2 от 4: Пролет Велкова и Симона Велева призоваха Соня Момчилова да подаде оставка като шеф на СЕМ

Велкова окачествени думите на шефката си за клането в Буча като срам. Момчилова продължава да твърди, че за Буча е имало вариации и спекулации

OFFNews 05 юли 2023 в 16:41 3810 4

Соня Момчилова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Соня Момчилова

Двама от членовете на Съвета за електронни медии – Пролет Велкова и Симона Велева, призоваха председателката на съвета Соня Момчилова да подаде оставката си. СЕМ се състои от общо пет членове, един от които е председателят Соня Момчилова. 

По време на днешното заседание, излъчвано онлайн, Велкова и Велева поискаха оставката на шефката си заради интервю, в което Момчилова окачествява зверствата в Буча като пропаганда, предаде БТА. 

"Тези позиции скандализираха три държави. Смея да кажа, че ни скараха с три държави – държавата Украйна, държавата САЩ и държавата България в лицето на нейното външно министерство", каза Пролет Велкова.

Тя припомни, че срещу това изказване на председателката на СЕМ са реагирали посолствата на Украйна и САЩ, правозащитници, свободно организирали се журналисти, както и от Асоциацията на европейските журналисти.

"Колеги, ако не искаме СЕМ да продължава да носи този срам, аз така го изживявам – като срам, моля, присъединете се и вие към този призив за оставката на Соня Момчилова", призова Велкова.

Момчилова се зачуди и дали самата тя да не поиска оставката на Пролет Велкова, която според нея вярно служела на "някои политически партии". Освен това намира работата ѝ за "безполезна". Това пък Велкова намери за "напълно неоснована и нееднократно повтаряна клевета", за която може да търси отговорност на Момчилова.

Симона Велева определи изказването на Момчилова като "проблематично, защото за пореден път в това интервю не са представени позиции, не са защитени позиции и положения, които съветът е приел, а се застъпват или се внушават друг тип послания, които СЕМ не припознава".

И Велева окачестви ситуацията като срамна и неприятна, в която съветът трябва да се разграничава от своя председател или да го оборва своя председател.

Тя също се присъедини към призива за оставка, защото това е личен акт и че ако той бъде изпълнен, това няма да доведе до лична щета за Момчилова. "Напротив – тя ще покаже, че представя органа пред себе си и пред собствените си интереси", допълни Велева.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова заяви, че се надява Велкова и Велева да са гледали интервюто, защото е останала вярна на принципа си да не отказва интервюта.

"Смятам, че дължим пълна прозрачност, яснота и и рапорт за всичко, което се случва в регулатора, затова и той работи по този начин. Това е най-прозрачният начин, най-работливият и беден регулатор", каза още тя.

Момчилова допълни, че въпросът за пропагандата ѝ е зададен в лично качество като журналист и по-конкретно какво смята за дезинформацията.

"Тогава аз казах това, което е казал още Ото фон Бисмарк, Чърчил, Екзюпери… Мога да продължа с Дебелянов, Йосиф Хербст и прочее хора, оставили младите си животи по бойните полета, а именно, че истината винаги пада първа поразена в една война и че има двупосочна дезинформация. И това мисля, че е най-нормалното нещо, което мога да кажа като журналист, който е отразявал, който е пускал информации от подобни събития в свои емисии", каза още тя. 

Според нея е изредила събития, факти и теми от полето на военния театър, сред които мнимата смърт на президента Путин, подмяната му и... Буча.

"Тук аз нищо повече не съм допълнила. По тази тема знаете, че имаше много интерпретации, вариации, инвенции, спекулации – затова я посочих", заяви Момчилова.

Габриела Наплатанова предложи фокусиран мониторинг върху темите, свързани с отразяването на събитията за войната на Русия срещу Украйна, и върху отразяването на събитията в Русия от 23 до 26 юни (опитът за бунт на "Вагнер" - б.р.).

Ще се изследва скоростта на реакция към събитията, представянето на хронологията им, използваните източници и представените интерпретации в новините и публицистичните предавания на електронните и онлайн медиите с видеосъдържание, които са регистрирани в публичния регистър на СЕМ.

Предложението й е мониторингът да обхване новините и актуално-публицистичното съдържание в програмите на телевизиите „БНТ 1“, „Би Ти Ви“, „Нова телевизия“, „България он Ер“, „България 24“, „Алфа“, „Скат“, „7/8“, както и на радиата „Хоризонт“, „Дарик“ и други по заявка, вписани в регистъра.

Предложението на Габриела Наплатанова бе прието с четири гласа „за“ и един „против“. Симона Велева бе против. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

606

4

order

20.07 2023 в 16:49

И като е гол царя кво да каже жената.... естествено да каже истината ЦАРЯТ Е ГОЛ!!!

606

3

order

20.07 2023 в 16:46

Божееее за две въшки да горим юргана....

1935

2

Муню

05.07 2023 в 17:38

Ееее платили са и, но това, че не и дреме е отвратително!

1042

1

danvan

05.07 2023 в 16:48

Определено мястото на тази персона не е в СЕМ, камо ли пък да е шеф.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика