Новите книги през 2023 г.: От изчезналите държави през Византийската империя до света след войната в Украйна

Една от най-вдъхновяващите биографии - на Чарли Чаплин - отново излиза на български

Александра Маркарян, Юлиана Ончева 30 декември 2022 в 08:00 7448 0

Книги

Снимка pexels.com

Книги

Кои книги да очакваме през 2023-та? Част от издателствата вече са готови с плановете за догодина, други тепърва ще обявят предстоящите си заглавия. Представяме ви оповестените до момента.

Издателство "Сиела"

„Кръстопътища“ от Джонатан Франзен

Шестият роман от автора на „Поправките“ дава началото на нова мащабна трилогия – всеобхватното изследване на човешките митологии през историята на рода Хилдебранд.

Действието се развива през 1971 г., когато семейство Хилдебранд са на кръстопът. Ръс е пастор на църква в предградията на Чикаго. Преди да прекрати брака си с Марион, тя прави първата крачка към развода. Двамата има три деца – Клем - морален абсолютист, завърнал се от колежа; Беки, кралицата на класа в гимназията си, и най-младият брат Пери - наркоман и пласьор, готов да стане нов човек. В следващите томове Франзен ще опише новите две поколения от рода, стигайки до днес.

Историята на рода Хилдебранд, описана от Франзен, е фикция – но още от заглавието на романа става ясно, че се търси паралел със средновековния германски героичен епос „Песен за Хилдебранд“, представящ битката между баща и син.

„Пътят на човечеството“ от Одет Гадор

Каква е била причината човечеството да тъне в нищета през по-голямата част от историята си? Какво е предизвикало огромната трансформация в жизнените стандарти от последните два века? И какво е довело до появата на огромното неравенство днес по света? Отговорите на тези въпроси могат да преобърнат начина, по който разглеждаме миналото и по който мислим за бъдещето.

В „Пътят на човечеството: Произходът на богатството и неравенството (THE JOURNEY OF HUMANITY: The Origins of Wealth and Inequality) световноизвестният израелски икономист и мислител Одед Гадор разглежда тези въпроси и предлага отговори, които сочат път към по-добро бъдеще за човечеството.

Авторът действа като интелектуален детектив и е посветил цялата си кариера да проучва дълбоко заложените фактори за развитието на човечеството. Той е създател на „Обединената теория на растежа“ – революционна икономическа теория, която променя представите ни за силите, които управляват пътя на човечеството, и за въздействието, което силите на човешката адаптивност, разнообразието и неравенството оказват на развитието ни през цялата история.

В „Пътят на човечеството“ авторът се фокусира върху два въпроса с голямо значение днес: „Защо хората са единственият вид, който е избягал, макар и съвсем наскоро, от живота да ръба на оцеляването?“ и „Защо хората са се развили по толкова различен начин в различните части на света?“. За да отговори, Гадор преминава през цялата човешка история още от появата на човешкия вид и разглежда генетични, географски, земеделски, политически различни фактори и културни наслагвания,  религиите и дори лингвистиката, които могат и да помагат, и да спъват човешкото развитие.

„Парадоксът на избора“ – доктор Бари Шоурц

Една от най-важните книги за социална психология най-после се появява и на български език. 

В „Парадоксът на избора“ професорът по социални науки Бари Шоурц обяснява защо твърде разнообразните варианти за избор – макар и предоставяйки ни повече възможности – може всъщност да намалят способността ни да взимаме рационални решения и да причинят тревожност и стрес. Той ни предлага практически стъпки, чрез които да не се претоварваме с решения и да се съсредоточим върху най-ключовите избори.

„Моята автобиография“ – Чарли Чаплин

Считана за една от най-мотивиращите и вдъхновяващи биографии – историята на знаменития актьор и режисьор Чарли Чаплин излиза на български в ново издание. Забавна, сърдечна и топла – също като филм на Чаплин, тази единствена по рода си автобиография разказва за невероятно богатия и разнообразен живот на човека, превърнал се в легенда на киното и трайна фигура в световната поп култура. 

„Възход и властване на бозайниците“ – Стив Брусати

В световния си бестселър „Възход и падение на динозаврите“, наричан от Scientific American „най-добрата биография на динозаврите“, Стийв Брусати прави впечатляващ прочит на съдбата на древните властелини на Земята. Американският палеонтолог изследва забележителната съдба на семейството животни, наследили Земята – бозайниците – и блестящо разкрива, че тяхната история е не по-малко завладяваща и сложна.

„Възход и властване на бозайниците“ е отличен пример за научен разказ от един от най-обещаващите млади изследователи, който ни запознава със смайващия живот на бозайниците, поставили основите на днешния свят, на нас и на нашето бъдеще.

„Изчезнали кралства“ – Норман Дейвис

От автора на момументалните изследвания „Европа. История”, „Европа – Изток и Запад” и „Под различни небеса“ на български език през 2023 г. ще се появи амбициозният труд „Изчезнали кралства“, който в над 1000 страници разказва историите на 10 велики, но изчезнали държави.

В тази блестяща историческа реконструкция един от най-уважаваните историци на нашето време възкресява отдавна забравеното Кралство Арагон, което някога е контролирало Западното Средиземноморие; Великото литовско княжество, някога най-голямата държава в Европа, и още много любопитни места от миналото, които ще развълнуват почитателите на изгубените цивилизации.

„Светът след войната в Украйна” – Гари Каспаров

Когато през 2015 г. Гари Каспаров предсказа в своята книга „Зимата идва“, че Владимир Путин ще нахлуе в Украйна, предупрежденията му бяха до голяма степен пренебрегнати. Седем години по-късно прогнозата на руския шахматист, дисидент и председател на Фондацията за правата на човека стана реалност – и това най-накрая накара Запада да действа.

В „Светът след войната в Украйна“ Каспаров отново вижда няколко хода пред нас и показва, че кризата в Украйна ни е довела до ключов момент: шанс да спрем възхода на диктатурата по света. Опирайки се на собствения си опит, Каспаров очертава идеите и действията, които могат да ограничат заплахата от диктатура, и да ни насочат към по-свободно бъдеще.

„Повече. 10 000 години растеж на икономиката“ – Филип Когън

Финансовият журналист и автор в The Economist и Financial Times Филип Когън проследява историята на търговията и промишлеността в целия свят – от Древен Рим до наши дни.

От развитието на международните търговски панаири през XII в. до детайлно разгледаните иновации в Китай, Индия и арабския свят историческите икономики се оказват много по-сложни, отколкото можем да си представим. Свързани с мрежи от кредити и финансови инструменти, те наподобяват нашата съвременна икономика и могат да бъдат ценен пример за решенията ни в XXI век.

В „Повече. 10 000 години растеж на икономиката“ Филип Коган ни превежда от древните планини на Северен Уелс през великите цивилизации на Месопотамия до фабриките на Малайзия, показвайки как промените в селското стопанство, финансите, технологиите, работата и демографията са движили напредъка на човешката цивилизация в продължение на хиляди години.

Издателство "Колибри"

"Сурови времена" - Марио Варгас Льоса

Гватемала, 1954 г. Военен преврат, подкрепян от САЩ и осъществен с помощта на ЦРУ, сваля от власт законно избрания президент демократ Хакобо Арбенс. Насилствен акт, породен от лъжа, представяна за истина, която ще промени бъдещето на цяла Латинска Америка: обвинението от страна на правителството на Айзенхауер, че Арбенс поощрява навлизането на съветския комунизъм на континента. А в основата на лъжата лежат непримирими икономически интереси на голяма американска компания. И се отприщват международни конспирации в годините на Студената война, чието ехо отеква до днес.

„Нима това фантастично изопачаване на действителността беше историята? Превръщането на реалните и конкретни факти в мит и фикция?“, се пита Марио Варгас Льоса в своя задъхан политически трилър, изтъкан от коварен шпионаж, поръчкови убийства и предателства, населен със зловещи герои от подземния свят и една фатална жена, известна като Мис Гватемала. 

"Животът на господин Дьо Молиер" - Михаил Булгаков

„Животът на господин Дьо Молиер“ (1932-1933) излиза за пръв път едва през 1962 г., след смъртта на своя автор. Жизненият път, съдбата, епохата и героите на френския драматург Жан-Батист Молиер, представени през погледа и с живописното и достоверно перо на неговия руски събрат Михаил Булгаков.

„Срещата“ на двама световни творци, живели в различни столетия, но кръвно близки на попрището на литературата и изкуството, ражда своеобразен биографичен роман, наподобяващ пъстро театрално зрелище, низ от сцени с ярък декор и колоритни действащи лица. 

"Детето и неговите комплекси" - Жан-Мари Бес, Марк Фереро

Всеки от нас е чувал, че еди-кой си е „комплексиран“ или сам го е казвал за някого. Но имат ли и децата комплекси и какви са те? Авторите на „Детето и неговите комплекси“ разглеждат най-често срещаните несъзнавани емоционални състояния и тяхното влияние върху характера и поведението на децата и юношите. Спират се и на реакциите на родителите и възпитателите, подкрепяйки анализа си с реални свидетелства от собствената си практика. Едипов комплекс, кастрационен комплекс, комплекси за малоценност и превъзходство… Ролята на несъзнаваното, на Аз-а и Свръхаз-а… Фройд, Адлер, Юнг, Долто…

„Детето и неговите комплекси“ е ценно изследване, предназначено за широк спектър от читатели – психиатри и психолози, учители и възпитатели, родители с „проблемни“ деца или просто любители на психологията. Книгата е незаменимо четиво за всички, които общуват с деца и юноши и желаят да им помогнат да изживеят спокойно и пълноценно основните етапи в развитието си. 

"Пътешествие до края на нощта" - Луи-Фердинан Селин 

„Пътешествие до края на нощта“ е едновременно автобиография и фикция. С богат на находки и шокиращ език, авторът ни увлича с героя Бардамю и неговия двойник Робенсон в едно гротескно пътешествие през живота, през света и през смъртта. Бардамю преживява войната, лута се из джунглите на колониална Африка, живее в нечовешкия свят на индустриална Америка, лекува сиромасите в едно от парижките предградия, навсякъде следван от верния си и омразен Робенсон. Двамата стигат до края на самите себе си, там, където човешкото се разпада и освободен от всяка условност, индивидът се показва в цялата си окаяност.

Роман антивоенен, циничен, състрадателен, „Пътешествие до края на нощта“ звучи и като подигравка със света, и като израз на човешката болка. Но той е преди всичко литература в истинския смисъл на думата.

Романът „Пътешествие до края на нощта“ е включен сред стоте най-велики книги на всички времена, определени от 100 писатели от 54 страни.

През 1996 г. българският превод на книгата получава наградата на Съюза на преводачите в България.

В книгата е включена ексклузивна илюстрация на Теодор Ушев, а художественото оформление е дело на художника Иво Рафаилов. 

"Възход и упадък" - Пол Стратърн 

Има ли някои повтарящи се фактори, които обуславят появата и развитието на империите? Защо народи много по-многобройни и по-цивилизовани от монголците и не посягат към имперско величие? А покорените и включени в състава на империите народи? По-зле или по-добре живеят под тяхна власт? Абсолютно задължително ли е да има харизматичен водач /Александър Македонски, Чингиз хан, Хитлер, Ленин/, който съумява да обедини зад себе си и своята програма поданиците си? Империите олицетворение на злото или на съзиданието и културния и икономически разцвет ли са?

Това са само някои от въпросите, на които авторът на предлаганата книга ако не дава своя отговор, поне опитва да даде храна за размисъл на своите читатели. 

Издателство "Изток-Запад"

История на Византийската империя - Фьодор Иванович Успенски

Авторът Фьодор Иванович Успенски (1845–1928) повече от 40 години изследва на място исторически извори и археологически данни в Константинопол, Мала Азия, Сирия и Палестина и ни завещава забележителен труд, който хвърля ярка светлина върху величието на Византия.

"История на Византийската империя" е завладяващо ума пътешествие през периода на разпадане на Западната римска империя, изграждане на новата столица Константинопол на мястото на град Византион и постепенното обособяване на Източната империя – във времена на преселение на различни племена, изкушени да се заселят на тяхна територия.

Източната империя – гъвкав и бързо развиващ се организъм, успява да реши проблема с нашествениците чрез умела политика, като установява съжителство, съседство или съюз с варварите и заживява с тях, встъпвайки във взаимоотношения, които не са постигнати в Западната империя.

Къде е ключът към запазване на Византийската империя хиляда години след падането на Западната римска империя? Успенски дава отговор на този и други въпроси, разкривайки пред читателя цялата картина на решаващи събития, предопределили облика на съвременна Европа. Показва многобройни аспекти от политическата, военната и дипломатическата история на Византия, духовенството и църковните дела, занаятите и търговията, земеделието, градоустройството, законите и тяхното прилагане, строгата йерархична уредба в империята.

Възходът на Запада, том 2 - Уилям Макнийл

Книгата на Уилям Макнийл „Възходът на Запада“, известна с амбициозния хронологически обхват и научна прецизност, печели Националната награда за историческо изследване през 1964 г. Авторът представя световната история като единно цяло – в духа на концепцията за взаимопроникването на културите, разработена от американските антрополози през 30-те години на ХХ век. Според него именно взаимодействията между отделните цивилизации определят посоката на историческото развитие и служат като двигател на социалните промени.

Във втория том на това мащабно изследване се разглежда възраждането на Близкия изток и развитието на Китай и Далечния изток в периода 600–1000 г.; завоеванията на степните народи до 1500 г. и реакцията на ислямския свят, както и положението на индийци, християни и евреи под мюсюлманска власт; проследява се културният подем на Западна Европа през Късното средновековие и се изтъква уникалният характер на западноевропейската цивилизация.

В последната, трета част на книгата се анализира епохата на господството на Запада от 1500 г. до наши дни: великите географски открития и тяхното световно значение; промененият облик на Европа и развитието на Северна и Южна Америка в периода 1500–1650 г.; проследява се динамиката в международните отношения между 1500–1700 г. вследствие на Иберийския кръстоносен поход, подема на Русия и конфликта между сунити и шиити; обръща се специално внимание на нестабилния световен баланс в периода 1700–1850 г.; усвояването на нови земи и разпространението на европейските заселници; реформите в Османската империя и въстанията на християните; разпадането на империята на Моголите в Индия и кризата в Далечния изток; възхода на Запада и промените в останалата част на света от 1850-а до 1950 г.

Възходът на Запада е едно от най-важните исторически изследвания на развитието на човешката цивилизация, запазило своята актуалност и до днес.

Уилям Харди Макнийл (1917–2016) е американски историк и автор, известен с теорията си, че контактът и взаимодействието между цивилизациите са движещата сила на човешката история, за пръв път постулирана във „Възходът на Запада“ (1963). Той е почетен професор по история на Чикагския университет, където преподава от 1947-а до пенсионирането си през 1987 г.

"Юдейски древности, том 2 - Йосиф Флавий

Вероятно през първото тримесечие ще излезе от печат вторият том на "Юдейски древности".

Авторът Йосиф Флавий е роден като Йосиф бен Матитяху в Йерусалим в заможно семейство на свещеник в Храма. Майка му е от знатния род на Хасмонеите. На 19-годишна възраст се присъединява към фарисеите и става влиятелен човек в Юдея. Около 64 година е изпратен в Рим, да се измоли от Нерон освобождаването на няколко знатни евреи. Тогава е арестуван от Нерон, но по-късно е освободен по молба на Попея Сабина, съпруга на императора.

Йосиф е записал еврейската история, със специален акцент върху първия век от н.е. Най-важните му творби са "Еврейската война" (около 75 г.) и "Юдейски древности" (около 94 г.). "Еврейската война" разказва за еврейското въстание срещу римската окупация. Евреите от древността разказват историята на света от еврейска перспектива за привидно гръцка и римска публика. Тези произведения осигуряват ценна информация за юдаизма от първи век и за историята на ранното християнство, защото в неговите трудове той говори за Яков, братът на Исус, Йоан Кръстител и самия Исус.

През 66 година Йосиф Флавий се включва в Голямото въстание срещу римляните в Юдея и му е поверена отбраната на Галилея, но след падането на областта преминава на страната на римляните. Той се сближава с командващия римските войски в района Веспасиан и приема фамилното му име Флавий, като според легендата му предсказва, че ще стане император, изхождайки от библейското пророчество, че от Юдея ще излезе владетелят на света.

След идването на власт на Веспасиан, Йосиф отива в Рим и получава от императора пенсия. Той остава там до края на живота си, като пише няколко книги на еврейска тематика, предназначени за местната публика. Тъй като не владее добре гръцки, пише на арамейски и използва преводач за гръцките преводи на книгите си.

Йосиф Флавий е отличен познавач на религията и културата на своя народ. Заради компетентните му исторически проучвания многократно е цитиран от сериозни историци като Дион Касий, Порфирий, Евсевий Кесарийски и Ориген. Според Евсевий Кесарийски („Църковна история“, III, 9,2) в Рим е издигната негова статуя.

Йосиф Флавий умира по времето на император Траян – около 100 година.

Издателство "Кръг"

Мнозина читатели очакват продължението на романа „Олив Китридж“, който доказа, че за книгите на Елизабет Страут има място и на български. През 2023 г. ще излезе Olive, Again в превода на Диляна Георгиева.

Издателство "Обсидиан"

"Мъжът от влака в 6:20" - Дейвид Балдачи

Несправедливо обвинен. Изнудван и манипулиран. Заподозрян за убийство. Поредният работен ден на „Уолстрийт“ за мъжа от влака в 6:20. Запознайте се с Травис Дивайн – новият герой на Дейвид Балдачи. 

„12 седмици за по-буден ум“ - Санджай Гупта

Със своята книга „Будният ум“ главният медицински кореспондент на телевизия Си Ен Ен, д-р Санджай Гупта, помогна на безброй читатели да поддържат ума си буден и продуктивен. „12 седмици за по-буден ум“ е нейно естествено продължение. Това е ръководство за изпълнението стъпка по стъпка на гъвкава, лесна и забавна програма за коренна промяна. „Промяната е предизвикателство, а промяната на отдавна вкоренени навици изисква усилие“, пише той.

Д-р Гупта ще ви помогне само за 12 седмици да намалите тревожността, да спите по-добре, да се движите повече и по-енергично, да се храните по-здравословно, да общувате пълноценно, да изградите устойчивост към ежедневния стрес, да се обогатите с нови знания и занимания, за да натрупате богат когнитивен резерв и да направите ума си пластичен, пълноценен и млад дори в напреднала възраст. Не ви трябва друго ръководство!

Издателство БАРД

"Пустинна звезда" - Майкъл Конъли

Детективите от Лосанджелиското полицейско управление Рене Балард и Хари Бош се съюзяват, за да издирят жесток убиец.

Минала е една година, откакто детектив Рене Балард е напуснала полицията заради сексизма, деморализацията и безкрайната бюрокрация. Но след като самият полицейски началник ѝ казва, че може сама да определя условията, Балард се съгласява да възроди и оглави отдел „Неприключени следствия“ в елитния отдел „Грабежи и убийства“.

От години Хари Бош работи по един случай, който го измъчва – убийството на цяло семейство от психопат, който още се разхожда на свобода. Балард отправя предложение на Бош: да дойде като доброволец в новия ѝ отдел и да продължи разследването си с ресурсите на Лосанджелиското полицейско управление. Двамата трябва да загърбят стари обиди и нови дрязги, за да открият не един, а двама опасни убийци, които са действали дръзко и безнаказано.

"Изпитанието" - Даниел Стийл 

Жителите на малко градче са подложени на изпитание, когато децата им изчезват по време на излет в планината.

Известният финансист Том Маршал преживява криза на средната възраст и мечтае да се освободи от бездушния Ню Йорк и от угасналия си брак. Напуска жена си и петнайсетгодишната си дъщеря Джулиет, за да се премести в малкото градче Фиштейл, Монтана, където местната общност бързо го приема. Всяко от съседските семейства си има своите проблеми, но в моменти на изпитание те се поддържат един друг.

По време на ваканцията Джулиет се влюбва в градчето, планината, ранчото, хората и сина на съседите.

Един съдбовен ден Джулиет и петима тийнейджъри отиват с конете си в Гранит Пийк – най-опасната за изкачване планина в Щатите. Безобиден ден на приключения се превръща в кошмар, който нито те, нито семействата им някога ще забравят. Случилото се ще накара всички – възрастни и деца – да преосмислят живота си – за добро или за зло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!