Демократична България: Кошлуков е верният страж на Пеевски и СЕМ го обслужва

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2019 в 12:05 3712 3

Снимка БГНЕС

СЕМ обслужва видимо един от кандидатите в конкурса за генерален директор на БНТ - Емил Кошлуков и публичният конкурс за избор е само смокиновият лист, който ще го легитимира. Това се казва в позиция на Демократична България.

Според обединението на ДСБ, Зелено движение и Да, България изборът на "верния страж на медийния магнат Пеевски" е предизвестен. 

Кошлуков, като програмен директор на Канал 1, е солидарно отговорен с Каменаров за натрупания по време на този екип дълг от близо 50 милиона лева. В резултат от това обществената телевизия е във фактически фалит, заявяват от Демократична България.

Демократите припомнят и миналото му в ТВ7 и компанията му "Ноу фрейм", която "преточила милиони преди да фалира".

От обединението настояват Кошлуков да бъде дисквалифициран от конкурса и да се създадат условия за провеждането на честен, професионален и с ясни критерии избор, валиден за всички участници. Също така демократите настояват и за пълен външен одит на фактическото финансово състояние на медията, който да бъде представен пред обществеността. 

Ето и цялата позиция на Демократична България:

В следващите два дни предстоят изслушванията за нов генерален директор на БНТ и предвид наличните кандидатури, това ще бъде едно от най-предвидимите изслушвания в историята на българските обществени медии.

Правилата, или направо липсата на правила, видимо обслужват един от кандидатите и настоящ временно изпълняващ длъжността – Емил Кошлуков. Затова не става ясно защо губим време в конкурси и кандидатури, като СЕМ може да премине към директно назначаване. Но понеже по закон е така и СЕМ има нужда от смокиновия лист на публичния конкурс, за да назначи верния страж на медийния магнат Пеевски, такъв формално ще се проведе.

Да припомним фактите:

Кошлуков беше кандидат и на предходния конкурс, където мястото за шеф на БНТ спечели Константин Каменаров, напуснал поста след като получи присъда. Тогава Кошлуков не беше назначен поради липса на достатъчно професионален опит. Но когато е необходимо да бъде назначен поредният слуга на Пеевски, който освен това е негов дългогодишен авер, този критерий е лесно преодолим. Бързо се появи подходящ стаж, като програмен директор на ТВ АЛФА. Припомняме, че когато на Пеевски му трябва слуга в БНТ, първият когото се сеща да помоли за малко липсващ стаж се оказва не случайно Сидеров, в продължение на практиката АТАКА да осигурява постове под аренда за Пеевски (справка – Емил Караниколов, Нено Димов, Петър Николов).

Кошлуков е доказан кадър в това да бъдат „усвоени“ бюджети още от времето, в което злополучната ТВ 7 се управляваше в съсобственост от Пеевски и Цветан Василев. Неговата компания „Ноу Фрейм“ преточи милиони преди да фалира.

Кошлуков, като програмен директор на Канал 1, е солидарно отговорен с Каменаров за натрупания по време на този екип дълг от близо 50 милиона лева. В резултат от това обществената телевизия е във фактически фалит. Но Кошлуков удобно прехвърли вината на Управителния съвет и чист като момина сълза смята да увери СЕМ в мениджърските си умения.

Всеки от тези факти би трябвало да е напълно достатъчен, за да може СЕМ изобщо да не допусне Кошлуков до конкурс или да го дисквалифицира. Иначе, няма нищо ново, нито странно в огромното влияние на ДПС, Доган и Пеевски в националната телевизия.

Припомняйки тези факти и в навечерието на конкурса за избор на генерален директор на БНТ, ние от Демократична България настояваме:

Да бъде дисквалифициран временно изпълняващият длъжността директор на БНТ Емил Кошлуков.

Да се създадат условия за провеждането на честен, професионален и с ясни критерии избор, валиден за всички участници.

Да се извърши пълен външен одит на фактическото финансово състояние на медията и да бъде представен пред обществеността. Най-добре от организация като Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Българска национална телевизия да бъде управлявана от лишен от зависимости от властта екип, който да пази обществения интерес. Да отразява безпристрастно и професионално случващото се и да функционира като коректив на фалшивите и зависими новини. Да разходва нашите пари прозрачно и в полза на зрителите, а не на частния корпоративен или политически интерес.

Сега СЕМ е под прожектора на общественото внимание!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8435

3

Jinx

05.07 2019 в 08:37

ДБ пак почнаха да говорят глупости…

8860

2

newfoundland

04.07 2019 в 22:10

Специалистите по всичкология пак се изказват!

7352

1

kokoten

03.07 2019 в 18:06

...още по времето на студентската стачка си беше лайно,отиде в Америка и започна да израства-ставаше все по-голямо лайно и вече няма спиране.....