Из делниците на един луд (8 – 12 октомври)

Тони Филипов, д-р 14 октомври 2012 в 22:11 15342 11

 

Понеделник, 8 октомври

На заседание на МС премиерът възложил на Лилито да покаже на депутатите снимки от свлечения път край „Цанков камък”, а на министрите наредил да "развяват" постановлението за увеличение на пенсиите, за да се види кой мисли за народа.

А за Костов и Станишев рекъл: «Единият продаде „Балкан" с доплащане от наша страна, а другите правиха аерогара и сега ние трябва да платим $40 млн. И той излиза и го говори с цялата си наглост безпардонно, разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост".

Някъде четох кратка биография на Майка Тереза. Точно с тези думи беше описана. Е, почти...

Казахме ли ви, че вече му викат „хвърчилъжи”? Да, май ви казахме. То е, защото е изключително правдив, не за друго.

Колкото до интелигентността, не знам.

Само интелигентните хора четат с пръстче на реда и си мърдат устните.

Може наистина да е интелигентен, но много умело го прикрива. Например в следното логическо умозаключение, направено по повод обедняването на народа: „БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората нали отнякъде са дошли тези пари.”

Да. Но да видим първо къде са отишли. През първото тримесечие на 2012 г. българите са имали 12.31 млн. сметки, в които са държали 31.62 млрд. лева. В 10.97 млн. (89%) от тези сметки е имало 5.29 млрд. лева, което прави средно по 482 лв.! А само в 170 000 сметки (1.3%) има към 10 млрд. В 560 сметки има над 2 млрд. лв. - средно по 3.5 млн. Да уточним, че това са сметки, не спестители. На колко хора принадлежат тези сметки е тайна. Що е тайна? Сещате се защо. Щото една по-конкретна информация може да постави „правдивостта” на премиера, или неговата „интелигентност”, под сериозно съмнение.

Изследване на "Галъп", поръчано от в. „Класа”, показва ясно изразена тенденция на спад в дела на българите, които имат спестявания. Само за 3 г. те са намалели двойно - от 14% през 2010 г. на 7% през февруари тази година.

Значи растат спестяванията само на някои хора, на практика малко хора. Масата къта пари за по едно погребение.

Глупости говоря, отдавна нема толкова евтино погребение…

Изследване на държавният НЦИОМ показва, че 14% от българите, над 1 млн. души, биха емигрирали завинаги. Това било с 3% повече, отколкото през 2009 г. А 36% биха насърчили децата си да напуснат България с еднопосочен – с 6% повече от 2009 г.

Към момента спестяванията в банките са нараснали на 34.5 млрд. За шест месеца са дали прираст 3 млрд. Честито на печелившите!

„Красимир Гергов ще рекламира цифровата телевизия с 10 млн. лв. от държавата”, съобщава Медиапул. Другите двама кандидати не били допуснати до отваряне на офертите. 

Мнозинството на ГЕРБ в СОС реши да прекрати договора на транспортната фирма "Карат-С" на Миролюб Столарски и да й плати над 13 млн. - 9.8 млн. за забавени плащания и 3.2 млн. (!) лихви.

Така, де, дето вика премиерът, отнякъде са дошли тия пари…

 

Вторник, 9 октомври

В интервю за «Блиц» Невена Гюрова, съветник в кабинета «Виденов», вика за царя: «Той си беше руски агент» И обяснява как е вербуван: «Това е станало на базата на компромат. Като е бил в ранните си години там, го приютява кралят на Мароко Хасан еди-кой си. В мюсюлманските страни имат по-друго разбиране за сексуалните отношения, т.е. между мъж и мъж. Там това не е толкова осъдително. И се твърди, че на база на такъв компромат са го вербували... Цялото поведение на Симеон от 1990-а досега потвърждава тази версия.»

Не го вярвам. Макар, че те си имат нещо в кръвта. Дедо му Фердинанд се е обкръжавал с млади напети адютанти, високи, руси и синеоки... Историкът Владимир Калчев каза наскоро в едно интервю, че имал «странни» отношения с шофьора си Вайс, които скандализирали двора. 

Добри Ганчев описва подробно потреса на Стамболов и другите български първенци при първата им среща с Фердинанд на Видинското пристанище: „Тънък, строен млад момък, с дълъг бурбонски нос, в парадна униформа на български генерал, с бял калпак и бяло перо, дълго 30 сантиметра, окичен с всякакви ордени и дрънкулки, с женствени маниери на стара кокотка, кожата му нежна и прозрачна, лицето напудрено, пръсти дълги, нокти остри и гладки като огледало, грижливо маникюрирани, на китките - гривни, на всеки пръст по три, по четири пръстена с разноцветни светкащи скъпоценни камъни - рубини, изумруди, редки сапфири…”
Стамболов не се сдържал и казал на околните: „Тоя ще ... мама й на България!”

Според Калчев забежките у лево на Ферчо (Стамболов така му е викал) били забава за тогавашна Европа. И били споменати дори в романа на Марсел Пруст „По следите на изгубеното време”, където се твърди, че България става съюзник на Германия заради хомосексуалното влечение на Фердинанд към кайзер Вилхелм… Което е приблизително вярно. Щото героят на Пруст крал Феодосий не е точно Фердинанд. В него са събрани черти и на Батенберг, и на Фердинанд.

Турците казват, че природата почивала през поколение. И затова от бюлбюб пукал и от пукал бюлбюл излизало. Но това са само народни вярвания. Пък и царят е многодетен. В същност, той и Фердинанд е имал четири деца…

Лично ние си мислехме, че ако КГБ-то е прихванало царя, то е станало по линия на комарджийските му подвизи. Щото се беше докарал до там, та да продаде ордените на дедо си… И другото, което си мислим, е, че в твърде подходящ момент се реанимира тая зависимост. Щото, ако си спомняте, царят размрази проекта „Белене”… Казвам реанимира, щото колегата Минчев му го каза на Симеон наместо добре дошъл 2001 г.

 

Сряда, 10 октомври

Дилян Добрев рекъл: „БСП да отдели част от партийната си субсидия за провеждането на референдума за АЕЦ "Белене". ГЕРБ били готови на такава стъпка. Янаки Стоилов парира: "Изказването на Добрев е толкова нелепо, че не си струва да се коментира…" 

Може и да е нелепо. Но, дето казва Джером, „Глупостта доста често се лекува успешно с неразумни средства.” Щото, да прощавате, ама тоя референдум е пълна глупост. Будалкат народа, че, ако не сме построяли „Белене”, сме щели да плащаме скъп и прескъп ток. Но, ако го построим, ще ни дават киловатите по два за стотинка и един бакшиш. (И ще бият, кой ги откаже.) Инвеститорът ще налее едни милиарди само щото сме много готини. Доста е да видим как ни пържи „ЛУКойл” и нема що да се убеждаваме повече.

«Отоплението на газ излиза най-изгодно», лъже в. «Сега». Принуден сме да го кажем в тоя дисфемистичен дискурс. В дописката вярно се казва, че ток, дърва и парно са поскъпнали. Също така вярно се казва, че битовата газ поевтиняла с 0.67% (67 ст. на 100 лв.) Но невярно се заключава, че от тук следва, че отоплението с газ ще е най-евтино. Във философията извеждането на умишлено грешно твърдение от верни предпоставки се нарича софизъм.

Ето как правят сметката в Овергаз, та им излиза най-евтино.

Ей, софисти, не лъжете така простия народ! Имайте страх от Бога!

Между другото, Ройтерс съобщава, че писмо на Айнщайн до философа Ерик Гудкайнд, е обявено за продажба на търг с начална цена $3млн. В него Айнщайн пише: "Думата Бог за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост, а Библията е сборник от благородни, но примитивни легенди, които въпреки всичко си остават детински, няма интерпретация, колкото и да е изтънчена тя, която да промени схващането ми". Писмото е писано през 1954 г., по-малко от година, преди Айнщайн да умре. Тогава той е на 75 г., възраст, в която не е препоръчително да рискуваш да си създадеш врагове горе. Нали съм ви казвал как отговорил Волтер, когато на смъртния му одър дедо поп го приканил да се покае и да се отрече от Сатаната: «Стига, стига добри човече, моментът не е подходящ да си създавам врагове.”

Обаче пък д-р Ибън Александър от Харвард, неврохирург с безупречна репутация, твърди, че през 2008 г. се разболял от менингит и изпаднал в кома. И видял рая. Първо усетил как се носи над облаците, където прозрачни, блестящи същества, плували свободно в небето. Те го отвели до безкрайно и тъмно пространство, което му донесло усещането за покой. Това място, според него, било домът на Бог.

Докторът вика: „Според сегашните медицински разбирания за устройството на мозъка няма никакъв шанс по време на кома да съм изпитал дори частица от напълно реалистичната одисея, която преживях.“

А сега, де! Единият вика нема, другият вика бях дома му… И пак стигаме до залога на Паскал: „Не знам дали Бог съществува, но знам, че нищо не печеля в случай, че той не съществува, ако съм атеист, а ще загубя много, ако е обратно.”

Яко прецакване си е обратното, да знаете.

 

Четвъртък, 11 октомври

Каката на Борисов д-р Красимира Иванова, която иначе му викала «батко», си спомня с умиление пред „24 часа” за детството на премиера. На три години ходел в градината след баба си, правел малки дупки и слагал счупени вагончета в тях. И обяснявал: "Садя си вагончетата, за да поникне ново влакче". От „24 часа” коментират: «Още от дете изглежда Борисов имал интерес към инфраструктурните проекти.” В „Труд” са по-злобни: „С оглед на днешното състояние на БДЖ, явно не ще да ги е поливал.”

„Можеше, вика д-р Георгиева, да замине да живее и работи в чужбина, но така сме възпитани - нашето място е в България.”

Сестричка, какво да каже друго. Помня как на царя кака му го бранеше: “На 60 и няколко години той можеше да си гледа внуците и кефа и да чете книги, вместо да се поти и да търчи, да има толкова безсънни нощи…”

Ако някои хора не бяха чак такива патриоти, може би друга щеше да ни е съдбата днес… Понякога ми става байгън от патриоти, да ви кажа.

Не знам защо, но и „Труд” и „24 часа” са намерили за необходимо да припомнят, че сестрата на Борисов наскоро е претърпяла мозъчна операция. На нас ни прозвуча доста гадно. Като че ли някак извинително…

Във връзка с Деня на психичното здраве, 10 октомври, д-р Хинков, началник на сектор "Психично здраве" към НЦОЗА, съобщава някои обнадеждаващи за нас (имам предвид ПП „Четвърти километър”) данни. Около 20% от българите страдали от повече или по-малко изразени психични разстройства.

Ако тия 20% се обединим, ще отнесем другите партии като пенсионер бял хляб. Последното хвърляне на боб на „Алфа Рисърч” потвърждава тезата ни, че ГЕРБ са почнали да се ронят. 45% от българите декларирали негативно отношение към кабинета, а само 18% още го подкрепяли. Недоверието лично към премиера надхвърлило доверието – вярват му 32%, срещу 37%. Според алфите твърдите привърженици на ГЕРБ били около 950 000. А симпатизантите на БСП били къмто 700 000, но и те намалявали. А нашите 20%, при това в нарастващ тренд, правят 1 500 000 души. И, както е добре известно, почти никой от нас не е сам…

Въпросът кой е луд и кой нормален, е чисто статистически. Още един мандат на Борисов и ние ще сме нормалните. Щото ще сме повече. Братя, организирайте спящи клетки на партията по места, щото идва и нашето време.

В. "Преса" съобщава: "България лежи върху 442 тона злато".

Глупости! 442 тона? Скрийте се, бе! По-лани “Новинар” писа: “Сензация! Перник лежи върху злато. 950 т от благородния метал има в района.” После Джон Мензайъс от канадската “Мартерн” съобщи, че и Трън лежи върху злато. Там пък имало по 430 грама в тон пръст, направо Тръндайк («Сега»). После един дипломиран инженер съобщи, че в Чипровския балкан има къде 3 000 т. Водите ли сметка до тук колко станаха? И тия ще ми разправят 442 т.! А изброеното е само малка част. В книгата «Златните находища на България» на колектив учени от БАН можете да видите, че имаме стотици, даже десетки доказани златни находища. А колко могили още не сме разкопали? Даже Буш, като идва, се зачуди що не копаме. Ами корабите със злато на Александър Македонски? Още през 2002 г. един багерист от Добрич поиска среща с Царя, за да му каже точно къде в Черно море са потънали. Царят така и не намери време да изслуша човека...

Ама и по-добре. Щото това злато ще ни навлече дипломатически разправии с наследниците на Саше Македонски. Тия нема да се спрат пред нищо. Вчера четох, че македонският президент Георге Иванов твърдял, че Михаил Горбачов също бил македонец. МишЕ Горбачевски…

Което ме подсеща за една дописка от вчерашният „Новинар”: „Българин стъпил пръв в Южна Америка. Тази сензационна хипотеза разкрива сп. „Осем”. Тази „сензационна хипотеза” е брадясала като Кольо Босия, ако сте го виждали наскоро. „Труд” писа за нея през далечната 1982 г. Става дума за „откритието” на некой си Иван Димитров, който твърди, че Алонсо де Охеда, откривателят на Ю. Америка, всъщност е бил Драган от Охрид. Едно от основните му доказателства е, че Алонсо (Драган), псувал на непознат език. Досущ като Стоичков. Абе, четохте ли, че тоя забил един токат на един журналист от тамошна българска медия. Щото имал нахалството да му поиска интервю. И споменавал българските журналисти в откровено сексуален контекст…

Усещам, че сме от една порода… (Сн. в. „Сега”)

Както и да е. Та Драган от Охрид ги псувал на български, което било документирано и от истинските историци, и по това Димитров съдел, че е наше момче. Има резон. Оня ден цитирахме статията на Найден Шейтанов за сексуалната философия на българина. Та в нея се определя географията на псувнята: „Западно от приблизителната линия Фиуме – Петроград се намира Европа без сексоклетва, а източно – с такова злословие. Опитайте се да обясните на западноевропееца що е псувня и ще се убедите, че той е безсилен да схване нейния смисъл.”

Шейтанов казва и нещо още по-интересно: „Мен ми е известно, че в някои влахо-български грамоти от XVII век се употребяват официално псувни като вид наказание.” Вероятно става дума за нещо като: „На Иван еди кой си да се ударят 20 тояги и да бъде напсуван 50 пъти на майка…” Така го разбирам.

Та значи, ако Алонсо де Охеда наистина е псувал, то той със сигурност е откъде нашата страна на линията Фиуме-Петроград. Но, ако верно е Драган от Охрид, македонците няма да ни го отстъпят без бой.

Те вече дадоха заявка. Лани „Утрински вестник” писа: „Македонец од Охрид е првиот наш потомок што стапнал на територијата на Америка, а што е поважно, тоа му успеало во 1492 година заедно со Кристофер Колумбо.”

Аз съм чел, че в делегацията на Колумб имало четирима цигани. Не знам дали е вярно, но е доста логично. В „Сто години самота” се споменава за един македонски циганин, Мелкиадес, който демонстрира в затънтено амазонско селище магнита, лещата и други открития на „мъдрите алхимици от Македония”.

Мъдрите алхимици от Македония…

 

Петък, 12 октомври

След срещата между Джанет Наполитано и Борисов журналист попитал госпожата как ще коментира последния доклад на ДД на САЩ, в който се изразява сериозно безпокойство за състоянието на свободата на печата и словото. Тя, естествено, коментирала дипломатично. Но въпросът дал повод на премиера да заяви: „В България демокрацията е в пълен разцвет.”

Много интересно, кака му заяви същото: „Казват, че сега тук има полицейщина, а според мен по-голяма свободия не е царяла.”

Борисов дава солидни аргументи в подкрепа на тезата си: “Самият факт, че всеки може да дойде в сградата на МС и да зададе какъвто си иска въпрос на г-жа Наполитано, показва, че не само демокрацията е в пълен разцвет... Има държави, и то в ЕС, където предварително се задават въпросите. В България можете да говорите, да напишете, да питате каквото искате. Това е висша степен на демокрация и свобода на медиите и хората…”

„Ей това се вика заключение на вещо лице.”

Колко хитро набляга на питането. Щото наистина, всеки може да пита всичко. Но обикновено не пита… Щото питането не е забранено, но си има цена, която ти съобщават в личен състав… Та всеки може да пита, а премиерът, ако е на кеф, ще отговори, ако не е, ще каже: „Точно пък на теб ще ти отговоря в шестък…” Но и това е част от демократичната игра.

Заглавие в «Новинар»: «Не е лесно да си тиква». «Голямата ярко оранжева тиква отдавна се е превърнала в един от символите на...» И така иносказателно са накъдрили цялата работа, че само бавно развиващ се петокласник не би се сетил. За съжаление, на колегите не им е стигнал кураж да напишат тиквата с главна буква.

„Проучване убеждава, че нелегалният цигарен пазар у нас в момента е 15.3% от целия”, пише „Медиапул”. От заглавието личи, че дип не са се убедили. И с основание. Някаква неназована агенция за пазарни изследвания подала данните на Дянков и Танов. Виж къде ме клъвна петелът. (В момента правя и съответстващия на репликата жест, но вие няма как да видите.)

Президентът Плевнелиев номинирал гл. прокурор Борис Велчев за член на Конституционния съд. Интересно за какви заслуги? Единственото достойнство на г-н Велчев като главен прокурор беше, че, за разлика от предшествениците си, е поне нормален. Което по времето на Кукуридзе ни изглеждаше страшно важно, но се оказа недостатъчно…

Интересно какво толкова задлъжня ГЕРБ на прокуратурата, за да номинира главния прокурор за една от най-блажните синекури в държавата?

Все пак г-н Велчев и биографично, и кариерно е продукт на БСП, човек на Първанов. И един от примерите, които някои мнителни анализатори посочват, когато искат да докажат, че червените пак са на власт... Щото като дете Борко си е играл със Сергейчо и малък Тошко. Учудващо е, като се има предвид какъв убеден антикомунист е премиерът… Освен пък да не е.

Ало, пенсиите, чета в «Труд», че по разчетите на НОИ догодина сте щели да сте със 7000 по-малко. Причината била в увеличената възраст за пенсиониране. Но ние имаме друго подозрение. Възрастта за пенсиониране е фактор, който препятства неконтролируемото ви размножаване. А факторите, които правят да намалеете, са съвсем други. Не ли?

Ей, вие поне успяхте да се пенсионирате. А ние ще гоним пенсионната възраст както Ахил гони костенурката в апориите на Зенон. Някои ги наричат «парадоксите», което за случая е по-подходящо. То да питаш от какъв зор ни е изпотрябвало да се пенсионираме, де... Гаче човек не може и като работи да мизерства.

"Труд": "78% от българите затварят буркани". Много, бе! То станало направо всенароден почин. През 2001 г. статистиката изнесе данни, че българите (главно пенсиите, де) са затворили 326 300 000 консерви. По къде 150 на глава, или каквото там е останало от нея… И това беше след 4-те години на „най-успешния кабинет”. А представяте ли си какво консервиране ще пада тая есен?! Ще станем направо «Република Консервна», ако си позволя да перифразирам Стайнбек.

Между другото, в речта си при връчването на Нобелова награда (1962 г.), Стайнбек казва: «Писател, който не вярва горещо в усъвършенстването на човека, няма право да участва в създаването на литературата… В човека е най-голямата ни надежда.”

Е, нямаме амбиции за писател.

----------------------

P.S. Ей, Женя Минчев наистина много ни се е обидил и ще ни дава на съд. Задето сме написал, че бил единственият лорд в света, който е придобил титлата с гъза си. Затова ние всяка седмица ще си признаваме грешката, докато го умилостивим: „Не бяхме прав да казваме, че Женя е единственият лорд в света, спечелил титлата с гъзът* си.”

Не е единственият.

* В някои случаи „гъз” изисква задължително да му се тури пълен член и без да е подлог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!