Има ли светлина в тунела за топлофикациите?

Владимир Каролев 23 юни 2016 в 13:03 8352 4

Доскоро Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) почти винаги се изживяваше като някаква кръстоска между енергийно и социално министерство. В крайна сметка, уж „независимата“ КЕВР се беше превърнала в един от най-политически зависимите органи в държавата, като всяко правителство „шушнеше“ на ухото на шефа на КЕВР да намалява цени на ток, вода и парно, за да бъдат щастливи избирателите. А някои избиратели, най-често в ромските гета, ако може пък изобщо да не плащат – те, като най-лоялни, следва да бъдат и най-щастливи. В интерес на истината сегашното ръководство на КЕВР даде сигнали с някои свои решения, че обективизмът ще надделее над популизма в работата на комисията. Амин!

Лошият край в тази история е отдавна предречен от Маргарет Тачър – проблемът със социализма е, че рано или късно чуждите пари свършват. Това вече се случи с електроенергийния сектор – популизмът на гърба на ЕРП-тата (в които остава не повече от 5% от сметката за ток) работеше, докато чуждестранните инвеститори в сектора (две чешки и една австрийска компания) можеха да правят инвестиции с надеждата, че някога българските политици ще се осъзнаят и ще спрат с плоския популизъм. Преди около две години обаче инвеститорите в този сектор почнаха един по един да вдигат ръце.

EоN директно се изтегли – като една от най-големите енергийни компании в Европа, немците прецениха, че циркът у нас ще има прекалено тежки последствия за репутацията им. Активите на EоN в България бяха продадена на загуба. Те бяха заместени от чешкия инвестиционен фонд Енерго Про, който е специалист по високо рискови инвестиции в енергийния сектор. Липсата на т.н. „стратегически купувач” беше логично следствие от загубите на EоN в България – когато един от най-добрите в света стратегически инвеститори се оттегля, няма как да очакваш да дойде подобен тип инвеститор. Същото се случи и с ТЕЦ Марица Изток 3, където италианската компания ЕНЕЛ, една от най-големите в Европа електрически компании, продадоха мажоритарния си дял на инвестиционния фонд КонтурГлобал, а не успяха да продадат дела си на подобен на тях стратегически инвеститор.

Междувременно ЧЕЗ също неофициално вдигнаха ръце и компанията започна да се оглежда за купувач на активите им в България. Чехите закриха и ТЕЦ "Варна", поради невъзможността тя да работи непрекъснато на загуба. Интересът на инвеститорите във ВЕИ прекъсна напълно. Всичко това не премина и без солидно недоволство сред дипломатическия корпус – не един и два посланика се питаха публично докога ще продължава безумният популизъм в енергийния сектор. Европейската Комисия стартира и наказателна процедура срещу България за нарушения в газовия сектор. А чешката “Енерго про” и австрийската ЕВН започнаха дела срещу България в международния арбитраж към Световната Банка във Вашингтон, твърдейки, че КЕВР през периода 2010-2013 г. е причинила загуби на притежаваните от тях електроразпределителни и електроснабдителни чрез водената от нея регулаторна политика за цените на електроенергията.

Е, след като ножът опря до кокала, политиците май дадоха зелена светлина на КЕВР да проведе нужните реформи. Макар и ненапълно все още, новият председател Иван Иванов се справи с това – пазарът на електроенергия е либерализиран, макар и все още съществуването на регулирана тарифна опция да обезсмисля конкуренцията при битовите потребители. При бизнеса обаче функциониращият пазар до голяма степен е факт. В обозримо бъдеще цялата търговия с ток ще минава през новосъздадената с помощта на скандинавски експерти енергийна борса.

Такава зелена светлина за реформи обаче все още не е дадена изцяло за топлофикационния сектор. Там популизмът продължава с пълна сила, като надеждите, че чуждите пари няма да свършат, са все така живи. Топлофикациите в България устойчиво генерират между 40 и 100 милиона лева загуби на година, като най-голям дял има общинската "Топлофикация София". При нея загубите традиционно се поемат от данъкоплатеца – а неговият джоб се смята за бездънен. Към момента "Топлофикация София" е де факто в технически фалит, защото текущите ѝ задължения надхвърлят текущите ѝ вземания, машинната ѝ база не се обновява в степента, в която е необходимо – амортизациите надхвърлят новите инвестиции, а количеството просрочени над 3 години сметки вероятно е рекордно за целия свят (следствие на дълги години „добро“ отношение към клиента от някои от управляващите я чиновници в миналото, които бяха по-заети с оборудване на кабинетите си с джакузита).

При останалите топлофикации положението не е особено по-различно. Дори в добре функциониращите топлофикации Варна (френската Далкиа) и Пловдив (австрийската EVN) се трупат загуби, въпреки че потребителите са доволни и броят просрочени над 3 години сметки е несъществен.

През пролетта на миналата година предрекох, че ако КЕВР не започне да се държи адекватно и не предприеме спешни мерки, това лято ще се окаже, че половината топлофикации в България ще са пред фалит и отоплителен сезон 2016/2017 ще се посреща с Бог знае какво отопление. Гигантската годишна загуба от 100 милиона наистина докара топлофикациите до де факто фалит, макар и хлопването на кепенците все още да се чака. Всичко това беше ясно и предварително предвидимо.

Неясното в случая е кога българските политици ще позволят на КЕВР да проведе адекватните реформи в сектора. Ножът е опрял вече до кокала, така че заравянето на главата в пясъка вече е излишно. КЕВР показа склонност към реформи с последните си решения в сектора, но все още има какво да се желае – например, крайно време е да се премине към одобрението на по-дългосрочни (3-5 годишни минимум) инвестиционни програми и тарифи в сектора.

Трябва да се вземе ясно политическо решение - дали докато цените на горивото падат и даже в топла съседна Гърция се строят нови топлофикационни системи, в България, под натиска на популизма и некомпетентността, политиците ще фалират местните топлофикационни дружества? Или КЕВР ще последва добрите международни практики? Близкото бъдеще ще покаже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

23.06 2016 в 13:44

Тази статия е безсмислена. Ако Топлофикация София беше фалирала когато Вальо Топлото имаше джакузи, до сега щяхме да сме се оправили. Тъпо е да се прехвърля вината на потребителите, които някой радвал. Много добре помня, че сметката за парно надвишаваше цялата ми заплата, че хората масово си спираха парното и, ако можеха тръбите щяха да срежат. И истината е, че това е нарочно, за да може да се взимат пари. Бившите шефове си направиха фирмите за дялово разпределение. Реформа няма. Удобни заробващи наредби плюс "вие там имате един общ топломер и ние си искаме парите според каквото той ни показва.