Михаил Мирчев: БСП да слага край на скандалите, иначе ще ме похаби

Мога да преборя Фандъкова. Но успех ще е и левият Мирчев, а не десният Лилков да отиде на втори тур

Юлиана Ончева 09 юни 2015 в 18:21 11543 9

Снимка Фейсбук

Михаил Мирчев е роден на 24 октомври 1954 г. в София. Завършил е философия и социология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професор по социология в УНСС. Научен ръководител на социологическа агенция АССА-М. Баща му Стоян Михайлов Мирчев е секретар на ЦК на БКП, синът му Стоян Михайлов Мирчев е депутат от БСП. 

- Проф. Мирчев, колко номинации за кандидат-кмет на София получихте вече?

- Вече от 4 районни организации в София. Преди това от 10-ки първични организации на БСП в различните райони.

- Като социолог виждате ли някакъв шанс да се преборите за поста на Йорданка Фандъкова? Досега кандидат на БСП не е пробивал в столицата, ще теглите червената листа на общинските съветници ли?

- Ако имам няколко процента в повече от листата за общински съветници, това ще покаже че не съм съвсем лош избор. Добрият кандидат за кмет издърпва с 3-4%, много добрият с 5-6%. Ще се разбере на 26 октомври.

Мога ли да се преборя с г-жа Фандъкова? Мога, разбира се. Успех би било тя да отиде на 2-ри тур. Успех би било левият Мирчев, а не десният Вили Лилков да е срещу нея на 2-ри тур. Успех би било вместо 103 000 гласа да спечеля 120 000 или повече гласа. Успех би било на 2-ри тур разликата да се намали значително, вместо да се разтвори. И т.н.

- Какво ще приемете за успех в надпреварата?

- По-горе вече казах в числа. Още успех би било в София да се говори сериозно по проблемите и да се планира системно, а не само да се режат лентички по възкъси магистрални участъци, някое и друго кръгово движение, някоя метро станция, някоя спортна площадка.

София е огромна и динамична система. Не може в центъра да е модерно и красиво, а в крайните квартали да е изостанало и грозно. Не може детска учителка кмет да не се справи 10 години с болезнения проблем с недостигащи детски ясли и детски градини. Не може мутри и джипове да задръстват всичко, а мускулестите власти да се правят, че не забелязват. Не може 10 години да се строи завод за боклук и да продължаваме старите кофи да смърдят от всякъде. Не може Студентски град да заприличва все повече на град на греха, а четящите интелигентни студенти да се чувстват сред враждебна среда. Не може в метро станциите да има такива ями между перон и вагон, че инвалидите, старите хора, майките с детски колички да рискуват да пропаднат. Не може да се харчи всяка година един и половина милиард лева, а хубавите нови неща да са толкова малко и не навсякъде.

- Кого смятате за най-силен опонент – Фандъкова с нейните стартови над 50 на сто или някой друг?

- Фандъкова има реално не повече от 45% стартов рейтинг. При добре подбрани и активни съперници, това число ще се свие още.

Очаквам люта битка в София. Не само от страната на левите и БСП, които ще търсят новото си възраждане. Не само от страната на десните, които все повече разпознават в ГЕРБ не десни партньори, а подмяна и узурпиране на дясното. Но и от патриотичните формации като Атака и Патриотичен фронт, които вероятно ще удвоят изборния си резултат тук. Предстои значително разместване и наместване на политическите позиции в София. Започва нов политически цикъл в България, в унисон с Европа. И това начало тръгва от София.

- Харесвате ли София такава, каквато е сега, и както се променя? Вие кои проблеми на столичния град приемате като най-сериозни?

- Харесвам София. И като мой роден град. И като модернизираща се европейска столица. И като лицето на България. Проблемът е, че се харчат огромно количество пари, а построеното е 5-6 пъти по-малко от възможното. Подозренията в корупция в огромни размери са основателни. Качеството на построените неща става все по-трагично. Не е нормално да се строи, да се отреже лентичката, а после веднага да се оправя и доправя. Има скандални концесии, които за 10 години не бяха ревизирани. Топлофикация продължава да мъчи столичани. Вода, канализация, изоставени разровени улици в много от крайните квартали – всичко това вече е непоносимо за много от столичани. Те търсят алтернатива и спасение.

- А проблемите на БСП – въпросът КОЙ в партията не се отнася само до кандидатите за кметове, но и за предложения подкуп на лидера Михаил Миков, за необходимостта да се изчистят редиците и да спрат скандалите в БСП?

- Надявам се, че сега текат последните вълни на скандали сред БСП лидерите. Някакво очистваме и разчистване е нужно. За да започне измиване на общото лице на БСП – не само в София, но и по страната. Скандалите трябва да бъдат развързани, ако ще гонят някого, да го гонят, ако ще се разкриват някакви факти, да се разкриват, така че след един месец вече да се върви заедно напред, да се говори синхронно като в добър оркестър, да се мобилизират силите, вместо да се цепят и разпиляват. Без това никоя партия не може да очаква изборен успех. Дано БСП се справи със сегашната си вътрешна битка, да се успокои и да тръгне уверено към изборите. Иначе такива хора като мен ще бъдат похабени, ще се запуши шансът за успешна кметска кампания.

- Очаквате ли компромати, в това число и за произхода Ви?

- Какво Ви притеснява в моя произход? Обратното е, мога само да се гордея с баща си и със семейството си, с децата и близките си. Сега в политиката сме трима: дядо, баща и син. Аз съм средното съединяващо поколение. Това ни е силата, а не слабост. Срещу нас вече са изпробвани няколко „компромата”. Но всички те звучат несериозно. Правят ни добра негативна реклама. Нека продължат в този дух. Бих благодарил на зложелателите си. Тези дни колегата ми Евгений Дайнов заяви в един интернет форум, че Михаил Мирчев и „чисто луд и крайно опасен”. Приемам чисто луд като комплимент, обичам предизвикателствата. Приемам крайно опасен като още по-голям комплимент. Все пак съм бил почти професионален волейболист, втори нападател, национален състезател.

- Бихте ли приели подкрепа от АБВ?

- Какво е това АБВ? Въртяща се във всички посоки нова партия. Наричаща се лява, а гласуваща за ужасни ултрадесни и антибългарски неща в Парламента? Убеден съм, че за мен биха гласували не малко от симпатизантите на АБВ в София. Но от ръководството им на какво бих могъл да се надявам? Освен да замърсяват терена и да подвеждат доброжелателните избиратели.

- А от бившите партньори в управлението на БСП – ДПС?

- Още по-малко. Местан води все по-агресивна сепаратистка протурска и антибългарска политика. И в Парламента, и в телевизора, и в общините с тяхна политическа и бизнес доминация. По всички тези въпроси аз съм категоричен. При това не от вчера. За циганизирането говоря открито още от 2004 година. За турцизирането също говоря открито вече не малко години. Вероятно и Местан си мисли, че аз съм чисто луд и крайно опасен. Това също ще работи в полза на моята кметска кампания. По време на избори все пак не може да се обичаме, трябва да се борим и всеки да се пребори за своя успех.

- Ако прогнозите се оправдаят на изборите, ще продължите ли в политиката или ще се върнете към научната си дейност?

- Ако не стана кмет на София, си оставам университетски преподавател и учен изследовател. Това си ми е работата. Това ми е професионалната кариера. Чувствам се добре и пълноценен. В тези избори няма нищо фатално за мен лично. Само да оцелея здравословно. Загубата би била за БСП, ако не успее да се мобилизира и да покаже сила за ново възраждане. Загубата би била за разумните хора в София, които ще продължат да вегетират под бабаитско-мутренската власт в София. Загубата би била за България, ако завоят към нормалност в България не стане и на тези избори. Така мисля сега. Дано не си променя мнението до ноември 2015.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!