Александра Маркарян от OFFNews спечели наградата Web Report за чиста журналистика

OFFNews Последна промяна на 14 юни 2019 в 15:13 4299 1

Разследването "Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение" на Александра Маркарян от OFFNews спечели наградата в категорията Общество на конкурса за чиста журналистика Web Report.

Церемонията по връчването на наградите на второто издание на Web report се състоя вчера в клуб "Перото" в НДК. 

Ораганизатор на конкурса е порталът dir.bg. Основна мисия на Web Report е да извади на показ качествената, почтената и отговорната журналистика у нас, да търси и намира онези автори, които създават своите истории от сърце и не подвеждат умишлено аудиторията. Онези журналисти, които не обслужват лични, корпоративни или политически интереси и чиито истории имат смисъл, значение, достигат до ума и сърцето и остават там. Web Report иска да покаже и да напомни, че създаването на добро съдържание в българското уеб пространство и от българските медии е възможно. И че това трябва да се превърне в приоритет на медийната среда у нас.

Журито, определило победителите в съответните категории, избрани между 260 материала, бе в състав: Миролюба Бенатова, Владимир Жеглов (издател), Ваня Николова (журналист, сценарист), Евгения Атанасова (БНТ), Христо Христов - един от дългогодишните управители на "Нетинфо", Владимир Йончев (OFFNews.bg), Илияна Захариева (A1), Илия Вълков (журналист), Георги Минев (money.bg), Евгени Димитров (Булфото) и Яна Пеловска (Център за управление на медиите).

Това разследване ме изправи пред най-тежката морална дилема, която съм имала като журналист - дали да разоблича хора на високи позиции от изпълнителната, местната и съдебната власт, или да запазя психиката на 21 деца, каза при награждаването си Александра Маркарян.

От едната страна бяха родителите, вкарали по втория начин децата си в СМГ, от другата - децата, които нямат вина за безумието на родителите си. Знаехме, че можем да свалим правителството, но взехме много тежкото за нас решение да запазим децата.

Сигурна съм, че повечето от Вас са се изправяли пред подобни морални дилеми и са вземали подобни тежки решения. Затова, освен да благодаря за честта за наградата на организаторите, искам да благодаря и на всички вас - обърна се тя към колегите в залата - че отстоявате истината, справедливостта и когато пишете, се съобразявате как ще се отрази това на засегнатите.

Давам си сметка, че може би съм в по-благоприятна позиция от мнозина колеги, защото работя в един от малкото медийни оазиси в България. Знам колко много струва да правиш такива разследвания, да устоиш на натиска и съм благодарна, че редакцията стои зад гърба ми.

Ето и победителите в съответните категории:

• Общество: Александра Маркарян, OFFNews.bg: "Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение";

• Икономика: Виктор Иванов, 24chasa.bg: "Забравете за висока пенсия";

• Технологии и иновации: Георги Караманев, Spisanie8.bg: "Е-битка за истината";

• Истински истории: Константин Мравов, Klinklin.bg: "Как един нелегален човек умря по улиците на София";

• Култура и изкуство: Райко Байчев, Actualno.com: "Диалогът на века: Кво става, брат? Нищо бе, брат. Кво става, брат? Нищо бе, брат";

• Фоторепортаж: Веселин Боришев, ClubZ.bg: "Босия прие Цвета Караянчева в дома си";

• Видеорепортаж: Силвия Прибиловска, Vesti.bg: "Бъдещето е тук: Как мъж живее с роботизирана ръка";

• Специалната награда, A1 Smartphone, осигурена от А1, бе връчена на стажант-форографа на Xnews.bg Павел Данев

Повече информация за номинираните и наградените можете да гледате във видеото:

Организаторите на конкурса Dir.bg благодарят на всички конкурентни, големи и малки, национални и регионални медии, които подкрепят Web Report! Както и на всички партньори: А1, "Дънди прешъс металс", "Филип Морис България", "Главболгарстрой Холдинг"; на генералните медиа партньори – Българско национално радио и Българска национална телевизия, а също и на стратегическите ни партньори – клуб "Перото" и НДК; на издателска къща "Хермес", Jameson и Девин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови