One Design Week ни кара да се запитаме "Мога ли да помогна?"

Юлиана Ончева 19 април 2016 в 07:30 2693 0

Рая Стефанова.

Международният фестивал за съвременен дизайн и визуална култура One Design Week се завръща отново в Пловдив, този път между 10 и 19 юни, за да събере на едно място професионалистите и аматьорите, специалистите и потребителите в областта на дизайна.

Тази година фестивалът ще ни покаже по-различна гледна точка върху това изкуство, а именно: дизайна, който помага; дизайнът, който е иновативен и алтернативен; дизайна, който променя животи и светове; дизайна, който е отворен и достъпен за всички.

Негов арт директор ще бъде Рая Стефанова, с която разменихме няколко приказки, за да разберем повече за това какво ни очаква в Пловдив между 10 и 19 юни.

Върху какво работите сега, след проекта "Living soil" (проектът, който бе представен по време на One Design Week 2015 е дипломната работа на Рая Стефанова, първата българска дизайнерка завършила Академията за дизайн в Айндховен)?

В момента съм изцяло въвлечена и фокусирана в подготовката на осмото издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура One Design Week, който ще се проведе в Пловдив между 10 и 19-ти юни. Това е един голям дизайн проект сам по себе си.

Защо станахте част от One Design Week?

Станах част от екипа на фестивала, защото виждам това като една добра възможност да се развия в различна сфера, но и най-вече за да допринеса за развитието на българската дизайн сцена.

С какво ще допринесете за One Design Week?

Надявам се с виждането ми за съвременен дизайн, както и отношението и подхода на дизайнер.

Какво да очакваме на тазгодишното му издание?

Фестивалът е вид експеримент в определен формат или рамка. Хубавото е, че можеш да включиш абсолютно всичко в него - работилница, политическа демонстрация, видео конференция, обществена лекция, документален филм, театрален пърформанс и пак ще е обвързано с дизайн. Съдържанието тази година ще е коктейл от разнообразни събития, които ще провокират на различни нива - каква е ролята на дизайнера в обществото, или как дизайнът влияе в по-голям мащаб на живота ни.

Освен изложбите и събитията, които сме подбрали, може да очаквате и много интересни проекти, които дойдоха от отворената покана. Мултидисциплинарния подход, който следваме тази година, позволява да отворим програмата за идеи от всяка област на дизайна. Tемата на One Design Week 2016 - "Мога ли да помогна?", разглежда дизайна в неговата цялост и цели въвличане на публиката в дизайн процеса и ангажирането ѝ с продукти, услуги и материали, които променят начина, по който взаимодействаме със света около нас. По този начин освен че фестивалът ще се надгради чрез участието на публиката, но и ще достигне до повече хора.

Казвала сте, че искате да обогатите образованието по дизайн в България - с какво и започнахте ли вече да го правите?

Това е една амбициозна мечта и мисля, че One Design Week има потенциал в тази насока. Самата аз направих първи стъпки преди една година, когато организирах работилница със студенти и ученици по дизайн. Това се случи по време на седмото издание на One Design Week. Първата част от работилницата бе обвързана именно с дизайн образование.

Мога ли да помогна? Как може да помогне всеки един от нас?

Желанието да бъдеш полезен или от помощ е една от най-важните човешки нужди. А дизайнерът е преди всичко човек, който обича да решава проблеми и да помага. Поставен така въпросът обаче, провокира не само дизайнерите, а и всеки човек да помисли - какво не е както би искал да бъде и какво може да се направи, за да се подобри. Иначе всеки един от нас може да помогне с поемане на малко повече отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews