156 години от рождението на генерал Михаил Савов

Българска история 26 ноември 2013 в 00:01 4530 0

генерал Михаил Савов
генерал Михаил Савов

Михаил Савов е един от интересните военни в нашето история. Несъмнено умел и способен офицер, той е неотменима величина в обществения и политически живот на страната в началото на XXв. Макар вероятно воден единствено от патриотични чувства, той е считан за един от инициаторите на това България да влезе в Междусъюзническата война, след чийто край настъпва първата национална катастрофа за държавата.

Роден е в дн. Стара Загора на 26 ноември 1857, учи в Хасково. Завършва военното училище в София с първия му випуск. През 1894г. година Михаил Савов е уволнен от армията, но на следващата година е възстановен на служба. За кратко е военен министър, после е принуден да подаде оставка. Отново напуска армията. След започването на Балканската война, генерал Савов отново е възстановен на служба, като е назначен на новосъздадения пост - „помощник на главнокомандващия“, в случая цар Фердинанд I. Привърженик на идеята за завземане на Цариград, след победите при Лозенград и Бунархисар убеждава Фердинанд и получава от него пълномощия да нареди атаката на турските укрепления при Чаталджа, където българите претърпяват загуба. 

През 1913г. в съгласие с цар Фердинанд, но без знанието на кабинета Данев, на 15 юни 1913 година генерал Савов нарежда нападение срещу сръбските и гръцките войски в Македония, с което започва и Междусъюзническата война. Замислено като демонстрация на сила и опит за изтикване на бившите съюзници от спорните територии преди арбитража на руския император, нападението от 16-17 юни прераства в пълномащабна война, която приключва месец по-късно с поражение на България.  След войната Савов е отново уволнен, а през 1914 г. е съден от Държавен съд. През следващите години Михаил Савов живее във Франция,а впоследствие и Белгия, където е пълномощен министър. Умира на 21 юли 1928г. във Франция.

Още исторически факти научете на сайта "Българска история".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови