Татяна Дончева: БСП са заковани със стари зависимости, да ни оставят да свършим работата

ГЕРБ контролира циганските махали. Мутрите и мафията са се сраснали с органите на МВР, казва водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" във Варна Татяна Дончева

Светослав Метанов 29 март 2021 в 08:27 12083 0

БСП ще има възможност "леко да се пришие" към реформаторския блок в следващия парламент и да стане част от необходимите реформи и демонтажа на ГЕРБ. Това ще даде възможност на БСП да се измъкне от мъртвите хватки, в които се намира партията в момента - и по отношение на прокуратурата, и за съдебната реформа, и за смяната на главния прокурор, за смяната на ВСС, за конституционни промени, казва водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" във Варна Татяна Дончева във втората част от интервюто ни с нея. Тя е категорична, че в момента Столетницата е "закована без възможност за маневриране заради други зависимости, създадени по-рано".

Ето и продължението на разговора ни с нея:

- Очаквате ли манипулации на вота?

- Да, ще има манипулации. Но срещу нея трябва да излезе избирателната активност. Наша задача, на тия дето ще отидем да гласуваме, е да отидем да гласуваме! Всички! Подвижните избирателни секции за болните не са решение. Не можеш да караш хората като някакви камикадзета да влизат в устата на вълка. Ама, щял да си да ги обличаш с костюми! Ама, щял си да ги ваксинираш! Когато накараш един човек цял ден да обикаля болни от COVID, какво искаш да му кажеш? Че е безсмъртен ли? Те нарочно създадоха такъв избирателен кодекс, та да попречат на гласуването по пощата, което би решило в голяма степен въпроса за преодоляване на рисковете при болните. Същото важи и за гласуването от чужбина. След като видяха летните протести, бидейки убедени, че хората в чужбина поставят под сериозно съмнение оставането на ГЕРБ на власт, те решиха да ги ограничат. И използваха триковете с гласуването в Турция. Само че само в Чикаго има десетки хиляди българи, един цял град.

- Имаше контрааргумент, че често сънародниците ни в чужбина живеят в големи групи и че имат тартори, които могат да упражняват натиск върху обитателите на цялата къща? Че пак някой ще им контролира вота и че пак няма да е свободно волеизявление?

- Че за Фандъкова на кметските избори като гласуваха циганските махали 100 процента, какво е? ГЕРБ контролира тези махали. В София-област имат двама МВР директори. Бившият министър Младен Маринов и Цветан Сичанов са в листата на ГЕРБ. Какво мога да си мисля? Че те са пратени там, за да извадят максимално циганските махали на София-област. И това не е само там.

- Очаквате масов ромски вот за ГЕРБ?

- Те са си го подготвили това! Много се изненадах, когато на мои срещи във варненския избирателен район дойдоха роми, които нямаха нищо общо с традиционната представа. Това са хора, които години наред живеят в Германия и Франция, които са оставили децата си на училище там и които имат такива сериозни въпроси, касаещи тяхното и на децата им бъдеще, работа и организация на живота им, и искам да ви кажа, че такива смислени въпроси много отдавна етнически българи не са ми задавали. Така че ще видим крайния резултат, но ние трябва да си свършим своето.

Ключовото, което трябва да се направи, е отстраняването на мутрите и мафията от властта и оттам нататък да се отпуши пътя за прилагането на адекватни мерки във всички сфери на държавното управление. Част от тези проблеми дори не са ни известни. Прави впечатление, че от една година насам се изваждат на траншове пари, които не минават през никакъв държавен бюджет и никой не дава публична гласност на това откъде се вземат тези пари и какви пера се запушват с тях. Ако изборите са на 1 март ще има по 50 лева за пенсионерите, ако са на 1 април - пак ще има по 50 лева. Аз съм сигурна, че и на 1 юни да бяха, те щяха да плащат по 50 лева на пенсионерите без никой да обясни откъде идват тези пари, колко пари са превъртени по този начин до момента и кога ще свършат.

Срастването на мутрите и мафията в продължение на 10 години е срастване с органите на МВР, със службите за сигурност и обществен ред. Трябва да си дадем сметка за много трудната задача как това ще бъде разкъсано? Как ще стане след като личният шофьор на Мето Илиенски беше министър на вътрешните работи, а бившият охранител на цистерните за Сърбия стана министър-председател. И бившият президент Георги Първанов ни каза, че вече си бил изпрал биографията! Дали си даваме сметка, какъв шлейф от силови групировки, силоваци и свързани с тях хора са вкарани в органите за обществен ред и службите за сигурност. Ще има хора, които ще трябва да влязат в гнездото на осите.

- Говорите за нов тоталитаризъм!

- Не само това! Ние не само че имаме нов тоталитаризъм, но и имаме такъв, който е изграден на базата на мутри и мафия. Не става дума за хора с тоталитарно мислене, които преследват светли, според тях, идеали. Тука имаме тоталитаризъм на силови групировки. А смятахме, че от времето на Иван Костов сме се справили с тях!

В началото попитахте защо няма смислени дебати. По този въпрос смятам, че е работено в продължение на 10 години, през целия период на управление на ГЕРБ. През това време парламентът де факто беше ликвидиран. Когато там спряха да се обсъждат законопроекти. Когато новините по телевизията спряха да съдържат информация за законопроектите и позициите по темата на ключови депутати от основните политически сили. Когато ти си пращал в продължение на 10 години хора, които нищо такова не обсъждат, няма как днес в условията на една предизборна кампания, да ги накараш да го обсъждат. Те са забравили, че такова нещо може да се прави. Никога не са го правили! Не го могат.

- Визирате необходимостта от превъзпитание на политическата ни класа!

- Очевидно ще трябва да се върнем към по-стари времена. Оня ден бях в БНТ и видях екипа, който отразяваше парламента по време на моя първи депутатски мандат през 1997 г. Георги Младенов го ръководеше. Те разполагаха със законопроектите преди депутатите. Бяха ги прочели и на обсъжданията в зала бяха абсолютно в час какво се случва. Дори и когато си тръгнах от парламента през 2009 г. имаше пресцентър, от който парламентарните журналисти получаваха законопроектите. Сега това не съществува. Там се занимават само с това кой с кого се е коалирал и разцепил. Обсъждат клюки и простотии, но не и с това, което е парламентът. Тепърва предстои да възстановяваме парламентарната демокрация, принципите на парламентарната демокрация, нормалното обсъждане, връщането на нормалните законопроекти, съобразени със Закона за нормативните актове, който гербаджиите не знаят, че съществува и много, много, много други неща.

- Добре, ще се случи ли това на тези избори и ако не се случи, възможна ли ще изобщо промяна по-късно?

- А ние искаме ли промяна?

- Честно казано, аз се чудя дали искаме.

- А, може би, вашето учудване не е лишено от смисъл. То почива на впечатленията ви от реакциите на хората. Но ние трябва да направим необходимото това да се случи и да се случи. И да се случи в достатъчна степен. Да не сме абсолютисти, но да се случи в достатъчна степен.

- А какво е в достатъчна степен?

- На всяка цена в парламента трябва да влязат нови политически сили с реформаторски потенциал. Това са "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България". За Слави не коментирам - той се счита за достатъчно електорално покрит към момента. Влизането на тези групи с достатъчно реформаторски потенциал дава възможност да се наложи друг стил на работа на парламента. Дори тези групи да представляват около 30 процента от парламента, или дори 20%. Първо, те ще станат незаобиколими за съставянето на правителство. Или БСП и ГЕРБ трябва да отидат на коалиция, което би взривило обществеността...

- Най-вече БСП, ГЕРБ нищо не може да ги взриви!

- Да, при тях всичкото е клиентела. Другият вариант е ГЕРБ да бъде притиснат в ъгъла, в невъзможност да направи каквото и да било. Срастването на мутрите и мафията в държавата не може да бъде решено с еднократен акт, с еднократен щурм! Това е като да превземаш крепост. Необходими са дълги месеци обсада, създаване на съоръжения, измисляне на механизми, прилагане на изпитани стари и резултатни практики. Всичко това изисква достатъчно майсторство, достатъчно опит, достатъчно търпение и хладнокръвие. И след няколко месеца би могъл да бъде постигнат сериозен напредък.

- И как ще стане, след като отзад е преторианската гвардия на прокуратурата?

- Преторианската гвардия ще стои, но още при формирането на правителството в началото на работа на новия парламент една сериозна реформаторска група може да се окаже, че има ключова роля. Също и при задаването на дневен ред на Народното събрание. Дори и да има пробойни в тези три групи, при положение, че те са заедно, тези пробойни по-трудно ще се проявят. Казвам това, защото от началото на кампанията БСП повтаря като мантра една фраза как малките формации били направени от ГЕРБ и как всички трябва да се откажат да гласуват за тях и да гласуват за БСП. Това е такава идейна и рекламационна безпомощност, че няма накъде.

БСП може толкова, колкото може. Имали са години наред възможност да оставят впечатление. И със своята визия, и със своята програма, и с липсата на програма, и с липсата на парламентарно поведение, с липсата на експертен капацитет, с липсата на умение да привличаш експерти, на които да заложиш политически... Това няма как да го компенсират за една кампания.

Като сложите към това предразсъдъците към БСП от страна на дясно мислещите хора, ще разберете, че воплите на Корнелия Нинова няма да й донесат нищо. Щото тези хора, които биха гласували за Слави, за "Изправи се! Мутри вън!", за Демократична България, те не са хора, които ще гласуват за БСП! Същевременно към този реформаторски блок можете да прибавите един голям панел като БСП, който да се използва в посоката на реформите... Който няма да иска от БСП даже и да ги измисля, и който ще даде възможност на БСП да се измъкне от мъртвите хватки, в които се намира в момента - и по отношение на прокуратурата, и за съдебната реформа, и за смяната на главния прокурор, за смяната на ВСС, за конституционни промени... От БСП не сте чули нищо. Първо, защото не могат да го измислят и второ, защото те са заковани без възможност за маневриране заради други зависимости, създадени по-рано. Но когато има друг активен фактор БСП може леко да се пришие към тази работа с извинението, че обстоятелствата не зависят от тях.

- Смятате, че за БСП може да е по-изгодно да е в една по-пасивна позиция...

- В която друг да движи нещата!

- Не знам дали човек с егото на Корнелия Нинова някога би приел подобен сценарий!

- Много правилно задавате темата с голямото его, но понякога обстоятелствата са по-силни от всяко его! Проблемът не е само Корнелия Нинова, а че там има вече една млада генерация, която се възпитава по този начин. Не може в главата ти да е, че само ти можеш. Само ти единствен стоиш на втора-трета позиция. Вярно, че отстъпваш в много проценти, защото твоите противници държат всички властови капии. Вярно, че те подхвърлят като футболна топка! Но ти продължаваш, повтаряйки, че само ти можеш. И го правиш вместо да се огледаш и да видиш, че в комбинация с други хора би могъл да постигнеш това, което искаш да направиш... Всеки трябва да се развие! 

Парламентарни избори 2021

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!