Морето се пренася в Центъра на София – книгата ''Голи и солени'' с премиера тази вечер

Авторите на сборника ще разкажат на живо своите спомени от Черноморието преди бетона

OFFNews 15 септември 2022 в 08:37 1471 0

Голи и солени

Снимка Издателство Кръг

Голи и солени

На 15 септември от 19 ч. в Once upon a time… Bibliotka ще се състои официалното представяне на сборника „Голи и солени (морето преди бетона)“. Събитието е организирано от издателство „Кръг“ и ще събере в тематична дискусия голяма част от авторите, както и съставителката на изданието Жанина Драгостинова. На открито, в уютната атмосфера на столичния клуб, гостите ще имат възможност да се завърнат към най-очарователните си спомени за родното Черноморие, както и да чуят някои от впечатляващите лични истории от книгата.

Жанина Драгостинова събира и оформя разказите на 23-ма автори във вдъхновяващия сборник „Голи и солени (морето преди бетона)“, за да запази между страниците му късче море, в което да се гмурнем дори когато сме далеч.

Там буйните вълни освобождават мисълта, завихрят я около плажния огън, където се дискутират забранените за времето теми за изкуство, култура, политически идеологии… Морето преди бетона е безкраен Джулай, който на 15 септември се пренася в София, за да вдъхнови столичани и да припомни, че лятото не е просто сезон, а начин на живот.

Своите спомени от тези романтични моменти на бягство от тривиалното разказват:

Иво Беров
Галя Лозанова
Панайот Денев
Лияна Панделиева
Чавдар Ценов
Матей Константинов
Вели Шакир
Василена Мирчева
Стоян Т. Михайлов
Михаил Вешим
Кристина Патрашкова
Петър Стоянович
Димо Кроснев
Иван Попйорданов
Енчо Господинов
Слава Янакиева
Георги Папакочев
Ана Вълчанова
Иван Бакалов
Мариана Мелнишка
Соломон Паси
Владимир Тодоров
Ханс-Дитер Шют

Разказите в „Голи и солени (морето преди бетона)“ са хармонично допълнени от фотографии на журналиста Иван Бакалов и снимки от личния архив на актрисата Ана Вълчанова.

Самата Жанина Драгостинова е свързана с Черноморието от онези години. Родена във Варна, тя публикува множество журналистически текстове в „Култура“, „Демокрация“, „Капитал“, Berliner Zeitung, Biograph, ЛИК, „Паралели“ и др. Името й е добре познато у нас и като един от основните литературни преводачи от немски на български.

Книгата, която излезе на пазара през юли, предизвика огромен интерес и вдъхнови голям брой читатели да се включат със собствени снимки във фотоконкурса, организиран от „Кръг“ във фейсбук, където може да намерите и самото събитие – https://www.facebook.com/events/430656102238201.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови