Надя Обретенова от БНТ и проф. Минеков се скараха в ефир

Министърът отиде при протестиращите

Йорданка Веселинова 10 юни 2021 в 19:57 30230 4

Водещата на предаването "Още от деня" по БНТ Надя Обретенова и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков се скараха в ефир. Минеков разкритикува водещата, че не му е дала право на отговор, тя пък заяви, че той отказва да отговаря на въпроси.

На този фон пред сградата на обществената телевизия се провежда протест в защита на Минеков и за оставката на генералния директор Емил Кошлуков. 

Как започна всичко

Поводът е участието на Минеков в предаването на "Още от деня", което е право на отговор след твърденията на Кошлуков от вторник, че служебният министър на културата е сравнил журналистите на БНТ с терористи.

Всичко започна в края на миналия месец, когато предаването "Денят започва с Георги Любенов" беше спряно, за да бъде излъчена на живо пресконференция на ГЕРБ. Тогава проф. Минеков заяви, че "нарушенията в БНТ започват да стават систематични", поради което може да поиска оставката на Кошлуков. Минеков е изпратил и писмо със запитвания по този повод до БНТ, откъдето пък отговориха, че програмата на телевизията не е прекъсвана, а дни по-късно управителният съвет на БНТ обяви, че ще сезира международни институции в защита на медийната свобода.

Опит за интервю

В днешния опит за интервю Надя Обретенова задаваше настоятелно въпроси дали прекъсването на предаване нарушава закона, дали Минеков уважава журналистите и журналистиката, както и дали колегите ѝ са нарушили закона с прекъсването на предаването на Георги Любенов.

Минеков отговори, че "вие (журналистите - бел. ред.) не сте нарушили закона, законът беше нарушен от вашия генерален директор".

Още в началото на разговора министърът на културата изтъкна, че пред сградата на телевизията има десетки протестиращи, които чакат отговори от Кошлуков и попита дали той ще има смелостта да слезе при тях. Тези негови думи провокираха още въпроси, свързани с правната формулировка на хипотезата за прекъсване на програмата. (Прекъсване на програма и прекъсване на предаване са различни хипотези, които са правно дефинирани - бел. ред.)

В този момент интервюто се превърна в спор - Минеков предостави подписка, подкрепена от над 2500 души за оставката на Кошлуков, Обретенова го контрира с подписките за защита на медията на журналистически дружества в БНТ. Последваха и още въпроси във връзка с неточността в изказването на Минеков по повод на думата "програма", като по този начин реално той не получи право на отговор в рамките на гостуването си. 

В ефира беше пуснат и откъс от пряко включване на Арман Бабикян от летните протести, след което Обретенова попита дали това също представлява прекъсване на програмата. Последва и втори откъс - фрагмент от връчването на наградите по случаи 24 май, излъчен на живо в новинарска емисия. Така Обретенова сравни репортажа на живо с прекъсването на предаване за пресконференция на ГЕРБ.

Той поиска от водещата да му даде възможност да говори: "Както изслушахте монолога на генералния директор, така изслушайте и мен" и допълни "за разлика от мен той не беше прекъсван". 

"Серия от лъжи" - така определи проф. Минеков въпросния "монолог". (Става дума за интервюто на генералният директор на телевизията преди два дни, когато въпросите на водещата бяха значително по-малко.) 

Министърът постави и въпроси за предишния опит на Кошлуков в фалиралата след фалита на КТБ ТВ7 и Алфа. Обретенова пък го посъветва да предаде фактите, с които разполага, на органите на реда и да отговаря на въпросите ѝ.

Тук страстите отново се нажежиха, а разговорът се превърна в размяна на обвинения. Водещата обвини Минеков, че не ѝ дава възможност да задава въпроси, а той - че, "уви, не му е дадено право на отговор" и допълни, че то е "потиснато" от Обретенова. 

В края на разговора министърът заяви, че вероятно интервюто е проведено така, защото "той Ви е работодател (Кошлуков), нормално е да сте притеснени, такава е атмосферата в тази телевизия". Обретенова пък поиска доказателства за това твърдение: "Какви са доказателствата, с които твърдите, че сме притеснени?"

Минеков при протестиращите 

След края на интервюто проф. Минеков отиде и при протестиращите пред сградата на телевизията. Той заяви, че право на отговор не му е дадено. Министърът обеща още, че "при следващия брифинг въпросите ще бъдат още по-неприятни" и призова в централната емисия новини на телевизията да бъде излъчен анонс за подписката срещу Кошлуков. "Да видим дали това е обществена телевизия или телевизията на една политическа партия, да видим дали Кошлуков е достатъчно смел", допълни още професор Минеков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

4

Любомир Димитров

12.06 2021 в 22:07

За vas_sashka

Това май е Кръглия Сашко като му гледам тролските прогерберски коментари под всяка публикация !!!

2005

2

Virginia Filipp

11.06 2021 в 19:14

Изключително грозна картина! Неочакван от водещата Надя Обретенова ,такава арогантност! Все пак срещу нея е поканен събеседник с право на коментар!
Истината е ,че тази национална телевизия беше трибуна на ГЕРБ!

4164

1

Egocentric Eccentric

10.06 2021 в 21:10

Уф.

Старите министри идиоти почнаха да ми липсват, колкото повече гледам новите министри идиоти.