Предизвестен ли е финалът на конкурса за шеф на БНТ?

Мая Младенова 05 юни 2019 в 15:15 11917 1

Снимка Александра Маркарян

Свирен мач, състезание с един кон - така може да се резюмира новият конкурс за генерален директор на БНТ.

За разлика от предишните избори на генерален директор, когато въпросителни и дори неочакван обрат имаше до края, този път нещата изглеждат ясни още с обявяването на кандидатите. В понеделник СЕМ съобщи кои са те: Сашо Йовков, Никола Тодоров, Кръстю Вапцаров, Явор Симов, Сашо Диков, Радостслав Главчев, Емил Кошлуков и Стоил Рошкев. 

Само от бърз прочит по метода на изключването се вижда, че никой освен Емил Кошлуков няма достатъчно шансове да оглави националната телевизия.

Кои са кандидатите?

(Изброяваме ги по реда на приемане на документите)

Сашо Йовков

Спортен журналист и едно от емблематичните лица на БНТ. Не за пръв път се кандидатира за генерален директор. Йовков бе конкурент на Кошлуков и Константин Каменаров и в конкурса през 2017 г., когато не получи нито един глас от членовете на СЕМ - достатъчно основание да се допусне, че и сега няма да е фаворит. (Четирима от петимата настоящи членове на СЕМ, впрочем, провеждаха и предишния конкурс.)

Плюсовете на Йовков са, че е дългогодишен БНТ-кадър, познава телевизията и тя него, обичано лице е. Пречка е ресорът му. Досега регулаторът не е поверявал БНТ на спортен журналист. Едно скорошно решение на СЕМ косвено потвърди това. Става въпрос за критичния момент, в който буквално за едно денонощие членовете на съвета трябваше да изберат и.д. на БНТ след произнасянето на осъдителната присъда на генералния директор Константин Каменаров. Потенциални и.д.-та бяха търсени сред ръководството на медията и в Управителния съвет. Оказа се, че в УС само спортният журналист Василена Матакева отговаря на законовите критерии за поста. Журналистката обаче така и не бе издигната, името ѝ не бе предложено дори за гласуване в СЕМ.

Никола Тодоров

Името му не е широко известно извън телевизията, но там е добре познат. Тодоров е оператор, също е дългогодишен кадър на БНТ, снимал е и филми и е работил в чужбина. 

Кръстю (Къци) Вапцаров

Шоуменът от "Супершоу Невада" и "Риск печели, риск губи" от години не е на екран и загърби телевизионния бранш, за да развива собствени бизнес проекти. Кандидатирането му вероятно идва да напомни, че отново би се занимавал с телевизия, ако открие подходящо място.

Явор Симов

Журналист и съдебно-криминален репортер от БНТ и бивш говорител на вътрешния министър Румен Петков. 

Сашо Диков

Популярният тв журналист бе първият, огласил намерението си да се яви на конкурса. В предаването си в телевизия "Евроком" той коментира, че би увеличил значително публицистиката и би разследвал откъде изтичат пари в телевизията. Според него предимството му е солидната му телевизионна биография - бил е репортер в БНТ, шеф на Канал 3, програмен директор и автор на предаване в Би Ай Ти, автор на рейтинговото "Дикофф" по Нова телевизия. Тв проектите му все се оказват от типа "неудобни", поради което често му се налага да си търси ново работно място. Дали то ще е на 10-ия етаж на "Сан Стефано" 29? Въпросът е риторичен.

Радостслав Главчев

Известният като "вечния кандидат" за БНТ и този път се кандидатира за поста - за 11-ти път. Бивш кадър на телевизията и инженер по образование. В последните издания на конкурса СЕМ не го допусна до изслушванията.

Емил Кошлуков

Настоящ и.д. генерален директор на БНТ след предсрочното прекратяване на мандата на Константин Каменаров. Кошлуков бе сочен за фаворит в конкурса през 2017 г. Участието му бе съпътствано със скандали по няколко линии. Едната от тях бе за дипломата му и ме загатната от члена на СЕМ Иво Атанасов по време на презентацията на концепцията на кандидата. Тогава Атанасов попита Кошлуков защо е бил в САЩ в началото на юли. Проблемът бе, че точно в този период неочаквано бе удължен първоначално обявения срок на конкурса за генерален директор. Кошлуков отговори, че е пътувал до САЩ, за да легализира дипломата си от Калифорнийския университет - "за един печат".

Остана висящ и въпросът само печат върху легализираната диплома ли му е попречил да подаде навреме документи за конкурса. Дни преди изслушването в СЕМ в. "Капитал" публикува щекотлива подробност от биографията на Кошлуков - нужният му 5-годишен управленски опит в телевизия е бил попълнен със стаж в телевизия "Атака". В CV-то си до СЕМ кандидатът посочил, че е работил като програмен директор в телевизията на "Атака". В крайна сметка имиджовият скандал като че попречи на избора му и СЕМ избра Константин Каменаров.

Това обаче не спря пътя на Кошлуков към директорския пост в БНТ. Той не само стана програмен директор там, а директно стана водещ на едно от наложените публицистични предавания "Още от деня". Кошлуков започна уж по заместване заради напускането на Аделина Радева (която се премести в "Здравей, България). Но заместник така и не се намери и програмният директор остана водещ, докато не стана и.д. директор.  

Стоил Рошкев

Журналист от БНТ, който и преди се е кандидатирал за генерален директор. Със старта на телевизията на БСП - БС ТВ - Рошкев се премести там и води сутрешния блок. Последното едва ли работи в полза на кандидатурата му.

Новият генерален директор на БНТ ще бъде избран на 5 юли. Той ще управлява националната телевизия в следващите три години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

1

Georgi Gracata

05.06 2019 в 21:35

Най-подходящия да оглави БНТ е Кошлуков:
1.Лежал в една килия с Ахмед Доган
2.Лидер на студентите СУ които бяха в основата на протестите на СДС
3.Участник в кръглата маса
4.Учил в САЩ
5.Ревностен пропагандист на политиката на ГЕРБ
Бай Ганьовска работа:-Оркестъра свиреше румънската,,Дойна". По-право казано,свиреше само Анчето,с флейта соло,а другите приглашаха. Това изречение не олицетворява ли днешната действителност?