пръв път е родена в Египет преди 31 121 години. Предците й били от Сириус. В момента живее в България. Председателка е на Международната асоциация на блондинките и е собственик на първата у нас ферма за пеперуди. Може би да приключа представянето ѝ с това, че е ученичка на Кашпировски.

И Орешарски се наредил на опашката за саниране, съобщава „Труд”. Той ще е сред първите, които ще се възползват от безплатната услуга за апартамента си в размирния Кюстендил. Собствениците в блок № 43 на ул. „Гладстон” учредили сдружение със 100% участие и съгласие на живеещите и вече кандидатстват.

Та може партията му да е против безплатното пакетиране на панелките, може и той лично да е против по принцип, но в частност не е против. Но Орешарски с това е известен – с последователност, принципност и устойчивост на убежденията.
От ДКЕВР успокояват, че поскъпването на тока за бита от 1 юли нямало да е с 20%, както се тиражирало в медиите.

По-малко щяло да е, но засега не се знае колко… Тия хора ни взеха за мезе вече, не мислите ли?! Вместо да спрат урболешкия грабеж в енергетиката, те пак на нас прехвърлят сметката! Оня ден министър Теменужка разправяше, че НЕК продала без търг 2,4 млн. мегаватчаса на занижени цени. Това станало в периода септември - декември 2014 г., тоест при новата власт. Щетата, нанесена на НЕК само от тези продажби, била към 25-30 млн. лв. Ама те не са само тези…

Четвъртък, 26 февруари

И така заемът от 16 млрд. лв. мина през НС на юнашка вересия. Местан се помоли на Бойко да му се помоли. Да, малко шашаво звучи, но си беше баш така. Агата рече: „Кабинетът допусна грешка, защото отказа диалог с опозицията. Защо не потърсихте диалог с опозиционните партии?… Ако е невъзможен гласът на съгласието, то тогава можехте да осигурите мълчанието на конструктивната опозиция… Ще ви предложим да поискате дълга почивка, през която да се преведат тези консултации и ако е успешно да продължим с разискване на процедурата.”

Малко уважение иска човекът, ихтибар да му се направи!

И финансовият министър Владислав Горанов откликна. Пое ангажимент, че реално теглените пари ще са по-малко: "Аз вярвам в реформаторския капацитет на този кабинет и вярвам, че поне 2 млрд. лв. от този разчет няма да се наложи да се вземе. Минимум 2 млрд. лв."

Тия 2 млрд. лв. май са онези 2 млрд. лв., които се явиха разлика между Мента и Горанов, за което ви обърнах внимание своевременно. Те са малко на келнерския принцип: Ако мине. Пък като не минава, не минава…

Обаче обещанието на Горанов не се записа никъде, затова го наричаме юнашка вересия. От АБВ го нарекоха "джентълменско споразумение", но то е същото. Важното е, че свърши работа и на ДПС, и АБВ да аргументират лупинга си.

А също и на ПФ да смени „мярката” от „против” на „въздържал” се.

Да ви е честито, братя българи! На децата ви по-точно…

Обаче, оказва се, лупингът на АБВ е бил против волята на Гоце. Демек депутатите му го бламирали. Лидерът смята, че промяната на позицията е сериозна грешка и се извини на избирателите: "Убеден съм, че няма да има никакво намаление на дълга с 2 млрд. лв. Това са голи обещания, които са направени, за да се оправдае смяната на позицията на три партии в последния момент. Затова смятам да си подам оставката."

Което, странно, но доведе до бурна прибързана радост в редиците на коалиционните партньори. Казвам прибързана, защото нищо такова няма да се случи. Валери Симеонов пръв се израдва: „Оставката на Първанов е чудесна новина за България.” Но Радан Кънев е по-смешен: „Оставката на Първанов е най-добрата новина за деня. Пада ми голямо гайле. С групата на АБВ работим много добре, просто работата ми с Първанов бе голям компромис от моя страна. Знаете ли колко ми е било трудно да обяснявам на хората, след като ме питат: „Радане, какво правиш с Гоце?”

И сега ще му олекне, ако примерно Петков смени Първанов, което няма да стане, де, но примерно. Истинският въпрос, Радане, е какво правиш с тия комунисти и рубладжии. А още по-истинският е какво правиш в коалиция, подкрепяна системно от ДПС.

Щото обясненията на Дончев са за балъци: "Няма тайна коалиция с ДПС, въпреки че те ни подкрепиха няколко пъти във важни моменти, аз им благодаря. Както неведнъж съм казвал, не отнемайте възможността на никой да става по-добър…”
От което оставам с впечатление, че в ГЕРБ смятат, че ДПС се стремят да станат по-добри. Може, но не веднага…
Няма, няма тайна коалиция! Тя отдавна е явна.

„На военния министър му порасна коса”, съобщава „24 часа”. „За 100 дни Ненчев се сдоби с коса. Това показва сравнителният анализ на снимките на политика отпреди изборите и последните му медийни изяви.” Внушава се, че от зор му е пораснала. Чувал съм от зор да ти порасте брада, например при силна констипация, извинете, но за коса за пръв път чувам. От МО отказали да коментират феномена. Въпросът бил несериозен. Несериозен е, ама Бойко три пъти му го бил задавал. За заинтересованите хич даже не е несериозен.

Петък, 27 февруари

Ало, пенсиите! „Пускат диамантена пила за пети”, съобщава „Новинар”. Само за няколко минути правела кожата на краката мека като бебешко дупенце. Тестовете показали, че освен ефективен, уредът бил и много приятен за използване.
Ей, лятото се задава вече, ще тръгнете по чехли и не бива да плашите мирните граждани. За съжаление колегите не съобщават колко ще струва тази пила, но ние ще следим и своевременно ще ви информираме, като се яви на пазара.

Китайците ядат все повече шоколад, съобщава „Новинар”. президентът на Hershey International Берт Алфонсо се похвалил, че за една година продажбите са се увеличили с 35%, което се равнява на $450 млрд. По думите му до 2019 г. ще нарасне с още 60%. Значи целият китайски пазар на шоколад в момента е малко под $2000 млрд. Но след 3-4 години ще стане $3000 млрд. (Словом: три хиляди милиарда долара!) Гледах една статистика от 2012 г., където пишеше, че все още около 1 млрд. китайци не били опитвали шоколад.

Блазе им на китайците! Още колко работи имат да откриват… А ние почти всичко вече сме открили. Даже открихме, че много от откритите работи не са ни по джоба… Обръща се светът! Китайците ще ядат шоколад, а ние ще се питаме: „Чефан ла?” (Ял ли си скоро? Подразбира се ориз да си ял, друго не се подразбира.)

И тук без да искам се сещам колко прозорлив беше Мони Паси навремето, когато посети Китай и изчисли, че ако всеки китаец пие по една българска бира на ден, ще гушим по $350 млрд. годишно. Обаче дали не можахме да я произведем, или не можахме да я доставим, пропадна хубавата идея.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!