Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Дуенде, безпокойство и кеф на Софийския литературен фестивал (програма)

ОFFNews 23 ноември 2015 в 17:54 2134 0

Софийският международен литературен фестивал, който ще се проведе между от 25 ноември до 13 декември, ще се открие тази сряда от 19:00 часа в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс (в подлеза на НДК срещу фонтаните).

Третото издание на най-голямото литературно събитие в страната ще започне с представяне на финалистите от първия конкурс на фестивала на тема: „Дуенде, безпокойство, кеф“, в който участваха 67 души с над 150 произведения.
Отличени са 12 млади писатели и 14 илюстрации и фотографии на 6 автори.

За музиката на официалното откриване ще имаме удоволствието да се погрижат преподавателят по класическа китара Йордан Рибаров, Гергана Иванова (флейта) и д-р Евелина Кръстева (сопрано).

Предварителната програма на фестивала ще продължи на 01.12.2015 г. от 19:00 часа, когато в литературен клуб „Перото“ Бистра Величкова, Валери Валериев, Велина Минкоф, Владимир Полеганов, ghostdog, Йордан Радичков, Йордан Славейков, Калоян Праматаров, Крис Енчев, Никола Петров ще представят откъси от дебютните си книги. Към тях ще се присъедини и певицата Мила Роберт.

Денят, определен за традиционната за фестивала вечер посветена на поезията, е 03.12.2015 г. (19:00 часа) Тази година участници в нея ще бъдат: Александър Байтошев, Белослава Димитрова, Бояна Петкова, Екатерина Григорова, Иван Христов, Иглика Дионисиева, Мирослав Христов, Николай Бойков, Пейчо Кънев, а музиката ще бъде от Koka Mass Jazz. Мястото отново е ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс.

Фокусът на тазгодишното издание на Литературния фестивал – Иберийски полуостров ще бъде тематичната основа на двете дискусии в предварителната програма:

- „Кой и как чете Сервантесовия „Дон Кихот“ днес у нас. Съвременният български роман - употреби, експерименти, постижения“;

- В „Странни случки с преводни книги. Съвременната българска литература в превод на испански“ ще се включат български писатели, преводачи от и на испански език и популяризатори на превода, които ще споделят различен опит върху присъствията и отсъствията на българската литература в Испания.

И двете дискусии ще се проведат в литературен клуб „Перото“ от 18:30 часа.

Предварителна детска програма

Детската програма на Софийския международен литературен фестивал ще има и своя предварителна част.
На 28.11.2015 между 13:00 - 16:00 часа в „Перото“ ще се проведе работилницата „Нарисувай ми фантастичен приятел“. Събитието е свързано с „Вълшебният конкурс за деца и техните фантастични приятели“ на ИКЕА, в който деца до 12-годишна възраст стават дизайнери и художници на свой измислен персонаж, който може да се превърне в реална плюшена играчка.

Рисунките на децата ще бъдат директно приети в конкурсната част, в която жури ще селектира 17 финалисти. Ще се приемат и готови рисунки.

В детската работилница „Вкусна география“ ще участват илюстраторката Аля Маркова и Десислава Димитрова. Тя е насочена към деца до 11 години и ще бъде на 06.12.2015 от 15:00 часа до 17:00 часа в ИКЕА. По време на работилницата най-малките ще направят цветни отпечатъци и заедно с прекрасните комиксови илюстрации на Аля Маркова, ще се отправят на пътешествие към интересни места, растения, легенди и гозби на България.

Основна програма на „Софийски международен литературен фестивал“

Третото издание на фестивала, посветено на литературата от Иберийския полуостров, обещава срещи с някои от най-нашумелите съвременни европейски писатели и книжни заглавия. През последните две години СМЛФ е бил домакин на над 100 автори от България, Балканския полуостров и Скандинавския север. Гости на неговото трето издание ще бъдат 12 испански и португалски автори и 29 български писатели.

На 08.12.2015 г. започва основната програма на Фестивала, която ще продължи до 13.12.2015 г. в Мраморно фоайе на НДК.

Пълната програма може да намерите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!