Страхил Ангелов: ЕС е обречен, но има да почакат Великобритания да се разпадне

Владимир Йончев 24 юни 2016 в 18:52 14411 11

Страхил Ангелов е известен като един от най-радикалните политици у нас. Родът му и цялата му дейност е свързана с БСП, но винаги е бил черната овца на партията. Като депутат от левицата по време на протестите срещу кабинета на Орешарски, той поиска от столичния кмет Йорданка Фандъкова да забрани протестите в центъра на София. Той е и единственият български политик, който се срещна със сирийския президент Башар Асад след избухването на войната в Сирия.

Разговаряхме със Страхил Ангелов след решението на британците страната им да напусне Европейския съюз. 

Г-н Ангелов, вече са ясни резултатите от референдума. Какъв е вашият коментар?

На първо място искам да поздравя британския народ за това смело решение, според мен едно дълбоко правилно решение. Както и хора като г-н Борис Джонсън, г-н Фараж, които изнесоха тази битка и мисля, че се стигна до едно справедливо решение. Поздравявам ги с това нещо. Британският народ за пореден път доказа, че е горд народ. 

Това според вас ще доведе ли до разпадане на Евросъюза?

Аз нямам никакви съмнения, че дните на този съюз са преброени и дали с излизането на Великобритания, или без, той така или иначе според мен е обречен. Аз не мисля, че това нещо има бъдеще. Това е един корпоративен съюз, който по никакъв начин не обслужва гражданите, които живеят в него, създаден на основата на едни фалшиви, подменени ценности и това няма как да продължи в бъдеще. Дълбоката причина, истинската причина за създаването на този съюз е постепенното ликвидиране на националната държава, за да няма повече пречки, препятствия пред транснационалния капитал. Това е същността на Европейския съюз, като всичко това е облечено под една "демократична форма" и мисля, че тези народи от Западна Европа започнаха да се осъзнават. Забележете, за последните две години навсякъде, където се провеждат избори, независимо какви - президентски, парламентарни, местни и т.н., проевропейските партии губят подкрепата на собственото си население. Или иначе казано, ако си зад корумпираните брюкселски чиновници, ти няма как да имаш подкрепата на собствения си народ. И обратното - който е срещу брюкселската бюрокрация пък, печели доверието и подкрепата на народа си. Така че не е лошо и в България вместо да оплакват излизането на Великобритания, да се замислят и ние какво ще правим след ЕС, накъде ще се насочим. Защото аз от 2007 г. аз винаги съм считал, че мястото ни не е там. Няма сила, която да ме убеди, че може да поставите Видин и Бавария равноправно да седнат на една маса. Това е несериозно, смешно. Да не говорим, че оттам ние нищо добро не сме получили чисто исторически погледнати никога.

А може ли референдумът да доведе до разпадане на Великобритания? Шотландия се заканва, че пак ще прави референдум за отделяне.

Чух тука пак имаше велики български анализатори, които се изказаха в тази посока. Ще има да чакат да се разпадне Великобритания. Не мисля, че толкова лесно ще се разпадне. Това е една държава, която до 1920 г. е владеела почти 70% от сушата на планетата. Това е държава, която е участвала в десетки войни и не е загубила нито една. Това е държава постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Това е Великобритания, тя е различна държава от България, например. Така че не мисля, че предстои разпад на Великобритания. 

А за България какви ще са последствията?

Никакви. Европейският съюз скоро няма да съществува. Най-вероятно 2018 г. България няма да има какво да председателства. Може би това ще са последствията - ще направим ремонт на НДК и няма да дойде никой там, ако мога да се изразя метафорично. Но за България няма кой знае какви последствия да има. 2007 г. с лека ръка се съгласихме да предоставим други да взимат решенията вместо нас, продадохме си цялата държава с лека ръка в името на либералната пазарна икономика. Ние вече не сме собственици на нищо. Ние нямаме в ръцете си нито един лост, който да може да повлияе на който и да било процес. В България пак ще носим фесове в един момент. Това е моята прогноза. 

Френският посланик коментира, че резултатът във Великобритания е победа за политиката на Путин. Доколко може да се търси връзка между двете неща?

Ако бяхме що-годе нормална държава, малко, капчица достойнство и чест да ни бяха останали, този трябваше да сме го изгонили много отдавна. Иначе аз съм привърженик на Владимир Владимирович, но не мисля, че той може да повлияе на гражданите на Великобритания как да гласуват.

Това е френският посланик, който предвожда гей парада. Това са европейските ценности. Аз не ги споделям тези ценности. Дано си видят синовете един ден там да танцуват и да се опипват в центъра на София в 12 часа на обед. Да си ги взимат тези ценности и да си ги носят вкъщи. Щом той така е казал, сигурно е така. Той е умен човек. Няма значение, важното е, че Росен Плевнелиев се вдигна флотилия да освобождава Крим. Това е в момента на дневен ред. България е мощна, велика държава. С велик президент на чело и велик френски посланик, които спокойно могат да освободят света. 

Смятате ли, че това, което се случи във Великобритания, ще даде импулс на партии като Вашата, които декларират позиция за напускане на ЕС?

По принцип моята позиция е на евроскептик, винаги съм бил. И най-вероятно да, това ще даде тласък, но не сега, не в България. По-скоро тези процеси ще започнат в страни като Дания, Швеция, Франция, Нидерландия, може би в последствие и България. В България може би нищо няма да се случи. Може би ще си остане някакъв Европейски съюз, в който да сме примерно ние, Турция, Албания, Македония, Хърватска, Сърбия евентуално, Румъния, такъв калибър Европейски съюз. Но тези истинските държави мисля, че няма може да останат още дълго. Няма логика да останат.

Този т.нар. наш общ европейски дом се превърна в едно мизерно общежитие. Всички директиви, регламенти, които спуснаха европейските чиновници, са изцяло лобистки, в услуга на крупния капитал и в ущърб на народите и няма как да продължи, наистина няма как да продължи. Хората не са толкова глупави, особено хората в Западна Европа, все пак имат достъп до знанието. Така че мисля, че това нещо определено върви към приключване, а мястото на България е другаде. Вместо да събираме флотилия да нападаме Русия, не е лошо спешно да си подобрим отношенията с тази държава, на която в исторически план държим много. Това ще бъде по-разумно и по-мъдро решение. Следствие от влизането на Великобритания в ЕС, е, и на колониалната им политика, е това, че кмет на Лондон стана пакистанец. Те няма как да гласуват по друг начин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13207

11

Shoshon

15.07 2016 в 09:45

Браво Страхо. Какво и да стане си пич, освен когато си във властта и бездействаш.От една майка сте с Волен.

11751

8

Big Smile

25.06 2016 в 20:05

Поредният генно увреден смешник....

11997

6

Петър Петров

25.06 2016 в 09:04

Страхил Ангелов е един от най-радикалните малоумници.

10499

3

Арго

25.06 2016 в 03:40

Той човека е с червено сърце, тегли го към родината...ъъъъ, Русията. Такива термините не ги интересува, важна е пропагандата.

Как пък едно комунде няма, което да каже нещо реално и вярно? И да не е нагло и лъжливо....

Но на такива им е лесно, аудитория, четящи го и слушащи с отворена уста бол...

Вече няма и един форум където да прочетеш нормални коментари и да си кажеш мнението. Навсякъде е пълно с неграмотни патриоти и националисти, пенсионери жевещи и милеещи за миналото. Мързеливи безработни искащи престижна и добре платена работа, на които целият свят им е виновен за жалкия живот. Абе....

12017

2

Кулин бан

24.06 2016 в 23:58

Британски народ?! Но там има англичани, шотландци, ирландци, келти. Този човек говори с някакви остарели термини.