Събития и случки на 30 януари

OFFNews 30 януари 2016 в 05:06 4880 0

Терорист

Снимка Архив

„Обувковият бомбаджия” Ричард Колвин Рейд и схема на взривното му устройство, представена от x-rayscreener.co.uk. Преди 13 г. той е осъден в САЩ на доживотен затвор, по-точно на 120 години зад решетките.

В България

970 Умира българският цар Петър I, на престола от 927 година. В царуването си синът на Симеон Велики среща множество проблеми от всички посоки: отвън и отвътре, включително откъм братята си; откъм византийци, маджари и даже руси, откъм еретици и користно духовенство. Справя се, както подсказва фактът, че 42 години е удържал властта. Но равносметката на управлението му е твърде оспорвана и до днес.

1848 Започва да излиза седмичникът „Цариградски вестник“, редактиран от Иван Богоров (1820 – 1892), виден български книжовник и учен енциклопедист. Две години по-рано пак той издава в Лайпциг първия български вестник – „Български орел”.
Учудващо за онова време е дълголетието на „Цариградски вестник” – той излиза до 1862 г. След Богоров, от 1850 г. го е поел Александър Екзарх, после за малко и Тодор Бурмов, бъдещият първи министър-председател на България.

1856 В Свищов е основано първото българско читалище. Инициативата е на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович.

1912 Шведският писател Алфред Йенсен издига кандидатурата на Пенчо П. Славейков за Нобелова награда за литература за 1912 г. Но българският поет умира на 10 юни с. г. на 46 години.

1935 Открита е ски-шанцата в Княжево, край София.

1990 Започва XIV извънреден конгрес на БКП (до 2 февруари), който избира за председател на Висшия съвет Александър Лилов и приема Манифест за демократичен социализъм.

2007 В Пловдив е открит първият металургичен завод в България, създаден изцяло с частен капитал - „Хелиос – металург“.

По света

1649 Екзекутиран е английският крал Чарлз I. Три дни по-рано специален съд, излъчен от парламента, го е осъдил на смърт за държавна измяна.

Троен портрет на английския крал Чарлз I, екзекутиран през 1649 г. Нарисуван е през 1635 г. от фламандския художник Антонис ван Дайк, за да послужи за изработка на скулптура на монарха.

1948 В Делхи терорист убива 78-годишния Махатма Ганди, индийски духовен и политически лидер, ръководил движението за независимост на страната.

1968 Започва офанзивата „Тет” (до 10 февруари), един от най-паметните епизоди във Виетнамската война. В примирието по случай Лунната Нова година (Тет) войски на Северен Виетнам и южния Национален фронт за освобождение координирано атакуват в Южен Виетнам десетки градове и бази на САЩ и на режима в Сайгон. Малка партизанска част успява дори временно да проникне в посолството на САЩ.
Военно операцията не успява, но политическият й ефект е огромен, включително сред американската общественост; в която не след дълго връх вземат антивоенните настроения.

1972 "Кървава неделя" в Лондондери, град Северна Ирландия, населен предимно от католици. Британски войници откриват огън по невъоръжени демонстранти и застрелват 13 души. Други 17 са ранени.

1990 На среща с премиера на ГДР (Източна Германия) Ханс Модров съветският лидер Михаил Горбачов приема идеята за обединяване на двете германски държави.

2003 В САЩ е осъден на 120 години затвор 29-годишният ислямски терорист Ричард Колвин Рейд, британски гражданин. На 22 декември 2001 г. той се e опитал да взриви американски самолет, летящ от Париж за Маями, с пластичен експлозив, скрит в маратонките му. Но докато се суети с детонатора е обезвреден от околните пътници и от една стюардеса.

2007 "Майкрософт" пуска на пазара операционната система Windows Vista.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!