Миков призова Москов "да си събира чуковете" след решението на КС

БСП и ДПС искат оставката на здравния министър

ОFFNews 09 март 2016 в 11:03 4292 13

"Да си събира чуковете Москов и да се изнася. Да дойде друг човек и да прави това, което трябва да прави ГЕРБ в областта на здравеопазването".

Това каза лидерът на лидерът на БСП Михаил Миков по адрес на здравният министър Петър Москов, след като Конституционния съд (КС) отмени поправката в Закона за здравното осигуряване, която разделя медицинските услуги, заплащани от Здравната каса, на основен и допълнителен пакет.

Той подчерта, че е било ясно, че разделянето на разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен противоречи пряко на Конституцията. По думите му в момента здравеопазването е само бизнес, а трябва "много неща да се свършат", за да бъде по-достъпно за гражданите.

Миков каза още, че от БСП сигурно ще внесат промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведение, но преди това ще изчакат да мине и второто дело в Конституционния съд.

Малко след това социалистите обявиха, че искат оставката на здравния министър. Те подчертаха, че и ГЕРБ трябва да понесат последствията си, защото са подкрепили реформата на Москов.

Оставката на Москов беше поискана и от ДПС, които заедно с БСП инициираха провалилия се миналия месец вот на недоверие срещу правителството заради политиката в сферата на здравеопазването.

"При положение, че основните елементи от реформата на Москов са отменени от Конституционния съд и при положение, че Националният рамков договор няма да бъде подписан това означава, че самият министър трябва да бъде така добър да си подаде оставката", каза Хасан Адемов.

Според него реформата на Москов и разделянето на здравния пакет води до нормативен хаос. "Решенията на Москов водят до това достъпът на българските граждани да бъде ограничен“, каза депутатът от ДПС. Той подчерта, че с БСП са предупреждавали за това, че предложенията на министъра са "изключително предизвикателство за българското здравеопазване".

"ВКС отмени методиката за изработването на областните здравни карти, а сега КС отмени двата основни пакети. Това означава, че предупрежденията ни са били в правилната посока. За съжаление министър Москов не се вслушва в нашите сериозни аргументи и възражения“, каза още Адемов.

От Патриотичния фронт (ПФ) пък обявиха, че застават зад реформата на Москов. Валери Симеонов коментира, че не вижда драма в решението на КС. Той коментира, че коригират пропуските в текстовете, защото според юристите явно има такива.

Съпредседателят на ПФ заяви, че въпреки решението, той не вижда заплаха за здравната реформа. Според него разделянето на два пакета е добра идея. 

Симеонов смята още, че здравната реформа на Москов дава резултати и затова трябва да продължи.

Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова също коментира решението на КС. Тя подчерта, че мотивите все още не са публикувани мотивите, а е важно те да се прочетат. По думите ѝ обаче разделянето на пакетите е само елемент от здравната реформа.

Тя обясни, че решението на КС трябва да бъде обнародвано в "Държавен вестник" и да влезе в сила в тридневен срок.

"Министерство на здравеопазването трябва да се съобрази с това и да вземе съответното решение - дали ще коригира текстовете съобразно намеренията за реформа, предприети от този екип, или в противен случай съгласно друго решение на КС ще останат действащите текстове. Тоест отново пакетът, който ще бъде един основен, ще се определя от министъра на здравеопазването. Съобразно него ще се определят и услугите, които ще плаща касата, и наредбата за достъпа ще определя как ще се прилагат тези услуги на пациентите", каза тя.

Дариткова подчерта, че разделянето на пакетите е било обвързано с това, че трябва да е ясно, че НЗОК като основен солидарен осигурителен фонд не може да поема плащането на всички заболявания. "Трябва да концентрира своите усилия върху социално-значимите заболявания - това са заболяванията, които водят до най-голяма заболеваемост, смъртност и инвадилизация. Това може да бъде измерено със съответни критерии и това беше насоката на промяната в закона", каза тя.

"Това, че зад този екип стои премиера, за нас е гаранция, че трябва наистина в рамките на коалиционното партньорство да подкрепяме намеренията за промяна. Необходимостта от здравна реформа е утвърдена и приета от всички", каза още тя.

По думите ѝ обаче от ГЕРБ винаги са изразявали и мнението си, когато не са били съгласни. "В крайна сметка промяната в системата на здравеопазването трябва да бъде в интерес на българските пациенти и ние стоим зад това", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!