One Design Week 2016 представя 195 чуждестранни и 132 български артисти

OFFNews 02 юни 2016 в 17:05 2729 0

Осмото издание на международния фестивал за съвременен дизайн и визуална култура One Design Week ще се провежда в Пловдив между 10 и 19 юни. 

То ще представи различни области от съвременния дизайн в рамките на 24 изложби, международен професионален форум с лекции на световноизвестни имена в областта на дизайна; 18 работилници за деца и възрастни; отворена програма, специални дизайн обиколки; три дизайн конкурса; 8 инсталации в различни градски пространства; 12 презентации и 2 семинара, както и специални събития – "Local Design Food" (базар), "На Самообслужване" (акция с храна), "Everyday Objects" (временен магазин с уникални произведения на български съвременни дизайнери), "Ден на игрите в Хакафе", дизайн викторината “Pub(lic) Quiz” и мн. др.

195 участници от 22 страни и 132 български артисти ще представят своята работа по време на дизайн седмицата, а част от тях ще бъдат въвлечени в местния контекст, работейки по теми, които отговарят на неговите нужди.

Фестивалът стартира на 10-ти юни в 18:00 ч. пред офиса на фондация „Едно за култура и изкуства“ – ул. "Христо Дюкмеджиев" 10, където екипът на фестивала ще представи основните акценти от програмата.

Музикалното оформление ще бъде от DJ Boris The Heartbreaker, а за доброто лятно настроение на гостите ще има разхладителни напитки от ретро бирата на фестивала – Бомбичката, и от малиновото вино "Trastena". Събитието продължава в клуб "The Void" (ул. "Атанас Самоковеца" 2) с артистите от пловдивския аудио-визуален колектив Мелформатор, където до ранни зори ни очаква музикално приключение.

Специален акцент на фестивала са и двата специални проекта:

В рамките на проекта "Materiality Brutality" четирима дизайнери от северните страни – Торун Арнадоттир (Исландия), Кирси Енковара (Финландия), Кая Солгаард (Норвегия), Кристофер Съндин (Швеция), ще имат възможност да експериментират по нетрадиционни начини с добре познатия на всички ни материал – цимента.

Проектът "Mixed Identities" започна с 4-дневен уъркшоп през април, когато поканените дизайнери посетиха гр. Пловдив и се запознаха както един с друг, така и с локацията, на която бе реализирана съвместната им артистична колаборация / дейност.

Друг акцент е „Попълнения. Нов български дизайн на витрина” – проектът представя български дизайн, създаден през последната година по селекция на студио "Комплект". Необичайното е, че 15-те произведения са изложени във витрини на магазини по главната улица на Пловдив. Контекстът на търговските обекти служи като фон за избраните обекти – плакати, мебели, дрехи, анимации, инфографики, играчки и бижута, аксесораи и др. Изборът на локация е продиктуван от популярността на главната улица, през която ежедневно минават пловдивчани и гостите на града. Целта е минувачите да бъдат изненадани с намеси във витрините на познатите им магазини и да се запознаят с работата на българските дизайнери.

Eдин от основните акценти на фестивала е професионалният дизайн форум, който ще се проведе на 18-ми юни (събота) в Дом на културата „Борис Христов“ (Пловдив, ул. "Гладстон" 15). 

Тази година сред лекторите на форума са: Алис Росторн (Англия) – един от най-уважаваните дизайн критици в света, Ейске Тачикава (Япония) – представител на новото поколение съвременни японски дизайнери, известен със своя специфичен подход и акцент върху социални иновации, Пийтер-Ян Пийтерс (Холандия) – основател на студиото OWOW, Питър Мариголд (Великобритания) – създателят на FORMcard, Адам фон Хафнер (Дания) – мениджър стратегически комуникации към датската неправителствена организация INDEX: Design to Improve Life® и Стивън Серато (САЩ) – преподавател по графичен и комуникационен дизайн в Otis College of Art and Design, Лос Анджелис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови