Ексклузивно Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, предложи Камала Харис да заеме мястото му (обновява се)

Църквата почита светите братя Кирил и Методий

OFFNews 11 май 2017 в 07:20 2315 0

Снимка БГНЕС, архив

На 11 май църквата почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата, канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред славяните.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители.

Тогава се заражда идеята за химн. През 1892 г. в Русе Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви народе възродени". През май 1901 г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, вече се чества на 24 май. След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес имаме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

Днес професионален и патронен празник има Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", която ще го отбележи с Ден на отворените врати и изложба. Посетителите ще могат да получат безплатна едномесечна читателска карта.

Днес празнуват и всички с имената Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС