Татяна Дончева: Ако се страхувате за живота, здравето и доходите си, гласувайте! Сменете правителството!

Ако журналистиката и социологията желаят да са придворни проститутки, никой не може да им забрани, казва водачът на листата на Изправи се! Мутри вън! във Варна

Светослав Метанов 28 март 2021 в 08:27 14300 0

Управляващите целенасочено всяват страхове, за да намалят избирателната активност, но ако хората се страхуват за здравето, живота си и доходите си, първата им грижа е да отидат да гласуват на 4 април. И да сменят правителството, казва водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" във Варна Татяна Дончева. Според нея по време на пандемията са лъснали не само безсилието на Бойко Борисов и кръга около него, но лъсна и желанието на  част от лекарското съсловие, да демонстрират слагачество и слугинаж само и само, за да станат или да продължат да бъдат директори на ключови болници. Затова се изисква особено гъвкав гръбнак и особеното желание да легнеш, за да мине някой с валяка върху теб, казва Дончева. Според нея социолозите в България "много отдавна са купени и платени. Много отдавна! Оставям това на съвестта на хората, упражняващи тая професия. В крайна сметка журналистиката и социологията, ако желаят да играят ролята на придворни проститутки, това никой не може да им забрани", казва Дончева.

Ето и текста на първата част от интервюто на Татяна Дончева за OFFNews:

- Г-жо Дончева, не е ли много приспана сегашната предизборна кампания? Лично аз чак такава не помня. Заради липсата на смислен политически дебат ли е това усещане?

- Кампанията наистина е приспана, но тя не е единствена и не е по изключение. В последните години, независимо за какви избори става дума, всеки път констатирахме, че предизборните надпревари са все по-приспани. Разбира се, че сега отношение има коронавируса, пандемията, страховете на хората и целенасочената и съзнателна политика на управляващите да всяват страхове, за да намалят избирателната активност. Трябва да е ясно на хората на първо място, че ако се страхуват за здравето си, ако се страхуват за живота си и ако се страхуват за доходите си, първата им грижа е да отидат да гласуват на 4 април. И да сменят правителството. Защото, ако не го сменят, то ще ги довърши.

- Имате предвид хаотичните действия във връзка с корона кризата!

- Тези хора са за спокойни условия. За условия, които не изискват особена мисъл и особена решителност при осъществяване на държавното управление. Те са откривали пешеходни пътеки, откривали са билбордове, откривали са всякакви глупотевини, които никой по света не е помислял да открива. Симулирали са дейност, обяснявали са, че са първите строители на човечеството. Че те са световната дипломация, че те са каквото се сетите - всичко световно. Но когато дойдоха трудни времена, когато се изискваше малко прозорливост, малко по-голяма организираност и задълбоченост, те се оказаха напълно безсилни. Лъсна не само безсилието на Бойко Борисов и кръга около него, но лъсна и желанието на едната част от лекарското съсловие, които са с титли, да се докарват, само и само, за да станат или да продължат да бъдат директори на ключови болници. Затова се изисква особено гъвкав гръбнак и особеното желание да легнеш, за да мине някой с валяка върху теб. Пълна липса на лично и професионално достойнство! Говоря за тия хора, титулувани медици, които за разлика от простаците в правителството, би трябвало много добре да разбират тези мерки дали са нужни, защо са нужни и как да бъдат налагани, кога да бъдат спрени и пуснати. Но вместо някой от тях да се опълчи с разумни доводи, не говоря да споделя на Мангъров възгледите... Очевидно медицинската гилдия е разделена - "за" и "против" ваксините, "за" и "против" крути затваряния, но там медиците трябваше да дадат тон за разумност на мерките и те да тези, които да вдъхнат увереност и сигурност в нацията, че проблемът е в здрави ръце и ясна посока. Такова нещо не видях! Видях слагачество, сервилничене... Забравила го бях от времето на Тодор Живков. 

- Според Вас правилни ли са прилаганите у нас мерки за справяне с пандемията?

- По отношение това дали мерките са правилни или не може да има много спорове, заради начина, по който те се провеждаха. За мене в най-последното време не е възможно преди един месец да отхлабиш мерките, а сега отново да ги връщаш в най-затворения им вид. Ти, би трябвало след една година опит, чисто медицински, а и психологически, наблюдавайки поведението на хората, да имаш яснота какво можеш да очакваш. Когато хората са държани месеци наред напълно затворени, те реагират като току-що развързани от въжето. И това е напълно логично, може да ви го каже и човек, който не е професионален психиатър. Вместо това, те докарват хората до истерия и непрекъснато им вменяват вина. Гледах тези дни съдържатели на заведения, които казват, че хората идват по два пъти на ден, докато преди са идвали един-два пъти на седмица, все едно че като си консумират сега посещенията, това ще им стигне за следващото затваряне. Това не е грижа за здравето на хората, това е пълно малоумие. 

Ние имаме първо място по смъртност. То не е свързано с ограничителните мерки, а със способността на здравната система да лекува. Те непрекъснато ни насаждат как са изчерпани всички легла, а никой не казва колко легла за COVID са отделени от капацитета на болниците. Когато от 700 легла си отделил 70, няма защо да пищиш като линейка, че всичките са ти заети, защото имаш свободни от другите. Много по-рано трябваше да се обсъжда въпроса, още миналото лято, дали да има специализирани болници за заразени с коронавирус. Дали не е по-добре да не се смесват с пациентите с други диагнози! По същия начин трябваше да се погледне на лабораториите, но това не се направи. Върхът на всичко според мен обаче е отношението към ваксините.

- Какво имате предвид?

- Не може да пестиш от ваксини! Никой човек не пести от лекарства. След като проблемът е сериозен, ние няма нужда да купуваме най-евтината ваксина, особено тая, която още не е произведена. В крайна сметка бързината и мащабите на ваксинирането е ключовото. Може "Астра Зенека" да я ръководи майка на евродепутат от ГЕРБ, но това не е причина ние да сключим с тях договор за толкова много ваксини. И го поставям това, не заради спора, който тече, дали е достатъчно добра ваксината. Разумното решение изиска разделяне на риска, обвързване с трите основни производителя, за да може да бъде постигната от самото начало висока скорост на процеса по ваксиниране. Не искам да коментирам мерките им по отношение оживяването на хората. Смешно е като разбереш, че искат от моловете, за да им платят парите по мярката за подпомагане на затворените бизнеси, да представят свидетелства за съдимост на собствениците. Каква връзка има това? Дори собствениците на мола, не да са осъждани някога, дори и в момента да лежат в затвора, тези пари са за хората, които имат магазинчета в мола, които имат работници там и които поради затварянето не могат нито да реализират приходи, нито да платят наеми, нито заплати.

Темата с облагането! Те изобщо нямат намерение да плащат номинално това, което са обещали. Веднага под формата на осчетоводяване и данъчно облагане, те вземат част от парите обратно. А ония хора, които са кандидатствали по мярката си правят сметка колко пари ще получат и какво ще покрият с тях. Всичко това означава, че хората трябва да излязат и да гласуват. И тия, които досега ги тормозят, затварят абсолютно приумничаво, да бъдат отстранени от властта. Просто трябва да влязат разумни хора, които да прилагат разумни мерки.

- В същото време социолозите казват, че ГЕРБ пак ще спечелят изборите?

- Социолозите много отдавна са купени и платени. Много отдавна! Оставям това на съвестта на хората, упражняващи тая професия. В крайна сметка журналистиката и социологията, ако желаят да играят ролята на придворни проститутки, това никой не може да им забрани. Тяхната роля е да легитимират евентуалната злоупотреба на ГЕРБ с властта. Те на практика владеят силовите структури, държавната администрация, избирателните комисии и каквото ви хрумне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови