Палачинките са любим десерт и предпочитана закуска. Вариантите за плънка, в които могат да се консумират, са толкова разнообразни, че могат да задоволят всеки вкус – със сирене и кашкавал, със сладко, с шоколад, с плодове. Приготвят се бързо, а и децата ги обичат и никога не ги отказват.
Класическа рецепта
- 2 чаени чаши брашно;
- 1 чаена чаша вода;
- 2 чаени чаши прясно мляко;
- 3 яйца;
- ½ ч. л. сол;
- 1 с. л. захар;
- 1 с. л. олио;
- кубче краве масло (около 30 г).
Разбийте яйцата и захарта (за предпочитане с миксер). Добавете водата и постепенно сипвайте пресятото брашно като бъркате непрекъснато. Добавете млякото, солта и олиото. Палачинки се пържат най-добре в специален плосък тиган, така е и по рецепта, защото така се обръщат по-лесно. Загрейте съда, намажете дъното с масло и сипете черпак от рядката смес. Разпределете течността равномерно. Когато ръбчетата на палачинката започнат да потъмняват, обърнете я, за да се изпече и от другата страна. Готовите палачинки се нареждат в голяма плоска чиния като всяка се маже с масло след изваждането ѝ от тигана.
Рецепта за пухкави американски палачинки
- 3 бр. яйца;
- 1 чаена чаша брашно;
- 1 ч. л. бакпулвер;
- ½ чаена чаша прясно мляко;
- 1 банан;
- 1 ч. л. разтопено краве масло;
- щипка сол.
Извадете яйцата за палачинки предварително, за да са със стайна температура. Пресейте брашното с бакпулвера. Следваща стъпка е да отделите жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците и добавяйте постепенно брашното с бакпулвера, сипвайте постепенно млякото като разбърквате непрекъснато. Белтъците разбийте със солта. Обединете двете смеси и добавете намачкания с вилица банан с маслото. Изпечете ги върху сгорещен тиган, намазан с масло. Мажете с масло всяка готова палачинка.
Българска рецепта за палачинки - катми
Някой може да поспори дали катмата е палачинка, но родолюбивото ни чувство няма да я пренебрегне, още повече, че това си е наша, балканска рецепта, вариант на по-финия европейски събрат.
за маята
- 150 мл вода;
- 4 г суха мая;
- 1/2 ч. л. захар;
- 1 с. л. (равна) брашно.
за палачинките
- 2 яйца;
- щипка сол;
- 1/2 ч. л. захар;
- 300 мл прясно мляко;
- 220 г брашно;
- 1 и 1/2 с. л. олио;
- кубче краве масло за намазване.
Маята се разтваря в топла вода, добавят се захарта и лъжицата брашно. Разбърква се и се оставя да шупне. В купа се счукват яйцата, добавят се захарта, солта и олиото и се разбиват с тел или миксер. Добавя се хладкото прясно мляко, маята и отново се бърка. По рецепта брашното се сипва постепенно, при непрекъснато бъркане, до получаване на смес малко по-рядка от боза. Сместа се покрива с кърпа и се оставя за час да втаса. Трябва да е с много балончета.
В загрят тиган с незалепващо покритие (а най-добре на сач, по рецепта) се сипва черпак от сместа. След изпичане от двете страни, балканската палачинка се поставя в чиния и се намазва с масло. Хубавите катми са на дупчици.. Може да се гарнират с всички продукти, които се използват и при класическата палачинка. Коя от рецептите ще изберете преценявате вие, а може да приготвите и трите, за да си изберете фаворит.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)