Започват изслушванията за генерален директор на БНР (обновена)

Мая Младенова 25 октомври 2021 в 09:02 3331 0

Първи в изслушванията по реда на подаване на документите е Милен Митев.

В Съвета за електронни медии (СЕМ) днес започват изслушванията в конкурса за генерален директор на Българското национално радио (БНР).

До този етап бяха допуснати трима кандидати - Милен Митев, Митко Димитров и Иво Тодоров. По определения от СЕМ график Митев и Димитров ще бъдат изслушани днес, а Тодоров - утре. След това регулаторът ще гласува кой да е новият ръководител на радиото.

Директно изслушванията можете да гледате ТУК

Милен Митев е и.д. директор, досега административен директор. Той пое поста след оставката на Андон Балтаков, който напусна, посочвайки "дълбоко лични причини". Митко Димитров и Иво Тодоров се явяват не за пръв път за конкурса. 

По време на изслушванията в СЕМ, на които този път няма да бъдат допускани външни лица заради епидемичната обстановка, кандидатите представят концепции за развитието на радиото, а членовете на съвета задават въпроси.

Защо Андон Балтаков напусна поста

Гласуването е на 27 октомври. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи поне 3 от общо 5-те гласа на членовете на СЕМ. Ако това не се случи, могат да бъдат насрочени до две нови заседания за повторен вот. Ако и на третия път никой не получи минимум три гласа, процедурата се прекратява и се обявява нов конкурс.

Милен Митев иска повишаване на доходите

Милен Митев

В експозето си пред СЕМ Милен Митев акцентира върху необходимостта от нов модел на финансиране на Радиото, повишаването на доходите на работещите там и по-силното присъствие в дигиталното пространство. На няколко пъти той повтори, че се търсят решение за повишаване на доходите. Леко нарастване екипът му е заложил и в проектобюджета за 2022 г. Според Митев именно това перо не достига в годишния бюджет на БНР, което иначе не било тежко недофинансирано. Заложени са и повече пари за експерти за дигитално съдържание.

Според Митев БНР има нужда от една търговска дирекция за управление на паричните потоци. Кандидатът предвижда и система за оценка на труда - единна за всички програми и регионални станции.

Председателят Бетина Жотева зададе и три бързи въпроса за предотвратяване на "бомби", които избухнаха при други конкурси: дали кандидатът има зелен сертификат, дали има фирма и дали срещу него се води дело. На първия Митев отговори утвърдително, а на другите два - отрицателно.

Митко Димитров иска лекари да говорят за пандемията, а БНР да се обнови технически

След Митев СЕМ изслуша Митков Димитров, който се е явявал повече от веднъж в предишни конкурси за генерален директор на БНР. В конкурса през 2020 г., когато избран бе Андон Балтаков, Димитров получи гласа на Ивелина Димитрова от президентската квота.

Днес Димитров наблегна на необходимостта от техническо обновление на радиото, индивидуалната оценка на служителите, "засилване на коментарната част", развиване на музикалните състави, включване на единствено експертни мнения по важни теми като пандемията.

Кандидатът бе яростно разкритикуван от Галина Георгиева от парламентарната квота, която веднага му поиска обяснение за публикации във фейсбук. Макар че Димитров отрече написаното да е негово дело, Георгиева го контрира с думите: "Приемам уводната Ви част за извинение". След това тя отбеляза, че Димитров е направил "повърхностен анализ" в концепцията си и го върна отново към написана във фейсбук критика срещу СЕМ, питайки го за член на СЕМ ли се кандидатира или за генерален директор.

В експозето си Димитров наблегна на борбата с дезинформацията, като отбеляза, че за пандемията трябва да говорят само специалисти, най-вече лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови