Кой спря БНР? Чакаме категорични отговори, истината не трябва да остане размита

Заглушаването е едната страна на въпроса, другата - посегателството върху български журналист. Не съм чула досега коментар от генералния директор - заяви вицепрезидентът Илияна Йотова

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2019 в 11:34 7141 2

Снимка БГНЕС, архив

Илияна Йотова

"Категоричното ми мнение е, че този случай трябва да бъде разплетен докрай. Чухме заявленията на ДАНС, на прокуратурата, че ще има пълно разследване на това защо спря ефирът на Българското национално радио за няколко часа, което действително е елемент от националната сигурност. Ще има изслушване в СЕМ, само предварително бих искала да кажа, от всички тези изслушвания да не се получи така, че истината да остане размита в пространството и във времето, тъй като ние, като български граждани, чакаме конкретни и категорични отговори."

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в коментар пред БНР за случилото се през последната седмица в националното радио. Първо ресорът на съдебния репортер Силвия Великова беше отнет с мотив, че тя отразявала едностранчиво темите около избора на нов главен прокурор с единствена номинация досега на Иван Гешев. След това за ден Великова бе уволнена от радиото, а след острата реакция и протест пред Радиото на журналисти от много медии и след обаждане от премиера Борисов тя бе възстановена.

Всичко това се случи на фона на безпрецедентно заглушаване на сигнала на програма "Хоризонт" на БНР. Вчера от 6 до 11 ч. то звучеше само в интернет, а от радиоприемниците "звучеше" тишина. Първото, което чуха радиослушателите след пускането на сигнала, бе песента "Силвия" на братя Аргирови. Второто - песента Revolution на The Beatles.

Официалният мотив за спирането на "Хоризонт" бе "профилактика". По закон обаче БНР не може да бъде спирано, защото това застрашава националната сигурност на страната. Именно това сега проверяват ДАНС, СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията. Резултатът от проверката им трябва да бъде оповестен утре.

А какви ще са последствията за генералния директор Светослав Костов? Логиката подсказва, че той трябва да понесе отговорност за това, а дали ще се случи - предстои да разберем след края на проверката.

Заглушаването на сигнала е едната страна на въпроса - продължи коментара си вицепрезидентът Йотова. "Другата е посегателството върху български журналист и начинът, по който бе направено. Аз не съм чула до този момент коментар на генералния директор на БНР. Чух известни обяснения и аргументи от директора в оставка на програма "Хоризонт". Нито като журналист, нито като гражданин разбрах какви са били тези аргументи" - подчерта тя.

Факт е, че протестиращите пред портите на БНР журналисти от много медии вчера бяха поканени на пресконференция, но пред тях не се изправи генералният директор. Направи го току-що назначеният директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев - вече в оставка след случилото се с Великова - и обясни направеното с "липса на административен опит".

Предложението от управата на БНР всеки репортер да имал двойник, за да се осигури плурализъм в отразяването на темите Йотова нарече "твърде нелепо".

"Това какво означава това? Че всеки един репортер не отразява действителните събития, а буквално злоупотребява с истината в националния ефир и трябва да има някой, който да го коригира, или пък този някой вече ще влиза с готова втора версия?" - попита вицепрезидентът и заяви, че това е "абсолютно несериозно".

"Става въпрос за обществената медия, за Българското национално радио, което очевидно и естествено е много сериозен информационен източник в нашето публично пространство и за толкова много години е спечелил доверието. Затова всички ние имаме нужда и чакаме тези отговори" - заяви тя и това отново напомни колко сериозен е проблемът с медийната свобода у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови