Из делниците на един луд (1-5 януари)

Тони Филипов, д-р 08 януари 2018 в 13:16 29530 2

Понеделник, 1 януари

ЧНГ и т.н., братя и сестри. Обратно на всички пожелания ние няма да кажем нека новата година да ви донесе, а ще кажем друго: нека отнесе! Дано ме разбирате. Почвам нещо напоследък да се чувствам като през 1983 г. Тогава бях категорично убеден, че Живков ще ни събере кърпичките на всички. За малко беше. И сега пак са ме налегнали някакви такива фаталистични чувства. Като го гледам Борисов колко е витален…

Майната му, с извинение.

Президентът Радев и съпругата му са във Виена, лично канцлерът на Австрия ги поканил на концерта във Виенската опера по случай Нова година. Експертите този път одобриха тоалета на Десито. Според мен беше малко пъстър и твърде жизнерадостен за посещение на опера, но нашето мнение е без значение.

Герберските тролове веднага атакуваха, че президентът и жена му щели да профукат маса народни пари за един концерт, без който спокойно можели да минат. Както бил направил г-н Борисов, който също имал покана, но я отклонил с цел да направи икономии на хазната. Лично ние се съмняваме, че Борисов е бил поканен. В България е широко известно, че той никога не е ходил на опера и симфоничен концерт. Веждито успя да го заведе 3-4 пъти на театър и веднъж на оперета. Но до опера не стигнаха. И щом у нас се знаят тия работи, то се знаят и из европейските дворове. Затова явно герберите лъжат, Борисов не беше поканен. И така е по-добре и за него, и за операта, и за родината. Представяте ли си да го снимат как си чати на телефона през Вайбъра. Той това го прави като се събират премиерите на ЕС, та в операта…

Сигурен съм, че и Борисов страда, че са поканили Радев, а него не са. Той си е такъв. Понякога имам усещане, че ако мине епидемия от някой страшен грип и Бойко остане незасегнат, много ще се обиди...

Ако си спомняте, лани, в последните дни на годината, Валери Симеонов виеше като вързана овчарка, че Борисов му объркал плановете с втрия лифт в Банско и той явно нямаше да може да си изпълни обещанието към един човек. А в такива случаи обикновено се налага да се връщат едни пари, ако вече са взети. Или да се отписват бъдещи приходи, които вече са разпределени по направления и пера… И Симеонов беше бесен. „Борисов, вика, ме изработи! Той саботира моето предложение за промяна на концесията в Банско. Не искам да го виждам… Сега аз сядам и мисля до 28 декември, когато ще има заседание на МС. Всичко е възможно да стане – да не мислите, че аз съм от тези дето слушкат и папкат и искат да си начешат егото!“

Тогава написахме: „Тоя е такъв прабългарин, че като нищо може да счупи снопа с клечките…“ И явно и на Борисов са му минали същите мисли (дано не преувеличавам) през главата и на 28 декември сам предложи извънредна точка в заседанието на МС и въпросът се реши в полза на Симеонов.

И излезе, че Борисов се съгласява от зор заман, само, за да угоди на патриотите, които могат „да счупят“ държавата за нема нищо. Много хитро изигра сценката.

Драмата с лифта заби клин в крехкото патриотично единство. Волен Сидеров вика: „Не знам защо цялата държава се занимава с някакъв лифт. Вероятно става дума за пари. (!) Ние не се съгласихме да участваме в тази коалиция заради лифтове, плажове или пързалки, а заради нещо по-сериозно и съществено – да вдигаме доходите на хората, да се борим с престъпността… ”

Не сме единодушен. От една страна е възможно да е дошъл краят на ремисията на Сидеров. Доста дълго продължи, дори ми се струва, че това е най-дългият период на нормалност на Волен от началото на политическата му кариера. От друга страна е възможно лидерът на Атака да е останал извън раздаването. Зер случайно споменава за пари? И сега е решил да заработи поне малко популистки чар на сметката на партньорите си в ОП. Да се направи на герой. Е, малко е пропуснал времето за подвиг, преди седмица мълчеше като … сещате се, а сега, след като решението е взето, се сети, че има мнение по въпроса…

Направо са ми прозрачни без граници всичките…

Еколозите подозират, че целта не е втори лифт, а да се разшири зоната за строителство, да се вдигнат нови хотели. „Докато цялата власт твърди, че няма да допусне никакво строителство в Пирин извън втори лифт в ски зоната на Банско, пише в. „Сега“, местната община е подновила опитите си да узакони застрояване на осем нови селищни образувания… В края на миналата година общината е задвижила процедура за урбанизиране на 1330 дка от парка.“ Екологът Тома Белев разправя, че като нищо можели да се появят още 40 хил. легла. И тези притеснения, че Банско може да се превърне в нов Слънчев бряг, подбудиха най-масовите протести след 2013 г.

Историята е доста мътна. Ясно е само, че всички защитници на промяната на концесията за Банско имат лични интереси. Каролев например се оказа собственик на част от хотел. Петьо Блъсков пък така се е набълбукал с лични и фирмени кредити към ПИБ, че ще брани със зъби и нокти Цеко Минев и бизнеса му и т.н. Което обяснява заглавията във в. „Труд“.

В българският печат за съжаление рядко може да се срещне такова експресивно заглавие

Икономистът Красен Станчев написа във Фейсбук: „Както по всичко изглежда някой иска да прилапа ПИБ и финансираните от банката начинания, включително Банско, и протестът, неосъзнато, но с ентусиазъм, се опитва да му помогне.

Туй е като историята с КТБ, но вместо… завземане на части от масата на несъстоятелността, сега трябва да се вземе, както изглежда, читава банка със здравословните финансирани от нея бизнеси.“

Е, чак пък толкова читава банка, айде холан! И Кой е тоя някой?

Едно е сигурно: Каквото и да става, то става със санкцията на Борисов.

Македонският президент Георге Иванов вика: „Ние имаме готовност и очакване по време на българското председателство на ЕС да получим окончателно дата за започване на преговори за присъединяване към Евросъюза.“

Чак им завиждам на македонците. Какви вълнуващи моменти ги очакват. Имат толкова много неща, на които да се надяват. Помните ли, братя, когато и ние чакахме дата какви вълнения бяха? Ще ни дадат ли, няма ли да ни дадат… После помните ли грандиозната битка на Соломон Паси да изтеглят приемането от 1 януари 2007 г. на 31 декември 2006 г.? За малко я загуби тая битка, но даде всичко от себе си.

Освен това на македонците им предстои да влизат и в НАТО. И в тази посока могат да лелеят много надежди. Как страната им ще бъде призната за стабилна, как ще се юрнат към тях чуждестранните инвеститори… О, времена на надежди! Като сега помня как през 2003 г. питаха днешния премиер, тогава главен секретар на МВР, за заплатите на полицаите и той каза: «Трябва да устискаме догодина до приемането ни в НАТО. Тогава съм сигурен, че ще дойдат много инвестиции в България и ще повдигнем заплатите на полицаите. Просто трябва тук тези няколко месеца да се изкарат дотогава, това е важното…”

Е за тия надежди им завиждам на македонците.

Дето викаше Валери Петров, имах мечта да имам часовник. Сега имам часовник, но нямам мечта.

Вторник, 2 януари

От пресцентъра на президентството съобщиха, че Румен Радев е наложил вето на новия антикорупционен закон, като го е оспорил „по принцип и в неговата цялост“. Ако се съди по мотивите, които юристите в президентството са посочили, законът е повече от нескопосан и недоправен. И едва ли ще заработи, след като депутатите отнеха защитата на вносителите на сигнали.

„Има нещо незряло, нещо като поведение на слаб ученик, който направо може да ви разсмее. Да се приеме антикорупционен закон само няколко дни преди започването на ротационното председателство на ЕС е прекалено“, пише водещото френско издание „Журнал дьо Диманш“ за ситуацията в България.

Между другото тия дни британският "Гардиън" и немският "Ди цайт" ни определиха като най-корумпираната страна в Европейския съюз, която застава начело на председателството. Днес ни сурвака „Журнал дьо Диманш“: България е една малка Русия. Цари мафиотски манталитет и никога няма да отговори на изискванията на поставените критерии. Трябва да се признае, че тази малка страна 10 години след приемането си в ЕС не е отбелязала напредък.

Преди двайсетина дни имахме повод да заключим, че вътрешният министър е много къпан. И той се скъса от старание да докаже, че е точно така. Слушам го днес да обяснява за убийството в Нови Искър: „Много е тежко престъплението, ако има престъпление.”

Зер може да няма? При шестима убити, без да се брои кучето?

Само от разследването на този случай човек може да си извади категорични заключения за тоталното безхаберие, което цари в българската полиция.

В момента всичкото полицай, жандармерия, качулки са на крак и издирват „новия“ убиец – Росен Ангелов. Каракачанов имал данни, че бил участвал във Френския чуждестранен легион. Демек много опасен човек. Според полицията вече нямало съмнение, че той е убиецът. Имало и ДНК анализ, който доказвал това. Специалистите попитаха как се прави ДНК анализ за едно денонощие, но няма кой да им отговори.

Де го Веско Маринов да запее „Нашата полиция ни пази…“?

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  8695

  2

  дърт комуняга

  09.01 2018 в 09:19

  Но никак не е лесно да вкараш нещо в главата на патриот, особено на Валери Симеонов.
  Евалла , докторе, това ми напомни старшината на ротата , когато служих в редовете на БНА - Да е х@й, да ти го набие човек, ама то акъль - как да ти го набием у главата!

  12128

  1

  Minddestruction

  09.01 2018 в 05:58

  Докторе, ТЕ че му купиха длъжността Глав. сек. навремето нЕма съмнение. Чудя се само дали е успял да се еманципира отчасти, т.е. глупостите дето ги говори и прави (както и някои неоспорими успехи) само на тЕа дето му дърпат конците ли са или си има и свой личен принос. Разбирасе изключвам снимките симфония за анцуг и манолия.
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II