Музикаутор към БНР: Ние създаваме, вие рушите

Рут Колева, Влади Ампов - Графа, Васо Гюров, Вики от "Мастило" и други творци заеха страната на Музикаутор

Николаос Цитиридис 27 януари 2017 в 15:30 8518 12

Снимка OFFNews

От лято на дясно: Мариана Андреева, адвокат; Иван Димитров, изп. директор; Ясен Козев, председател; Стоян Михалев, зам.-председател

"Ние създаваме, а те рушат" - с това изречение председателят на Музикаутор Ясен Козев се опита да синтезира ситуацията и спора между Сдружението за колективно управление на авторски права и Българското национално радио. Неуредица в договорните отношения между Музикаутор и БНР в момента принуждава националното радио да излъчва музика само извън репертоара на Сдружението. 

На пресконференция днес в сградата на Музикаутор част от ръководството на Сдружението изнесе множество данни за нарушения, направени от управата на БНР от началото на спора между двете страни. В прицела на Музикаутор попадна и Министерството на културата и в частност директора на дирекция "Авторско право" Георги Дамянов. 

Редом до ръководството на Музикаутор, представено от изп. директор Иван Димитров, председателя Ясен Козев, и зам.-председателя Стоян Михалев, застанаха популярните лица от българската поп музика Рут Колева, Влади Ампов - Графа, Васо Гюров, Вики от Мастило и други. 

Събитието започна с обявяването на новината, че съдебният иск на БНР към Музикаутор е отхвърлен от съда. "Правото започна да работи в наша полза", каза Иван Димитров и попита риторично "Защо БНР не съобщи за отказа?". 

От началото на спора до днес, Музикаутор са засекли множество нарушения при излъчването на музика от страна на БНР. Над 100 сигнала са изпратени до СЕМ за нарушения.

Ако за всеки сигнал и песен БНР бъде санкционирана, както е разписано в закона, то за месец януари т.г. радиото ще плати за санкции приблизително същата сума, каквато би платило на Музикаутор за цялата година. 

Последното предложение, което Музикаутор отправи към БНР е медията да заплати 760 хил. лева за тази година, което е около 1.8% от субсидията. До сега радиото плащаше 1% от субсидията си за авторски права. 

На въпрос от страна на OFFNews за това каква ще бъде следващата стъпка на Музикаутор за решаване на спора и ще има ли изобщо такава, Иван Димитров посочи, че всичко от тяхна страна е изпълнено. Пратена е покана за среща с Обществения съвет на радиото, пратена е и тарифата. За Сдружението БНР е страната, която блокира преговорния процес. 

На пресконференцията бе изнесена и любопитна подробност, че разходите на БНР за канцеларски материали са с 50 хил. лева повече отколкото Радиото плаща за авторски права и сродни права. 

Проблемът с Министерството на културата 

В спора между Музикаутор и БНР Министерството на културата не осъществява функциите си по закон, а го дописа фриволно, като сложи една несъществуваща процедура и срокове относно утвърждаване на тарифите за частните радиостанции, твърдят от Музикаутор. 

Според Сдружението обстоятелства от последните дни доказаха пристрастия и превишаване на служебните правомощия от страна на директора дирекция „Авторско право и сродните му права“ в МК Георги Дамянов, в чийто ресор е отговорността за спазване на процедурата по закона.

На 20 януари 2017 г. на сайта на МК е публикувана позиция от името на министерството, която е в разрез с принципите за изявления на държавен орган. Сезиран от Музикаутор, политическият кабинет се дистанцира от тази позиция, като на два пъти промени заглавието и добави забележка:

"Абсурдно е, когато дирекцията има своя политика за авторските права, от която ресорният министър и заместник-министър се разграничават", е мнението на Музикаутор. 

На събитието бе представена и декларация на творци и автори в подкрепа на Сдружението в абсурдния спор. Подписите си под текста са поставили някои от известните лица на родната музика като: Асен Драгнев, Белослава Йонова, Борис Чакъров, Васил Гюров, Велизар Соколов, Виктор Стоянов, Виктория Терзийска, Димитър Кърнев, Емил Димитров - син, Ивайло Крайчовски, Иван Лечев, Кирил Маричков, Костадин Георгиев, Любомир Киров, Красимир Куртев, Милена Славова, Митко Щерев, Николай Балабанов, Орлин Павлов, Светослав Битраков, Свилен Ноев, Стефан Вълдобрев, Тончо Русев и др. 

Общо 178 творци и автори са се подписали в подкрепа на Музикаутор. 

Но за съжаление на слушателите, авторите и всички извън кръга на ръководствата на Музикаутор и БНР, до решение явно скоро няма да се стигне. Срещите и преговорите между двете страни са сякаш замразени, а желанието за надделяване в спора и на двете страни пречи на това да се вземе правилното решение в сегашната ситуация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

12

Red or Dead

28.01 2017 в 18:16

““““.....На вас все Графа ви е виновен. .....“““““

Изобщо не ме вълнува въпросния...“Граф“;)
А вие в мюзикРЕКЕТ ли работите или просто сте мазохистка, която си самобичува слуха с “творенията“ на гореспоменатите.

Аз като съвестен и честен данъкоплатец просто не искам да с моите пари да си живуркат тези по мое скромно мнение пълни бездарници....ТОЛКОЗ!!

....и в крайна сметка, нали все още имаме право на различно мнение и различен музикален вкус!

26179

11

ELPIDA

28.01 2017 в 17:07

"... Ама я да се замислите какво вие сте създали..."

Ами ако сме създали?!Ами ако са последвали и награди?!
За съжаление,посочените имена са на посредствени изпълнители.
Не е достатъчно за един певец ,да познава само азбуката и нотите.

8984

10

На вас все Графа ви е виновен. Ама я да се замислите какво вие сте създали, че после да го коментирате. Общо взето все едно и също - не е важно да направим, да заслужил, а да плюем по успелите. Ако не ги считате за успели - тогава с какво ви пречат? Ядял банички....е не, скариди ще закусвала! Смешници.
От седмица слушам БНР по- активно. Чуват се някои много готини парчета, но и пълни лаици звучат, даже са си пратили парчета на английски... хаха! Дадено е на музикалните редактори да избират кое да пускат и кое не. Ако имате проблем с дадени стилове, или изпълнители - обърните се към медиите, които ги търсят и искат.
И последно, същите редактори получават много произведения, от пишман-певици и групари, които по техните думи са "ад". Днес очаквам с нетърпение най-накрая да слушам Роси Кирилова, а утре ще се моля за Нелката Рангелова, ма тя от показване на средни пръсти и лозунги "да духаме" така и не изкомпозира нищо....язък!

7930

8

jkljkl123

28.01 2017 в 12:48

Какъв им проблемът на музикТор? Предлагат тъп продук.БНР не иска да го купят. Искат да накарат някой да им купува насила музиката ли?

63994

7

Red or Dead

28.01 2017 в 11:51

ЕЛПИДА, не бе, не си права.....“Граф“ е пък......
всяка сутрин нагъва мазни банички...:))))






















26179

6

ELPIDA

28.01 2017 в 10:10

Винаги най-бездарните вдигат най-много шум около себе си.
А Владо Ампов е толкова граф,колкото аз съм английската кралица.

63994

5

Red or Dead

28.01 2017 в 00:13

“““...Рут Колева, Влади Ампов - Графа, Васо Гюров, Вики от "Мастило"....““““““

ХАХАХАХААААА....НЕ НЯМА ТАКАВА КРЕТЕНИЯ...айде сегинка някой колега да си изтананика ПОНЕ една мелодийка от теЙзи “творци“.....:)))))))))))))))))))))))))))))))

ЕЙЙЙЙ.....гореспоменатите.....его СТАРХИДИЯ МУ..дали ще го видите това, НО все пак да си го кажа...ВИЕ ВСИТЕ ЗАЕДНО СТЕ ТОТАЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ....И ПОНЕЖЕ НЕ СТАВАТЕ И ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ.....ПРОБВАТЕ ДА ПАПКАТЕ БЕЛИЯ ХЛЕБЕЦ по всякакъв друг начин....Е, АМИ НЕ СТАВА......вземете си и Кръпката и цонкЮ....и си ходете всички на......МАЙНАТА ВИ....б@хти и отвратителните дебили......Е, поне малко ми олекна;)
Апропо, къде е жанчитУ бергенмергендерген.....ГАМОТУ ПАНАГИЯ..

42249

3

Denis Rizanov

27.01 2017 в 18:29

Учуден съм, че ги няма дитирамбите на "кремъкчо". Къде си бе пезевенк?

По темата. Непродуктивно е да се гледа само в канчето на другия с въпроси, какво прави с месото в него. Виждам, че отново се задават въпроси как имали пари за канцеларски материали, а зе отчисления нямали. Предния път даже казаха, откъде имате пари за нови коли.
Не съм за това, че не трябва да се плаща, напротив. Но не може да се използва "мъртва хватка" към златната ти крава, даваща най-много мляко. Това се прави единствено и само с една цел - "надвият" ли сега, ще "окосят" всички останали след това.
5лв на ВСЯКО излъчване на песен не ви ли стига бе хаймани? Вие кога сте изкарвали повече пари на концерт или от дискове? А?
Специално за подписалите Белослава Йонова, Васил Гюров, Виктор Стоянов, Виктория Терзийска, Емил Димитров - син, Орлин Павлов, Светослав Битраков, Свилен Ноев, Стефан Вълдобрев.