"Моята борба" на Хитлер отново по книжарниците в Германия

Тя цели да унищожи напълно идеологията на Фюрера

OFFNews 16 ноември 2015 в 19:06 28134 13

Адолф Хитлер.

"Моята борба", прочутата книга на Адолф Хитлер, отново ще се появи в немските книжарници над 70 години след смъртта на автора си.

Историците подготвят ново, анотирано издание на нацисткия манифест, което се очаква да излезе през януари 2016 г. Спонсорираният от държавата Мюнхенски институт за съвременна история, смята да издаде творбата веднага след като сегашните ѝ права за публикуване изтекат в края на 2015 г.

Тя ще включва в себе си общо 3700 коментара в добавка към оригиналното съдържание, което ще направи обема на произведението двоен.

От 1925 г. до 1945 г. от книгата са отпечатани над 12 милиона бройки. След края на ВСВ Антантата дава правата за "Моята борба" на Бавария, която отказва да издава повече бройки от нея от уважение към жертвите на Холокоста и техните близки, както и от притеснение, че това може да е в разрез с немския закон.

Оттогава в Германия от нея са отпечатвани само отделни части, като баварското правителство е предупредило, че всеки опит за издаване на пълната версия би бил последван от съдебен иск за непозволено цитиране и подбуждане на расова омраза.

Въпреки това по света има много издания на "Mein Kampf" на всевъзможни езици, а притежанието на самата книга - старо издание на немски или на чужд език - не е подсъдимо.

"Книгата на Хитлер е 800 страници, пълни предимно с антисемитизъм, империалистични нагласи и насилие. За Хитлер насилието е било средство за оцеляване на човека", коментира Кристиан Хартман от института в Мюнхен.

Според него творбата също така е пълна с алюзии и твърдения, които са трудни за разбиране в 21-и век, заради което се налага всяко изречение да бъде критично оценено и обяснено в идното издание. Историците, работещи по книгата, я определят като антихитлеристко издание, целящо да обясни, че идеите на Фюрера не са правилни.

"Искаме да засегнем всяка една... символистична стойност на творбата. Това е опит да унищожим идеологията на Хитлер напълно. Целта на изданието е... да опише контекста на генезиса на вижданията на диктатора, да разкрие мислите и психологическата му нагласа, както и да постави идеите и твърденията му в контраст с модерната наука", пише в сайта на института.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!