Най-престижната награда за англоезична литература отиде при Джордж Сондърс и романа му за Линкълн

OFFNews 18 октомври 2017 в 10:08 2141 0

Снимка Independent

Писателят Джордж Сондърс спечели Man Booker Prize - най-престижната награда за англоезична литература, за първия си роман "Lincoln in the Bardo".

Авторът е вторият американски писател, който печели "Букър" през 49-годишната ѝ история.

"Lincoln in the Bardo" разказва за една-единствена нощ от живота на 16-ия американски президент Ейбрахам Линкълн - вечерта през 1862 г., когато тялото на 11-годишния му син е положено в гробището на Вашингтон. Уилям "Уили" Линкълн умира от коремен тиф, докато баща му се опитва да преведе страната през гражданската война.

Романът разказва за въображаемите преживявания на Линкълн, когато той отива в криптата, където лежи мъртвият му син, и влиза в свят на духове.

Джордж Сондърс е на 58 г., от Тексас. Той е университетски преподавател, пише и статии за списания. В България негови разкази могат да се прочетат в „Книга за другите“.

На финала той победи петима автори - Пол Остър, Мохсин Хамид, Али Смит, Емили Фридлънд и Фиона Мозли.

"Формата и стилът на този дълбоко оригинален роман създават изключително духовен, интелигентен и емоционален разказ“, коментира председателката на журито Лола Йънг.

Сондърс получи наградата си от Херцогинята на Корнуол Камила Паркър-Боулс и чек за 50 000 паунда от изпълнителния директор на групата Man Люк Елис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!