Расате: Аз помогнах на Сидеров да създаде първите структури на Атака

Симона Костадинова 03 октомври 2014 в 17:09 5452 3

Боян Расате

Боян Расате е лидер на партия „Български национален съюз-НД“(БНС-НД), която се явява на изборите под номер 3. Листите й може да видите ТУК.

Расате е водач на листите на БНС-НД в Бургас и 25 МИР София.

„Български национален съюз-НД“ заявява, че ще се бори за национално обединение и просперитет. Как смятате да го направите?

За да има национално обединение и просперитет трябва да бъде подменен досегашният политически елит. Без такава промяна нищо няма да се промени в България.

Политиците на прехода и техните партии са единственият виновник за катастрофалното положение, в което се намира страната ни днес.

Тези хора разграбиха икономически страната, облагодетелстваха се с труда на поколения Българи, като същевременно разделиха нацията ни на враждуващи лагери, за да мърсуват необезпокоявано.

От партията ви обещавате по-високи пенсии и заплати, както и по-ниска пенсионна възраст. Как смятате да го изпълните, ако влезете в парламента?

България е богата страна. Доказателство за това е, че вече 25 години страната ни е безмилостно ограбвана и въпреки това има още за крадене.

Като начало смятаме, че трябва да се преразгледат всички по-значими договори за концесии, и онези които са неизгодни да бъдат прекратени. Природните богатства, мините, и всички структуроопределящи отрасли трябва да бъдат собственост на държавата или поне да държи контролния пакет от 51 %.

Освен това смятаме да променим законодателството така, че да се дава предимство на Българските предприемачи пред чуждите. Говорим за данъчни облекчения, замяна на плоския данък с прогресивен, въвеждане на семейно подоходно облагане, почасово заплащане.

Един от първите ни закони ще бъде Закон за проверка и конфискация на незаконно придобити имущество и финансови средства. Повярвайте, оттам ще дойдат много пари, които ще влязат отново в икономиката на страната.
Смятам да възстановим Военно-промишления комплекс, който докарваше в хазната до 12 млрд. долара. Не на последно място ще работим да си върнем старите пазари на Изток.

Тези и други мерки ще доведат до повишаване на стандарта, а оттам и на заплатите и пенсиите.

Какво е мнението на „БНС- НД“ по отношение на КТБ? Трябва ли банката да отвори?

КТБ е частна банка и държавата не може да има към нея по-специално отношение, отколкото към други частни компании.

Друг е въпроса, че някой иска да фалира банката, за да придобие нейните активи. Кой е този някой трябваше да установи прокуратурата. Това разбира се не се случи досега, защото нямаме нито прокуратура, нито държава.
Относно парите на вложителите считаме, че гарантираните от закона депозити трябва да бъдат незабавно изплатени.

Какво е отношението ви към увеличението на цената на тока от 1-ви октомври?

Разбира се, че сме против. За нас поскъпването не е оправдано, макар да ни проглушиха ушите, че НЕК била затънала в дългове. Това е така, но защо? Защото евтиния ток от АЕЦ се изнася навън, а скъпия от зелената енергия и ТЕЦ "Марица" 1 и 2, които бяха дадени на американците срещу неизгодни договори, се калкулира в сметката на потребителя.

При това положение случващото се е естествено, но за да сложим нещата в ред, трябва да се развалят договорите за собственост или да се предоговорят условията за изкупуване на произведената от тях енергия.

Преди години бяхте лидер на едно друго БНС, което организираше шествия в чест на ген. Христо Луков. Защо се отказахте от собствения си проект, в който вложихте 10 години от живота си?

Така е, аз бях лидер, а също и основател на непартийната младежка организация БНС. През 2010 година се оттеглих, защото израснах идейно и се уверих, че за да променим България, трябва да участваме в управлението на страната. Само с шествия и културно-просветна дейност няма да стане.

Вие имате общо минало с Волен Сидеров. Смята се, че сте човекът, който му е помогнал да създаде структурите на „Атака“. Така ли е?

Да, аз или по-точно ние от младежката организация БНС помогнахме на този човек да създаде първите структури на Атака, но за жалост той предаде онези, който му помогнаха, когато беше сам.

Общо минало, обаче нямам с него. Никога не съм бил в СДС, никога не съм бил в Мултигруп, никога не съм защитавал НАТО и т.н. Освен това никога не съм бил агент на службите.

Кога и защо се разделихте със Сидеров?

През 2005 година се разделихме, защото Сидеров излезе извън контрол. Решенията, който взимаше еднолично бяха погрешни и скрито обслужваха ДПС и БСП. По-късно при управлението на Орешарски това се видя съвсем ясно.

Много от избирателите все пак ви сравняват с него, как ще коментирате това?

Някой хора все още се объркват, защото чуват само приказките му, но не виждат действията му. Лично аз съм учуден, защото цяла България разбра как точно се харчат милионите от държавната субсидия и въпреки това все още подкрепят Сидеров.

Но да оставим това, дори в момента политиката на Атака обслужва ДПС. Мария Мусорлиева, която е зам-председател на ЦИК от квотата на Атака, е гласувала за отварянето на избирателните секции в Турция!

Какво ви отличава от другите националистически формации и на гласовете на кои избиратели разчитате?

Отличава ни това, че сме истински. Зад нас не стоят съмнителни пари или неясни интереси. Ние сме последователни и не бихме се продали за няколко пури и почивки в Париж и Хавана.

А за разлика от ВМРО никога не сме били в коалиция с ГЕРБ, Костов, Ковачки, Софиянски, Мозер и Бареков.

Да не говорим, че на предните избори Ефрем Моллов беше водач в листите на партията на Слави Бинев, който сега е в т.н. Патриотичен фронт.

Накратко - коалиции не правим, защото не правим компромиси с идеите си. Още по-малко искаме да се свързваме с хора, които днес говорят и вършат едно, а утре точно обратното!

Сами сме и пътят е труден, но подкрепата, която хората ни дават, когато се срещаме с тях ни дава увереност, че сме на прав път и ще успеем.

Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове са престъпление!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!