Михаил Вълчев пред Nostrabet: Левски ще спечели финала след редовното време

nostrabet.com 10 май 2022 в 10:43 1575 0

Михаил Вълчев е легенда на Левски. Със „сините“ той става два пъти шампион и три пъти носител на Купата на България, но по-интересното е, че в два от спечелените финали за Купата централният нападател е главно действащо лице при победите над ЦСКА. Вълчев е печелил веднъж финал срещу вечния враг и като треньор на Левски с 5:0. Именно този успех и първия му като играч с 4:0 са най-големите победи на „сините“ срещу „червените“ във финали в тази надпревара. До третата си Купа като футболист пък Мишо стига, след като вкарва двата гола за своите във вратата на Георги Велинов.

В интервю за Нострабет БГ Михаил Вълчев се връща към трите епични успеха срещу тима от „Армията“ и дава мнение за предстоящата битка в неделя на „Васил Левски“, за която билетите вече са разпродадени.

Г-н Вълчев, през юни 1982 година разгромявате ЦСКА с 4:0 и печелите първия си трофей с Левски. Какво си спомняте от този мач?

Излязохме с офанзивен състав, като Добромир Жечев ми бе поставил задача да съм малко по-изтеглен, за да увличам Георги Димитров, Бог да го прости, и Георги Илиев, и така да освобождавам пространства за Петър Курдов. Планът проработи, тъй като Петьо вкара два от головете.

Имахте ли трудни моменти?

Доколкото си спомням, контролирахме мача през цялото време. Тошко Барзов откри от дузпа, а Курдов удвои и на почивката се оттеглихме с комфортна преднина от 2:0. Отчитайки обаче, че това е коварен резултат във футбола, излязохме пределно мобилизирани, за да вкараме трети гол и да ги довършим. Бързо стигнахме до него чрез Христо Денчев, Мир на праха му, после Курдов оформи разгрома и последните 25 минути ги изиграхме за удоволствие.

През април 1986-а биете ЦСКА с 2:1 и отново ликувате.

В този финал двата отбора излязоха без няколко титуляри, тъй като бяха на лагер с националния отбор за Световното първенство в Мексико. Но и без тях имаше доста добри играчи на терена и бе интересно. Бяхме още със странните си имена - ние Витоша, а те – Средец. В крайна сметка стратегията на нашия треньор Кирил Ивков се оказа печеливша.

Още до 22-рата минута реализирате два гола и на практика решавате спора?

Просто материализирах усилията на другите. В 3-ата минута имах шанс да вкарам с добавка, след като пропуснах дузпа, а след това бях изведен на чиста позиция и не можех да си позволя да сбъркам.

Като треньор на „сините“ постигате най-убедителната им победа над „червените“ във финал – 5:0, през май 1998-а?

Имахме добър отбор и от мен се искаше само да подредя правилно играчите и да им придам вярната настройка.

Какво си помислихте, когато при 1:0 Емил Костадинов разтърси напречната греда с бомбен шут?

Имахме късмет в тази ситуация, а и няколко минути съперникът бе в подем. Аз обаче вярвах, че момчетата отново ще напипат игровия си ритъм и ще отбележим втори гол. Точно това се случи през първото полувреме, а през второто ги смачкахме.

Как приехте закачката на феновете на Левски, които казваха, че сте победили с 5:0, за да поздравите ЦСКА за 50-годишния юбилей?

Аз повече бях удовлетворен, че сме зарадвали нашите привърженици. Иначе подобни фрази не бяха нещо ново, само годините бяха променени. Защото преди това Севдин се разписа в 30-ата минута и донесе успеха на Марек във финала с ЦСКА, който празнуваше 30-годишен юбилей.

Какво очаквате от финала в неделя?

Абе, трябва да ги бием тези. Моите очаквания са за победа на Левски.

След редовното време или след драма с продължения и евентуално дузпи?

Голове ще има, а Левски ще излезе краен победител след редовното време.

Кой ще е ключът на „сините“ към успеха?

Доброто моментно състояние на целия отбор, съдържателния футболт, който играе и огромното желание на всички отборът да прибави трофей във витрината си след 13-годишна пауза.

Публиката на Левски ще бъде в повече. Това ще окаже ли влияние?

Тя винага е била в повече на тези мачове. Сега освен всичко друго Левски трябва да спечели и заради своите фенове, които са с най-голяма заслуга да се спаси от фалит през последните две години. Феновете ни ще бъдат огорчени, ако не победим.

В криза ли е ЦСКА?

Не мисля. При разгромната им загуба в Разград мачът тръгна лошо за тях, а отделно им липсваха основни изпълнители. После обаче си върнаха самочуствието срещу една неузнаваема Славия. ЦСКА има и опитен треньор, който се е доказал в родината на футбола.

Какво Ви харесва в Левски?

Харесва ми, че тази пролет се доближава максимално до отбора, който всички левскари искат да виждат. И като игра, и като резултати. Още малко обаче трябва.

Какво имате предвид?

Да се надгради състава през лятото. Трябва ни нов централен нападател, тъй като Бари е работоспособен и енергичен, но ефективността му пред гола е ниска. Трябват ни и халфове, но съм убеден, че треньорът ще се справи. Вижте какво постигна с първата селекция, която направи през зимата. Убеден съм, че и сега е наясно какви попълнения и на кои постове са му необходими.

Загуба ли ще е за Левски, ако продаде Уелтон?

Първо, искам да кажа, че той се оказа отлична покупка и се превърна в нападателя, който нашият клуб дълго търсеше. Но, знаете, че е футболът е и бизнес, а Левски перманентно продължава да погасява задължения. Затова никой не бива да упреква ръководството, ако приеме евентуална оферта за бразилеца, която е адекватна на неговите качества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови