АЕЖ призова Радев и ГЕРБ да кажат споделят ли позицията на Соня Момчилова за Буча

OFFNews 23 юни 2023 в 11:42 3181 0

АЕЖ

Снимка АЕЖ

АЕЖ

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) осъди думите на председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова, която окачестви жестокостите в Буча като украинска пропаганда. Отричането или неглижирането на масови убийства може да бъде определено като “език на омразата” и излиза от границите на свободното изразяване, посочват от асоциацията и призовават президента Румен Радев и ГЕРБ да заявят споделят ли позицията на Момчилова по темата.

В интервю пред Асен Генов Момчилова споменава името на трагично известния украински град в списък с конспиративни и теории и недоказани хипотези, които според нея се числят към “украинската пропаганда”.

Практиката на Европейския съд по правата на човека е категорична, в редица решения като Гароди срещу Франция, М’Бала, М’Бала срещу Франция, Уилямсън срещу Германия, съдът отказва да уважи претенциите на ищци, които са били осъдени от съответната държава за отричане на Холокоста. Съдът не приема, че е нарушено правото им на свободно изразяване, гарантирано от чл. 10 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (свобода на словото) и посочва, че подобни позиции са в противоречие с основните ценности на конвенцията, изразени в уводната ѝ част, а именно – справедливост и мир“, припомнят от АЕЖ.

В четвъртък СЕМ се разграничи на сайта си от позицията на Момчилова, но самата тя не е имала изявление по въпроса.

Член на Съвета за електронни медии и особено негов председател би трябвало да притежава медийна грамотност, която да му позволява да се ориентира по-добре и да не приема конспиративни теории като валидна гледна точка. Още повече, че тъкмо СЕМ и неговият председател представляват страната ни в Европейската група на регулаторите на аудиовизуалните медийни услуги ERGA – орган, който според сега действащата Европейска аудиовизуална директива още от 2019 г. е ангажиран да противодейства на дезинформацията, както е видно от план-програмата на ERGA, коментира АЕЖ.

В позицията им пише още:

За съжаление, това не е първият случай на подобно поведение от страна на г-жа Соня Момчилова. Преди няколко дни тя си позволи да разпространява снимка на банер, който очевидно нямаше връзка с организаторите на София прайд, за да насажда негативни настроения срещу събитието.

За жалост, отричането на масови убийства е част от инструментариума на кръговете, които използват дезинформацията, за да сеят разделение в съвременните общества.

Припомняме, че преди няколко месеца един от най-известните разпространители на конспиративни теории в САЩ – Алекс Джоунс – бе осъден да плати близо един милион долара обезщетение на родителите на деца, загинали при стрелба в училището “Санди Хук” в Кънектикът. Алекс Джоунс от години твърдеше, че тази стрелба изобщо не се е случила и много от последователите вярваха на това твърдение и дори прибягваха към тормоз над родителите.

Този случай показва как голяма част от обществото може да бъде заблудена дори за събития, получили много добро медийно отразяване. В този контекст е абсурдно начело на медийния регулатор да се намира човек, разпространяващ конспиративни теории.

Група журналисти и правозащитници поискаха оставката на Соня Момчилова заради думите ѝ за Буча. АЕЖ настоява за оставката на г-жа Момчилова още от декември миналата година заради нападките ѝ към журналисти.

Призоваваме също така президента Румен Радев и политическа партия ГЕРБ да заявят ясно дали споделят позицията на председателката на СЕМ Соня Момчилова за Буча като част от, според нея, украинската пропаганда, тъй като именно излъчените от тях представители в СЕМ избраха и поддържат Соня Момчилова начело на съвета, въпреки че други две от съветничките, още при предишни нейни публични и медийни изказвания, поискаха оставката ѝ и се разграничиха от нея. Самата Момчилова също е номинация на президента Румен Радев и политиците не бива да бягат от отговорност за действията на хората, които са изпратили в най-високия регулаторен орган в сферата на аудиовизията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика