Журналисти искат оставката на шефката на СЕМ Соня Момчилова

OFFNews 22 юни 2023 в 15:46 5067 8

Соня Момчилова

Снимка БТА

Соня Момчилова

Журналисти призоваха за оставката на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова заради изказването ѝ, че кланетата в Буча са украинска пропаганда.

Десетки журналисти подписаха писмо, адресирано до председателя на парламента и до председателя на комисията по култура и медии. Те настояват освен това СЕМ да се разграничи от позицията на Момчилова и да предприеме стъпки по освобождаването ѝ. Тъй като в Закона за радиото и телевизията не се предвижда член на СЕМ да бъде освободен предсрочно заради увреждане на престижа на органа, журналистите апелират Народното събрание да внесе необходимите поправки в закона.

Соня Момчилова е в регулатора от президентската квота.

Публикуваме пълния текст на писмото:

До
Председателя на Народното събрание
Комисия по култура

Уважаеми госпожи и господа,

Ние сме представители на журналистическата професия, които приемат своята работа като мисия в служба на истината и на обществото.

Възмутени сме от изказване на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова в подкаста "Контракоментар" с Асен Генов от 19 юни, в което тя определя трагичните събития в град Буча като украинска пропаганда.

Подобна квалификация за зверствата, извършени от руските военни срещу мирно украинско население, представлява цинично пренебрегване на истината и поругаване на човечността. Напомняме, че по време на руската окупация в Буча и околните населени места загинаха над 1400 души, включително деца. Много от местните жители са били подложени на изнасилвания и всевъзможни изтезания. Руските военни престъпления бяха документирани, включително от чуждестранни наблюдатели, а Международният наказателен съд започна разследване.

Скандално е, че докато ЕС полага усилия срещу хибридните тактики на Кремъл, председателят на българския медиен регулатор артикулира пропагандата на държавата-агресор и се конфронтира с официалната позиция на България и на европейското ни семейство по отношение на войната в Украйна.

Подобно поведение изпраща изключително вредно послание към без друго уязвимата ни медийна среда и накърнява престижа на България. Показателна е официалната позиция на посолството на Украйна, в която се посочва, че изопачаването на фактите е недопустимо и се настоява СЕМ и съответните български институции да излязат с опровержение на казаното от Соня Момчилова.

С оглед на всичко това призоваваме г-жа Момчилова да подаде оставка, тъй като оставането ѝ начело на СЕМ би било позорно за тази институция и за българската държава.

Настояваме Съветът за електронни медии да се разграничи от нейното поведение и да предприеме необходимите стъпки за освобождаването й от поста. Тъй като в нормативната уредба не е предвидено освобождаване на председателя на СЕМ поради увреждане на неговия престиж и/или авторитета на държавата, апелираме Народното събрание да приеме бързо съответните промени в Закона за радиото и телевизията. Намираме, че това е необходимо, за да се гарантира отговорното отношение на всеки следващ председател на СЕМ към представляваната от него институция и към България.

Подписали:

Михаил Вешим

Стояна Георгиева

Стойко Стоянов

Емилия Милчева

Юлиана Методиева

Велислава Попова

Мария Черешева

Калин Манолов

Мохамед Халаф

Христо Христов

Владимир Йончев

Георги Папакочев

Светлана Божилова

Иван Радев

Йордан Лозанов

Цветан Томчев

Анелия Димитрова

Илиана Славова

Иван Ибришимов

Пламен Каменов

Димитър Стоянов

Спас Спасов

Адриан Георгиев

Малко след като подписката стартира, СЕМ публикува позиция, с която се разграничава от думите на председателя. Освен това допълва, че прави мониторинг на медийното съдържание за отразяване на войната и вече е наложил имуществени санкции на медийни доставчици, отричащи жестокостите на войната. Досега съветът не е информирал за такива санкции:

Съветът за електронни медии категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за чудовищен акт на мъчения и убийства на цивилни граждани, заради отразяването на които СЕМ се сезира преди повече от година.
По повод войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени множество наблюдения на програми на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и телевизията. Налице са вече образувани административнонаказателни производства и са наложени имуществени санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната.

Преди ден посолството на Украйна реагира на думите на Момчилова, като определи думите ѝ за „неприемливи и манипулативни“.

Посолството на САЩ публикува линк към статия, за която посочва, че „напълно развенчава лъжите на Кремъл за Буча“.
„Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с пълна скорост, като отрича Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало клане. Стотици мъже, жени и деца са убити безразборно от руските сили. Тези действия са част от кампания на широко разпространено и систематично насилие срещу цивилни граждани. Не се заблуждавайте от лъжите“, пише в публикацията на посолството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

9

escrin

22.06 2023 в 20:33

Абе те "съответните органи" не искат да закачат даже Волгин и Боян Чуков, че нея ли. Пробити сме отвсякъде.

10935

8

borisboris

22.06 2023 в 18:22

Уволнение и затвор за фашистката, лъжлива, пропагандистка *****.

12035

7

Anton Donchev

22.06 2023 в 17:41

НК, Чл. 419а. (1) Който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.

1000

5

Бай Тошо

22.06 2023 в 16:51

Хах

1020

4

bugomix

22.06 2023 в 16:50

Не само оставка, а и да си поеме отговорностите за дезинформацията - да заминава в Москва!!

2159

3

Kilca

22.06 2023 в 16:42

Не само журналисти искат оставката й. И всички нормални и мислещи хора, също искат оставката й. Искат оставката и на ментора й, който я е назначил

2744

2

AAA

22.06 2023 в 16:33

Тая от коя свинеферма избяга !?! Макар че свинете ги водят доста интелигентни.

345

1

Джендо Джедев

22.06 2023 в 15:58

На тая пача колкото по-скоро й духнат под опашката - толкова по-добре! Пропагандата и откровените льжи нямат нищо общо сьс свободата на словото.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика