'Случайно в Майорка' се озоваваме сред страниците на романа от писателката и журналистка Доника Ризова (откъс)

Официалната премиера на тази книга за любовта и щастието ще се състои на 9 март 2023 г. от 19:00 ч. в Хотел „Маринела“, зала „София“.

OFFNews 27 февруари 2023 в 14:49 2347 0

Снимка

В призванието си – журналистиката и PR-a – тя е истински професионалист. Детските ѝ книжки рисуват вълшебни светове за малките читатели и сякаш лекуват поочуканото въображение на вече порасналите читатели.

Тя е Доника Ризова и ако има нещо, което да обединява всестранните ѝ таланти, това са историите – и сърцето, което влага в изплитането им. Ето защо в първите месеци на 2023 година, когато мечтите за лятно слънце и лазурни плажове още изглеждат твърде далечни, писателката и журналистка ни подарява неочаквано пътуване „Случайно в Майорка“ с дебютния си роман за възрастни.

Забавен, прочувствен и топъл като последните лъчи от пъстър морски залез на плажа, „Случайно в Майорка“ е красива история за любовта и втория шанс, която ни приканва да забавим темпото и да празнуваме живота, както подобава – всеки ден!

„Нищо не може да те оживи така, както звук от тапа на шампанско.“

Ирини е красива и успешна водеща на най-гледаното телевизионно токшоу в българския ефир. Обичана еднакво от зрителите – както и от неизбежните папараци – тя е свикнала да издържа на наглед невъзможния стрес, съпровождащ професията ѝ. Докато един ден почти не припада в ефир.

Една случайност довежда до друга и тя се оказва в болницата на бившото си (и вече женено за друга жена) гадже Никола. А по-късно и в колата му – в ситуация, подходяща за първа страница в най-жълтите вестници. След поредица от скандални публикации продуцентите на Ирини използват възможността, която отдавна чакат, и я свалят от ефир, заменяйки я за много по-млада от нея колежка.

С тежък бърнаут, ураган от емоции в главата и потънал в хаос личен живот, Ирини най-после склонява да приеме една от поредните покани на най-добрата си приятелка. Все пак има ли по-перфектен начин да се разсееш от проблемите от един месец в луксозна вила в Майорка?

Е, когато съседът ти е невероятно чаровен (и току-що) разведен синеок актьор, който е спряган за следващия Джеймс Бонд, това може да се окаже още по-голям проблем на свой ред.

Готова ли е Ирини да излезе изпод удобната черупка на кариерата си и за пръв път да се почувства истински свободна? И докъде ли ще доведе нейното бягство „Случайно в Майорка“?

Свеж като студена чаша просеко край морето, „Случайно в Майорка“ е изискано поднесен разказ в богатите златисти тонове на лятото, който припомня на читателите си, че щастието може да бъде постигнато, само когато спрем да бягаме от него.

С финес, майсторство и отдаденост към своите персонажи Доника Ризова пише своя дебютен роман като истинско обяснение в любов към живота, скрит в красотата на малките неща. Любовта, приятелството, спокойствието, вълните и слънцето. И ни кани блажено да се отдадем на екзотична сиеста сред страниците му.

Случайно в Майорка“ ще се срещне със своите читатели и на живо на официалната си премиера! На 9 март 2023 г. от 19:00 ч. в Хотел „Маринела“, зала „София“ (бул. „Джеймс Баучър“ 100) ще се гмурнем в тюркоазените води на романа и неговото обещание за летни приключения. Заедно със самата Доника Ризова книгата ще представи и журналистката Евелина Павлова.

Доника Ризова е журналистка и PR специалист с над 20-годишен опит, травъл блогър и детски писател. Започва кариерата си в Дарик радио, а след това е автор и водещ на предаването „Медиите ON AIR“ по телевизия Bulgaria ON AIR. По-късно е водещ на съботно-неделния сутрешен блок „Фамилно“.

Завършва „Връзки с обществеността“ в СУ „Св. Климент Охридски“.„Случайно в Майорка“ e първият ѝ роман за възрастни.

Из „Случайно в Майорка“ от Доника Ризова

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, в ефир си! Здравейте! Във „Всички говорят за…“ днес ще видите: интервю с шведския писател звезда Юнас Юнасон и разговор с търсача на щастие Майк Викинг.

Юнас Юнасон ни очаква на скайп връзка на острова, на който пише книгите си, а с Майк Викинг ще разговарям часове преди българската премиера на книгата му „Люка, малък наръчник за щастие“.

Завъртя се първият рекламен блок. Аз се настаних на стола и започнах да чета записките си.

Той е известен с книгите си, но и с интересната си лична история. След много години в медийния бизнес осъзнава, че единственото нещо, от което наистина има нужда, е да разказва истории. Продава бизнеса си и отива да живее на остров. За да направим интервюто, той трябваше да отиде на съседен остров, където има добър интернет. В студиото в София аз бях ужасно нервна. Питах се дали ще се случи връзката, дали ще се проваля с въпросите, достатъчно негови интервюта ли съм изгледала, всички книги ли прочетох. В уречената минута на екрана пред мен се появи Юнас. С бяла риза и огромна усмивка. Излъчваше небрежно щастие. Присви ме сърцето от завист.

Продуцентът каза в слушалката ми: „Ти си, моето момиче!“.

– Здравейте, г-н Юнасон! Много ми е приятно! В интервю за британския в. „Телеграф“ казвате, че сте били женен за работата си. Когато решихте да оставите журналистиката, телевизионното продуцентство, изобщо медиите, чувствахте ли се като „скочил през прозореца и изчезнал“?

– Да, може да се каже. Препоръчвам на всички да направят същото. Имаме само един живот, който е толкова кратък – прекалено кратък – и трябва да го обърнем с главата надолу един-два пъти, преди да е станало прекалено късно.
– Дали у всеки журналист дреме по един писател?

– У всеки журналист ли? Мисля, че у всеки човек дреме по един писател. Въпросът е дали имаме какво да кажем.
Толкова приятен събеседник отдавна не бях имала. „Изключително леко се общува с него“, мислех си, докато разговаряхме. Оказа се, че знае, че България е родно място на Нобеловия лауреат по литература Елиас Канети, освен това каза, че е фен на Стоичков. Стоичков има вила в Майорка, за секунди се разсеях, но бързо се върнах към разговора.

Разделихме се с шега за любимия му тотално неизвестен футболен отбор и аз с усмивка обявих рекламите. Целият екип се надпреварваше да жужи в ушите ми и да споделя впечатления. А аз се изправих, за да посрещна следващия си гост. Майк Викинг знаеше, че е хубав мъж. Ясно осъзнаваше и магнетичната сила на сините си очи. Дотолкова беше се постарал да подсили този ефект, че дори обувките му бяха със синя подметка.

– Кой е вашият номер 1 съвет за щастлив живот?

– Има две стратегии, за да бъдеш щастлив – защото това, което виждаме, независимо дали си в България, Дания или друга страна, е, че един от основните фактори за това дали хората са щастливи, са взаимоотношенията между тях. Така че първият начин да бъдем щастливи, е да се фокусираме върху отношенията си с другите хора. Но това също е един доста досаден съвет, защото всички знаем колко са важни отношенията.

Така че вторият съвет е да забравите за щастието – забравете за преследването на щастието и вместо това си създавайте щастие чрез фокусиране върху това, което ви носи истинска удовлетвореност, намерете своята цел и посоката към щастието ще дойде от нея. Когато се фокусирате върху това, което наистина обичате, щастието ще дойде естествено. Направете градина със съседите си, изчетете цялата класика на света, правете това, което е важно за вас, и тогава то ще се появи като естествен резултат от вашите усилия. Вместо да тичате след щастието, тичайте след други цели, които ви носят смисъл – това ни свързва естествено с други хора и ни дава усещане за смисъл.
Трябва ли да спра да тичам след щастието? В главата ми кънтяха този въпрос и неговият отговор. Не. Аз бягам от него.

Ще се видим след рекламите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!