Започнаха изслушванията на кандидатите за БНТ - Сашо Йовков постави акцент върху финансите

Мая Младенова 03 юли 2019 в 11:16 3991 0

Изслушванията на шестимата кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) започнаха днес в СЕМ, продължават и утре, а в петък е изборът на новият шеф на телевизията.

Първи пред петимата членове на регулатора визията си за БНТ представи дългогодишният спортен журналист Сашо Йовков.

Акцентът в презентацията му бе финансовото положение на телевизията, за което наскоро стана ясно, че е проблематично, с многомилионни дългове.

Към днешна дата задълженията са 27 млн. лева, посочи Йовков. От тях 22 млн. лева са към НУРТС за преноса на тв сигнала. Според Йовков тези дългове лесно могат да бъдат предоговорени и да бъдат поети от държавния бюджет, а не от субсидията.

Йовков постави акцент и върху скъпоструващите външни продукции, които според него трябва да бъдат предоговорени. Той даде пример на първо място със "Стани богат", като цитира и цифри - 3 милиона лева са натрупани за неговата реализация, лицензионната такса е 168 000 лева на сезон, а средставата за реализация на сезон - 1,44 млн. лева. Фактът, че предаването е дадено за реализация на външен продуцент, значително го оскъпява, смята той.

В началото харесах идеята за предаването, но бях изненадан от бюджета, заяви Йовков.

Според него разходите на телевизията могат да бъдат компенсирани и с по-добра продажба на рекламно време. 

Той разкритикува и спирането на предаването "Открито" на Валя Ахчиева и каза, че на БНТ ѝ трябва звено за разследваща журналистика.

Кандидатът се обяви категорично за запазване на програмите БНТ2 и БНТ3, като БНТ3 остане канал за спорт и развлечение, но не със скъпи чуждестранни права, а да излъчва основно български спорт.

"В нашите конкурси напоследък първият поред става първи в класирането. Не знам дали и сега ще стане така. Намирам концепцията ви за добра. Няма да говоря за плурализъм, въпросът на въпросите сега е от финансов характер. Вие говорите за финансов борд", коментира членът на СЕМ Иво Станасов. Той посочи "Стани богат", "Пътеки" и "Спортисимо" като пример за предавания, през които изтичат пари. "Ако се ангажирате да спрете такива течове, имате моята подкрепа. Не е нормално приходите от служебните барчета и почивното дело да са повече от рекламните", каза Атанасов.

В отговор Йовков добави и други продукции, които според него са със завишени разходи - "Бързо, лесно, вкусно" излизало по 8500 лева на предаване, а плащанията за социология в "Референдум" според него трябва да бъдат намалени. Според Йовков тези неща могат да бъдат договорени с нормален диалог.

Той коментира още, че заплатите в БНТ трябва да са по-високи, но повече трябва да се плаща за авторство, за оригинални идеи и за повече труд.

Днес СЕМ ще изслуша още Никола Тодоров и Явор Симов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!