Из делниците на един луд (9-13 февруари )

Тони Филипов, д-р 16 февруари 2015 в 11:52 11752 5

Понеделник, 9 февруари

Председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев вика, че ГЕРБ ще внесат предложение да отпаднат преференциалните цени за енергията от ВЕИ. Причината била, че вече е достигната националната цел в това отношение. Другата причина, която Добрев естествено не съобщава, е, че е достигната и партийната цел – нашите другари вече са уредени. И, дето се вика, кой таковал - таковал. Кака вече не е такава.

Но да уточним само, за да не подведем някой разсеян читател да си помисли, че ще плащаме по-евтин ток. Не, няма. Това ще се отнася само за нови мощности. Тия до тук са заварено положение.

Според проучване MBMD, поръчано от Министерството на младежта и спорта, всеки трети младеж искал спешно да емигрира. Половината от младите хора не работели и повечето от тези неработещи (67%) изобщо не търсели начини да се образоват или преквалифицират.

Та се питах дали нямаше да е по-разумно този милиард, дето ще се дава за опаковане на панелките, да се насочи под някаква форма за задържането, образоването и квалифицирането на младите потенциални емигранти. Да не стане така, че след десетина-двайсет години да няма кой да живее в санираните жилища.

Ако бяхме автор-популист, можеше тук да добавим и екзистенциалните нужди на нашите братя пенсионерите. Един милион пенсии имат нужда от зъбни протези, според председателя на БЗС д-р Борислав Миланов. С този милиард биха могли да се санират устата на всичките. Е, разбира се, от едно такова действие не може да произтече нищо добро за икономиката на страната, дори напротив. Един пенсионер с реновирано чене ще се върне към старите си месоядни навици, които, естествено, не могат да бъдат задоволени с наличните финансови ресурси. И ще стане така, че ще им се оправят зъбите, а те ще поискат увеличение на пенсиите и после още, и още… Па пастърмица, па лукнчица… И ще стане лев да се хванеш, пет да се пуснеш…
Корман Исмаилов вика: Хора, които са били ятаци на палачите по време на Възродителния процес, днес са защитници на потиснатите и унижените. Без всякакво напъване се сетих, че визира Доган и Местан, и другите ченгета от ДПС. Местан например е вербуван в казармата през 1979 г. от ВКР. След казармата е прехвърлен в Първо главно, което означава вероятно, че сътрудничеството му е оценено положително. Явно, пише колегата Христо Христов, интересът на ПГУ към Местан е бил валиден и към времето след Възродителния процес. Този извод може да се направи от факта, че върху картона е изписано името на преименувания Местан, а именно Владимир Ясенов Зидаров.”

И точно този триличник Лютви-Павел-Владимир се кахъри за имената на преименуваните…

Местан се ръкува с турския премиер Ердоган. Погледнете му позата, угодническата усмивка, ръцете… Позволявам да повърнете.

Оня ден бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев се чудеше: „Защо името му беше крито? С какво той е бил по-ценен от Доган? И защо излиза само картонче, след като е имал досие и в архивите не е посочено, че то е унищожено? Това е абсолютен прецедент!”

И като че ли дръпна дявола за опашката. Още на другия ден някой пусна в кутията му документи от досието на Местан. Шест броя агентурни сведения, ръкописни и с подписа на агент Павел. Андреев не ще да каже какво пише, незаконно било. Но ще се разбере. Тръгне ли бримка, все се разплита…
Корнелия Нинова се заяждаше в парламента, че правителството не е предприело мерки, за да предотврати щетите от наводненията.

И премиерът ѝ отговори: „Стига с това политическо говорене. Миналия мандат можех да спра дъждовете, сега не."

Губи сили премиерът, което не ме изненадва. Даже предупредих, че така ще стане… Като че ли и умствено не е същият. Четох оня ден стенограмата от МС.

Борисов: Няколко думи от Ивелина Василева по язовирите.

Василева, МОСВ: Бяха извършени поредица от проверки и изяснена собствеността на 253 язовира от общо 268 с неопределена собственост.

Борисов: Първо, изясни ли се вече кой язовир на кого е ме интересува?

Василева: От тези 268, с неопределена собственост, в момента е изяснена собствеността на 253…

Борисов: Сиреч, колко има неизяснени?

Василева: Петнадесет, които се контролират от областните управители.

Борисов: Не се знае на кой са, сиреч, все едно са държавни?

Василева: Точно така.

Борисов: Понеже областите ги контролират вече?

Василева: Областните управители упражняват контрол върху тях.

Дали не може да извади 253 от 268, или просто го мързи? Но е факт, че има сериозни затруднения при осмислянето на нова информация.

Вторник, 10 февруари

На енергийна среща на високо равнище в присъствието на зам.-председателя на ЕК Шевчович и комисаря по енергетиката Мигел Канете премиерът обяви, че създаването на европейски газов хъб край Варна ще струва 2.2 млрд. евро, които той щял да търси по плана "Юнкер”.

Ако идеята на Борисов за газов хъб вземе да се реализира, ще се наложи да му се извиним, задето го иронизирахме. Наистина понякога трябва да се намери някой необременен от знания и опит, който не знае, че нещо не може да се направи, за да вземе и да го направи. Знаещите и можещите предварително вдигат ръце и се отказват. А той се хваща и го прави на пукна цялата невъзможност.

Обаче не е ли малко скъпо 2.2 млрд. евро? Какво толкова има в един хъб. То нали е нещо като канелка, като чеп? Така си мисля с моя прост акъл, де… Руснаците закарват газа до Турция, турците го докарват до нашата граница и ние точим. Какви два милиарда? Обезпокоен от очертаващия се отказ на историята да го вмести на страниците си извън раздела „краткосмешни”, Бареков провява чудеса от изобретателност. Написал писмо до гл. прокурор Цацаров и премиера Борисов, че се подготвяло „физическото му ликвидиране”. (При него физическото и психическото са разделени.) „Единственият човек, вика, който има интерес от смъртта ми, е Ковачки. „Взел съм превантивни мерки. Ако ви прави впечатление от 3 месеца не съм се прибирал в България. Явно държавата не може да осигури безопасността ми. Нямам друг избор освен да не се прибирам в България.”

Лично на нас не ни е направило впечатление, но изборът е добър, даже много добър. Не мисля, че някой ще възрази…
Гледам и слушам какви писъци се надигат срещу безплатното пакетиране на панелките и се сещам за една малко непристойна приказка на Дедо Славеков за това какви бамбашка хора сме българите: „Ти му въвираш доброто во гъзо, оно го пърда!” Позволявам си да го цитирам, защото съм го научил от професора от СУ Драгомир Драганов, който пък го написа във в. „24 часа”. Демек, не правим някой прецедент. Та искат да ни го въврат яко доброто и ще успеят май. И тук ще стане лев да се хванеш, пет да се пуснеш. Ако задължителното обследване на сградата покаже, че тя се нуждае от сериозно конструктивно укрепване, но собствениците откажат да го платят, те трябва да върнат парите, похарчени за обследването. То върви между 3 и 5 лв. на квадратен метър. 80 кв. апартамент по 3 лв. –240 лв. Но понеже няма да се прави от някои ябаджии, а от наши момчета, та по-добре ги смятайте по 5 лв. на квадрат, общо 400. „Ако се установи проблем с връзката между панелите и се наложи тя да се укрепва, вътрешните ремонти ще са си за сметка на собствениците“, обяснява Лилито. „Вътрешни ремонти” звучи доста миролюбиво. На практика става дума за изтърбушване на апартамента, за да се разкрият тези връзки. Няма как да се стигне до тях без да се разбият теракоти, ламинати, паркети, мазилки. И не мисля, че това може да се направи, без собственикът да се евакуира за известно време (месеци) от жилището, заедно с покъщнината си. Къде ще иде си е негова работа.

Не са една и две недомислиците в програмата, затова четете и мислете, преди да подписвате. Защото ако си го начукаш сам, никой после не може да ти го отчука…

Да не стане като при оня анестезиолог, дето викал: „При мен, вика, приспиването е безплатно, но събуждането е скъпо.” Толкова безплатни работи съм платил през живота си, че не ща да чувам тая дума дори. Безплатните работи винаги ги удържат от някъде – от заплатата, от пенсията, чрез данъците…

Ако не познавах хората, щях да си помисля, че цялата тази програма е замислена, за да се откраднат едни пари…
„Цветанов на една инстанция разстояние от затвора”, ликува „Сега”. САС потвърдил ефективната му 4-годишна присъда задето отказал прилагането на СРС срещу бившия шеф на БОП в Търново Орлин Тодоров.

В мотивите си съдиите посочват, че действията на Цветанов са били съзнателни, тъй като е "с висше образование, с базови правни познания, поне със сигурност с такива, достъпни за всеки вменяем български гражданин".

Сн. Presstv.bg

С една дума съдът признава Цветанов за вменяем. Което е добре, защото в някои среди се шушука, че имал известни отклонения… Даже вицове има. Цветанов хванал златната рибка и тя го попитала какво желание да му изпълни. Цецо се зачудил и казал:

- Ами-и-и-и... може ли да си помисля малко? Златната рибка заплакала, защото това било единственото желание, което не можела да изпълни.

Ало, пенсиите, премиерът съобщи, че ще има великденски добавки. Колко и за кого, ще зависи от изпълнението на бюджета. Как се обърна тоя човек! Коренно си промени отношението. В първия мандат не щеше да ви види и чуе, а сега за Коледа добавки, за Великден добавки… Накрая ще ви фрасне и някое увеличение от 10-20%, та ще го запомните…

Сряда, 11 февруари

“Кабинетът изненадващо реши да изтегли 16 млрд. лв. нов дълг”, пише OFFNews. На 6 февруари са подписани договори с няколко международни банки за издаването на нови държавни облигации за 8 млрд. евро за периода 2015 - 2017 г. Срокът на заема е до 30 г., лихвата – до 10%.

Мента Стоянова обяснява: "Тези 16 млрд. лв. се отнасят за 3-годишен период. 14 млрд. лв. са нужни, за да се рефинансират стари дългове. Това е нов инструмент, програма за финансиране с външен дълг, който се използва за първи път…"
Най-обичам новите инструменти, за които никой не знае как действат…

Червените реват, че с този нов дълг България влиза в опасната зона – дългът се приближава към опасната граница 60% от БВП. При около 80 млрд. БВП май тази опасност наистина е реална.

Ама те не реват затова. Те реват, защото, дето беше рекъл Карнеги, „първият получава стридата, а за втория остава само черупката”. А, съгласете се, не е приятно… Според тях единствената причина да се тегли този нов заем е желанието на правителството да си осигури комфорт през следващите години. Не знам кой лъже и кой казва истината. Обаче из ония дни от МФ съобщиха, че за рефинансиране на стари задължения през следващите 3 г. ще се използват към 6 млрд. евро, или 12 млрд. лв. Та между Мента и Горанов се получава едно мъничко разминаване от 2 млрд. лева.

Депутатите се джанкат как се пише думата "ползвам". Щото герберите записали в Закона за земеделските земи „ползувам”. Мариана Георгиева, бившата министърка на спорта, им обясни, че „ползвам” и „ползувам” вече не са дублетни форми, книжовният език налагал да се ползва „ползвам”. „Това, вика Мариана, е уклон към престъпване на разпоредбите в конституцията, според която българския език е официалният." Като ти каже такова нещо някой от партията, която по митинги и събрания провежда агитацията си на турски език, неизбежно получаваш когнитивен дисонанс…

„За да спре спора, пише „Труд”, председателката на НС Цецка Цачева предложи отлагане на гласуването с обяснението "След туй ще се "върним".

Ще се върним… Да, някои трябва да се върнити, ама пусто няма механизъм. Изпълзи ли някой на жълтите павета и после с милиция не можеш да го върниш обратно.

„Заради студа се очаква бум на инфаркти”, пише „Новинар”. „Кардиолозите са категорични, пише вестникът, че физическото усилие при студено време е опасно. Затова препоръчват да се върви бавно, т.е. не е препоръчително да се тича към автобуса на спирката, например. Насрещният вятър също трябва да се избягва.”

Ало пенсиите, това и за вас се отнася! Вие много обичате да се надбягвате с рейсовете и трамваите. Карайте агале-агале и избягвайте насрещния вятър. Избирайте маршрутите така, че да вървите само с попътен вятър. Така ще реализирате и икономия на гориво.

Чак не мога да повярвам, че кардиолог може да посъветва да се избягва насрещния вятър… Всъщност, що пък не?! И те са българи като нас.

От Съюза на учените констатират, че професори, доценти, асистенти и студенти масово преписват. Ръководителят на Съюза на учените проф. Дамян Дамянов вика: „Всички плагиатстват и е необходимо в правилника към закона да се запишат клаузи за спазване на научната етика и морал.” Проф. Борислав Тошев пък вика, че вече имало т.нар. „гугъл наука”, при която директно се преписва от интернет”. Учените отчели, че при влизането на новият закон за академичните звания през 2011 г.

съотношението между доценти и професори било 4 към 1, а сега станало почти 1 към 1. Представяте ли си какво производство на професори е падало! И много политици и бизнесмени се възползвали от намалението.

Учените да не чакат на етиката, ами да вземат мерки. У нас на научна етика не може да се разчита. И на никаква друга етика не може. Светът го е измислил - URKUND се нарича една от най-ефективните системи за хващане на преписвачите, която е взета на въоръжение в Западна Европа. И още от студенти ги научават, че четири последователни думи да вземат от чужд текст, трябва да ги турят в кавички и да се позоват. Що не я въведем като е толкова лесно? Щото ако почнем да се проверяваме, ще се хванем. И ще цъфнат маса Google-доценти, Google-професори, Google-ректори…

Четвъртък, 12 февруари

Премиерът разказвал пред журналистите за перипетиите си в авариралия "Фалкон", с който трябваше да отпътува за Брюксел. Как заял колесникът и самолетът летял като „болен щъркел“. „Кръжим в тъмното над София, гледам долу Банкя, къщата ми, а нямам парашут. Отдолу му осветяват корема с прожектори като на гинеколог..."

И журналистите много се смели. На какво се смели ли? Както сме казвал и друг път, премиерът притежава онова чувство за хумор, което възпрепятства средно интелигентния човек да се смее с него и го принуждава да се смее на него.

"Пилотите ми, вика, бяха безупречни, иначе на никой не го пожелавам. Сега спасихме кожите някак, но си остават изводите. Сигурно много хора са се зарадвали…”

Имаше и такива из Фейсбук. Лично ние не сме от тях. Не, че сме против падането на премиера. Не, никак не бихме се натъжили, ако падне. Но не чак от самолет. От стол ни стига.

Борисов си спомнил пред журналистите как като млад пожарникар гасил през 1984 г. разбилия се до Кривина Ту-134 на "Балкан".

За тая катастрофа какви страшни работи разправяше Григор Лилов в книгата си „Тайният проект Бойко Борисов”… Според него пожарникарите са получили заповед да гасят огъня с креда, вместо с пяна. „После, при аутопсията в моргата, в белите дробове на много пътници са открити следи от креда. Това означава, че те са били още живи… вместо да ги спасят….
пожарникарите са ги задушили.” Според разследването на Лилов, в самолета е пътувал Димитър Попов (граф Чано), доверено лице на партийните върхове, които въртели далавери с външнотърговските дружества. И той бил върнат в България, за да бъде разпитан. Но самолетът паднал… И пожарникарите, вместо да спасяват евентуалните оцелели, пръскали с креда и ги задушили… Според Лилов от там тръгнала стремителната кариера и на ген. Войнов, и на Бойко Борисов.

Всичко, което ни съобщиха другарите навремето за самолетната катастрофа.

Нищо не казвам, само казвам какво съм прочел. Трябва да имате предвид, че и доста глупости съм прочел покрай другото… Но този разказ специално можете да намерите и в уважавания в. „Дневник” с дата 9 януари 2009 г.

Като стана дума за четене, Да се похваля! Приключих „Щиглецът” на Дона Тарт. И се чувствам страшно заякнал. Физически. Не се учудвайте, тази книга е една от малкото, които успешно съперничат на Библията. По отношение на нея изразът „тухла четворка” не е метафора. 957 страници! 854 грама тежи, почти кило. Опитайте се да я държите в ръце в продължение на 2-3 часа и ще разберете за какво говоря. Иначе е хубава книга, не случайно е взела „Пулицър”. Ама можеше да се издаде в два тома, в две тела.

„Труд”: „Каролев и Главчев надвикаха Кадиев: Заемът ще обслужва стари дългове.” Ако надвикването е аргумент, значи управляващите са прави. Но може и да не е…

Кадиев се доизказа във Фейсбук: „В бюджет 2015 има таван 6.9 млрд. лв. заеми. Никой никъде не е приемал заеми за 16 млрд. лв. за 3 години... След като преди 9 месеца си емитирал на 3.05%, защо слагаш таван 10%? Това веднага праща сигнал, че си готов да поемеш по-високи лихви. На мен всичко това ми навява на задкулисни договорки и оказване на "приятелска" услуга на определени кръгове, за сметка на всички нас. Да не се увеличи броя на българите със сметки в Швейцария.”

Само да напомня, че полани Горанов напусна НС. Бойко тогава обясни, че му рекъл: "Шефе, аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам?”
Да е по-висока министерската заплата, да е по-висока, с колко да е по-висока? С 1000 лв.! Пак не можеш да станеш милионер. Значи има нещо друго. Като например това, че в договорите за дилърство и агентство с банките липсва информация за таксите и комисионните, които тези банки ще начислят.

Франсоа Вийон е казал: Грехът е винаги едно наум. При герберите подозирам, че може да е и две, че и три…
Новият шеф на ВКС Лозан Панов вика: "Време е да върнем държавата на гражданите и съдебната власт е тази, която е призвана да го направи. Членовете на ВСС са тези, които трябва да проведат кръстоносен поход срещу корупцията в съдебната власт. ВСС е институцията, която трябва да покаже на обществото, че времето на безнаказаните хора в правораздаването е отминало.”

„Казано ви е! Никога повече няма да можете да кажете, че не сте го чули!” (Евангелие от Матея)
Та затова го цитирам, щото го е изговорил, а не че съм му повярвал.

В Румъния оня ден арестували поредния политик - Елена Удря, министър на туризма и регионалното развитие на Румъния през 2009-2012 г. - по обвинение в пране на пари и подкупи. А ние само една Масларова сме вкарали в затвора.
Ще я вкараме, де… На куково лято…

Знаете ли какво може да накара съдебната система да заработи? Знаете, разбира се… Всички знаем, но ни мързи…
Голяма скука тая седмица. Хич не трябваше и да пишем. Ама като си помислим, че на някой може да му липсваме… Да не повярваш… Както и да е. Баба ми викаше: „Ден да мине, комат да не замине.” А коматът го дават с пари, не ли? И за капак утре е петък 13-ти! Перфектен завършек на тая куца седмица. Знаете ли, че който работи на тоя ден му умира началникът? Е, ние нямаме началник и затова няма смисъл да се напъваме.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови