"Не изключвам кадърни директори да бъдат пенсионирани със задни помисли"

Още при промяната на Кодекса на труда предупреждавахме, че ще се стигне до подобни аномалии, казва президентът на КТ "Подкрепа" инж. Димитър Манолов

Александра Маркарян 03 декември 2015 в 11:40 6598 5

Разговаряме с президента на Конфедерацията на труда "Подкрепа" инж. Димитър Манолов във връзка с решението за масово пенсиониране на директори и учители и позицията на синдиката.

Г-н Манолов, как коментирате решението на МОН за масово пенсиониране на директори и учители?

Това потвърждава правилността на нашата теза, изразена, когато се променяше Кодексът на труда по предложение на социалистите - дълбоко акцентирам върху кавичките на "социалисти". Даде се възможността работодателите да пенсионират работници по своя инициатива. Още тогава предупреждавахме, че ще се стига до подобни аномалии на саморазправа, не само в образованието. Не твърдя непременно, че в Министерството на образованието се саморазправят с всички, но не мога и да изключа възможността да го правят. Най-вероятно го има.

Това, което се случва с директорите, между другото, се случва и с много от учителите и то по много лош начин. Когато беше създаден на времето Учителският пенсионен фонд (УПФ), в условията по неговото ползване беше записано, че учителите "може", а не че "могат" да се пенсионират по-рано при такива и такива условия. Работодателят тълкува, че това "може" му дава инициативата за ранното пенсиониране, което промени и смисъла на Учителския пенсионен фонд и много учители бяха пенсионирани по този ред, според мен, не съвсем наред и в противоречие на правилата.

Ние направихме поредица инициативи с цел законодателството да бъде синхронизирано и да бъде ясно, че учителят може да се пенсионира по-рано по собствена воля, а не по воля на работодателя си, защото това измества нещата настрани.

Твърде много объркани неща има в тази работа. Твърди се, че работодателите, директорите, които са навършили възрастта, трябва да бъдат пенсионирани по същия ред. И след конкурси да бъдат назначени други такива работодатели. Очевидно е въпрос на някакъв тип политика. Ако идеята е да се сложат на позиции удобни на нас хора, това не е добре, определено не е. Всички знаем, че в системите с конкурсите в България има твърде много пробиви и съществуват възможности за пристрастия.

Защо се бърза толкова много? По средата на учебната година се казва на директорите, че ще бъдат сменени. И то не на един-двама, а масово. Това, меко казано, е необичайно.

Това го има в законодателството. Там пише, че при навършване на условия за пенсиониране, пенсионираш. Когато някой е правил тези промени в закона, е трябвало да си зададе същия този въпрос, който сега Вие задавате на мен. Какво ще стане, ако? И понеже в преобладаващата част от пазара на труда работодателят по своя преценка решава дали да пенсионира някой, не по същия начин стоят нещата в публичния сектор. Между другото, нищо чудно да има подобен проблем в други системи на бюджетна издръжка - разчистване на сметки, без да отчиташ истинските реалности и щетите, които можеш да нанесеш. Защото не изключвам това, а и явно е така, щом и вие се занимавате, кадърни директори да бъдат пенсионирани с някакви задни помисли.

През уикенда се появи становище на лидера на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Според нея директорите трябвало да бъдат пенсионирани и ги смъмри задето протестирали. Това може ли да е позиция на синдикат?

Много е деликатна тази тема. Някак си, ако изследваме нещата само по форма, може да не стигнем много надалеч и до истинския отговор. От една страна, не би трябвало това да е синдикална работа. От друга страна, работодателите са тези, които определят всичко, което се случва. Не може да ги разделим - това е до тук, онова е до там. Основният порок е в това, че Кодексът на труда присъди право за пенсиониране на работодателя. И каквото се случва, ще е с всякакви такива отклонения - ще бъдат пенсионирани кадърни хора, особено в публичния сектор, все едно с какви помисли - дали да освободим място на наш човек, дали да си разчистим сметките с някого, дали наистина получаваме възможността да се освободим от човек, който не върши работа и не става, въпреки че ако някой не върши работа и не става, в закона са предвидени съвсем други процедури. Но тази е много лесна и безспорна.

Ще искате ли за промяна в този текст?

Е, не - тази промяна, която БСП предложи тогава, беше приета с ръкопляскания от десни, крайно десни, супер десни, извратено десни, които бяха казали, че това е страхотно. 

Резултатите от управлението на един директор лесно могат да се вият - и по обновяването на базата, и по резултатите на ученците му, и по заплащането на учителите, и по наплива на ученици. Тогава редно ли е при вземане на решение за пенсионирането му да се гледа единствено ЕГН?

Не, разбира се. Не бива по този ред да се универсализират нещата. Ако бях работодател на тези директори, бих ги оставил. Но не съм, аз съм работодател на тези няколко служители в конфедерацията. Ако търсим ефективността от работата, не би трябвало да се прави.

КТ "Подкрепа" ще излезе ли с официална позиция за пенсионирането на учителите и директорите?

По въпроса за пенсионирането на учителите, който касае и директорите, защото те са част от тази система, ние сме се обърнали към правителството с предложение за законодателна инициатива от тяхна страна за ликвидирането на това несъответствие между Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, което дава възможност през КТ работодателят да има право на инициатива за по-ранно пенсиониране на учители, разбирайте и на директори. Какво ще прецени МОН по отношение на пенсионирането на директорите, за мен е трудно да преценя, но знам, че и нашият синдикат е на сходни позиции - че директорите трябва да бъдат назначени след конкурс, след освобождаване на тези, които са навършили пенсионна възраст.

Като страничен наблюдател аз се изнанадах от това, което се върши, в толкова огромен мащаб. Питайте ги тях защо го правят.

Попитах ги, публикувах отговорите. За мен те не са удовлетворяващи. Един от въпросите ми беше този, който зададох и на вас - редно ли е да се взема решение само на база ЕГН при дадената специфика на дейността...

Следователно вие сте прави да се съмнявате, че нещо друго стои зад това. Няма да споря с вас. Нека да не се заблуждаваме - със сигурност го има и това, въпросът е в какви размери. Разчистване на сметки, разполагане на свои хора, въпросът е да не стигне до такива размери, които да извратят системата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови