Ислямистите се мъчат да ни наложат война на цивилизациите

Николай Големанов Последна промяна на 14 ноември 2015 в 15:43 14090 17

Дайнов

Снимка Архив

Проф. Евгений Дайнов: Ако си потърсил в Европа по-добро място за живеене, а искаш да ни наложиш нравите на лошото място, от което си избягал, ние няма да те приемем.

- Първото, което ще ви питам, не е в качеството ви на политолог, а в качеството ви на запален рокаджия. Атентатите нощес в Париж като че ли бяха насочени - освен към живи хора и към общественото спокойствие, и против символи на западната цивилизация. Чрез убийствата в зала „Батаклан“ се оказа, че един от тези символи е рокът...

- Един от най-мощните символи е рокът. Той им бърка там, където най-много ги боли.

- По ваше мнение защо за удара са избрали рок-концерт, освен кръчма, футболен мач и т.н.?

- Има очевидна причина – много хора накуп, които много лесно можеш да ги застреляш – това е, така да се каже, инструментална, утилитарна причина. Но има и очевидна символна причина. Те се чувстват смъртно заплашени от западната цивилизация, за която те са убедени, че им противоречи във всичко. И най-вече в това, че отделният човек е свободен, свободен по рождение и го показва непрекъснато.

А рокендролът е едно от най-видимите проявления на тази индивидуална свобода, която в западната цивилизация сме си развили. Това за тях е много страшно, тъй като според крайните ислямистки учения хората са изцяло отдадени на Бог и нямат собствено съществуване. А ние им казваме: „Първо, съществуваш – сам по себе си. И второ си свободен“. А рокендролът е това – и много ги бърка...

- За останалите атакувани символи какво бихте казали, за бар „Карийон“, например?

- Е, в кръчмата се нарушава заповедта на Аллах да не се пие алкохол. За футбола не знам, може би от тяхна гледна точка има някакво позорно излагане на тела...

Футболът е символ най-малкото на Европа, европейците са най-силният континент по футбол. Има и тук някакъв символ заровен.

- А Лувъра?

- Западната култура. А и според тях Аллах им е казал: „Никога не рисувай човешки и животински образи. Не е твоя работа, защото Аллах ги е рисувал!“. И ти там можеш да рисуваш някакви приложни детайлчета, в никой случай не фигура. Така че е символно изчислено.

- От тези символи ще мина към един по-скоро банален въпрос. Ще има ли война на цивилизациите, или това е само идеологическа измишльотина?

- Те, крайните ислямисти, се опитват да ни я натрапят. Те се опитват да превърнат наличните конфликти в нещо друго, различно от това което са - т.е. тероризъм, т.е. въоръжени хора убиват невъоръжени, за да сплашат цели общества, а пък отговорът е въпрос на сигурност и на въоръжено контрадействие…

Те се опитват да ни натрапят, че това е война на цивилизациите, защото така се чувстват по-удобно. Те така си обясняват света – че нашата цивилизация иска да утрепе тяхната цивилизация.

- Но концепцията за войната на цивилизациите е западна. Научната концепция...

- Тя е на Хънтингтън, а доколко е научна, е спорно. Той описва едни линии на напрежение. Но западната цивилизация направи в последните 30-40 години така, че да не се стига до сблъсък на цивилизациите. Значи по разломите, които Хънтингтън описва, нямаше такъв сблъсък. Те сега се опитват да ни го натрапят.

Подсказахте ми нещо, между другото. Първо, там сравнително млади хора вече са идеолозите, а не някакви дядовци с бели бради. И второ, тези млади хора както са чели Хънтингтън, когото се опитват да въведат в действие, така и разбират опасността от рокендрола. Някой дядо, имамите с брадите не могат да се сетят какво е това рокендролът и че е опасен, но някой им го казва...

- Като се върнахме при рокендрола, нека завърша с един полуличен въпрос. В доста коментари свързват трагедията от нощес с масовата миграция към Европа. А едно лице на тази миграция е ужасната картина на десетки хора наблъскани в едни черупки в морето... Моята „личен“ въпрос е – кой плаща на лодкаря?

- Аха. „Плати на лодкаря“ е заглавието на първия ни албум, на група „Магистри“...

- Да, и на едно от парчетата.

- Там припевът е следният: „Аз ще потъна, лодкарю, но с твоето злато“. Въпросът е не точно кой плаща на лодкаря, а с чие злато, с чий живот, с чие бъдеще.

Значи тука има два въпроса, ако така ги завъртим. Разбира се, че там са се наврели всички мафии и трафиканти. И им плащат с валута, която е бъдещето на тези хора, животът на тези хора и нашето бъдеще. Това е валутата, с нашето злато им се плаща, с нашето бъдеще.

- А втората страна на въпроса?

- Ако свалим малко интензитета на тревогата, Европа винаги е била място, където идват от другаде съвършено различни хора. Това прави Европа Европа. Това се е случвало хилядолетия наред. Аспарух и неговите хора едва ли са дошли тука мирно. Въпросът е Европа да продължи да бъде Европа, тоест да успява да съжителства с новодошлите, да ги убеди в преимуществата, които вече има. Да ги убеди, че те са дошли в един свят, който е различен и е по-добър за отделните хора.

Но да има и санкции. Ако ти си тук, търсейки по-добро място за живеене, а искаш да ни наложиш нравите на лошото място, от което си избягал, ние няма да те приемем. Ние сме домакините, ти си дошъл при нас. Ние като домакини имаме задължението да сме добри и любезни домакини. Но имаме и правото да си пазим къщата. Този баланс трябва да бъде намерен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.11 2015 в 11:36

Не търсете под вола теле. При последните атентати не бяха атакувани символи, а просто обикновени хора, които просто разпускат в петък вечер по най-обичайни начини. Точно това ги прави особено зловещи. Посланието е, че никой не е защитен, никой няма да бъде пощаден.

16.11 2015 в 00:15

О йе! да направим един рокендрол фест насред ислямската държава, да ги замаем с няколко снимки на цицорести рок-гърли, да изиграем с тях приятелско мачле, да ги бомбандираме с бъчонки "Джони Уокър", и победата ни е в кърпа вързана.

16.11 2015 в 00:06

Този ако е професор горко и на клета майка България. :(

15.11 2015 в 10:56

От червен боклук като тоя фанатик Е.Дайнов не искам да чувам и да чета мнения и каквото и да е.

15.11 2015 в 10:54

Този е грешка на системата - "Ислямистите се мъчат да ни наложат война на цивилизациите", казано от този пезевенк не звучи убедително, по-скоро "Ционистите се мъчат да ни наложат война на цивилизациите" или "Милитаристите се мъчат да ни наложат война на цивилизациите", при всички случай да се оправдават простотиите и глупостта на световните "лидери" с религии и демокрация вече ни втръсна, както и коментарчетата на нашите ДС професорчета и генералчета.

15.11 2015 в 02:44

....
ПРЕДИ ВРЕМЕ ПИСАХ И СЕ ПОЗОВАХ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКИЯ ФЕНОМЕН ОТ ПРОПАГАНДНИТЕ ВОЙНИ Т.НАР. "ПРОЗОРЕЦ НА ОВЕРТОН - И ПРОГНОЗИРАХ(!!!) НО С ЛОГИЧЕСКИ АРГУМЕНТИ И С ОГЛЕД НА ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО ИМАМ - А НЕ ПО ПРЕДЧУВСТВИЯ, ГАДАЕНЕ, ПРОРОКУВАНЕ И Т.Н.- ЧЕ СКОРО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ ПРЕД ОЧИТЕ НА СВЕТА НА ИДИЛ, ЗА ОПИТИ ДА СЕ ПРЕДСТАВИ КАКТО СВЪРШЕН ФАКТ И ДАДЕНОСТ НА СТАТУКВОТО!!!

Е, ХОРА, ПРАВ ИЗЛЯЗОХ!

ДИРЕКТОРА НА МИТ (Milli Istihbarat Teskilati, MIT) ТУРСКОТО ОБЕДИНЕНО РАЗУЗНАВАТЕЛНО УПРАВЛЕНИЕ - ХАКАН ФИДАН (HAKAN FIDAN) НАЗНАЧЕН 2010 ГОД ОТ КЬОРПЕТО ЕРДОГАН (ТОГАВА 42 ГОДИШЕН, ИЗВЕСТЕН НА ВСИЧКИ ЗАПАДНИ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СЛУЖБИ КАТО ОТЯВЛЕН ИСЛАМИСТ!) ЗАЯВИ В НЕДЕЛЯ, ПРЕД AWD: "ИСЛЯМСКАТА ДЪРЖАВА Е РЕАЛНОСТ...", "...АЗ ПРИЗОВАВАМ НАШИТЕ ЗАПАДНИ ПАРТНЬОРИ ДА ПРЕРАЗГЛЕДАТ(!!!) СВОИТЕ ПРЕДИШНИ ПРЕДСТАВИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ТЕЧЕНИЯ В ИСЛЯМА...",

СВИНЯТА ИСЛЯМСКА ПРЕДЛАГА ДА СЕ ОТКРИЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ИСЛЯМСКАТА ДЪРЖАВА, ПРИЗНАНА ОТ СВЕТОВНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ В ИСТАМБУЛ! "...ИСЛЯМСКАТА ДЪРЖАВА Е РЕАЛНОСТ, НЕКА ГЛЕДАМЕ В БЪДЕЩЕТО С ОПТИМИЗЪМ!" КАВА ИСЛЯМОФАШИСТКАТА СВОЛОЧ ХАКАН ФИДАН!
ГОВЕДАТА ОТ ДАНС-МАНС, ВМЕСТО ДА СЛЕДЯТ ИМЕЙЛИ КАТАДЖИЙСКИ ДАЛВЕРИ, ЧАСТНА ЕЛЕКТРОННА ПОЩА, ДЖИЕСЕМИ ПОГОЛОВНО - ДА СЕ ЗАПИТАТ КОИ БЪЛГАРСКИ ЕВРОДУПЕТАТИ СА ОБЛЪЧЕНИ НА ТАЗИ ТЕМА, КОЙ С КОГО Е РАЗГОВАРЯЛ И КАКВИ ВНУШЕНИЯ Е ПРАВИЛ. ПРИМЕРНО И Т.Н.

И...АЛЬОУ. ЙОНЧЕВА,
... ЙОНЧЕВ, ПОКРАЙ БАТАЛИИТЕ НА ЛАРГОТО И БЕЗМИСЛЕНИТЕ ТЪПИЗМИ НА "НАШИТЕ ОФФФ! ТОРИ" БИХТЕ ЛИ ДАЛИ ПОДОБАВАЩА ОГЛАСА И НА ТОЗИ ФАКТ? АЛЬОУУУ ТЪПАТА АМБАСАДОРКА В АНКАРА, АЛЬОУУУ ТЪПИТЕ ЦЪРВУЛЕ ЖУРНАЛИСТИ, КАК ПРОСПАХТЕ ТОВА ЗНАКОВО ИЗКАЗВАНЕ, КАК ПРОСПАХТЕ ВСИЧКО БЕ, ГОВЕДА! ПО ТЪПИ И ОТ ИМПОТЕНТНОТО КАСТРИРАНО ЦРУ:))))

//////*************** 8***** Е******* Р***
Ankara---*********** ****** Hakan Fidan, the head of Turkey's National Intelligence Organization, known by the MİT acronym, has drawn a lot of attention and criticism for his controversial comments about ISIS.

“ISIS is a reality and we have to accept that we cannot eradicate a well-organized and popular establishment such as the Islamic State; therefore I urge my western colleagues to revise their mindset about Islamic political currents, put aside their cynical mentalité and thwart Vladimir Putin's plans to crush Syrian Islamist revolutionaries,”
.....................................

Fidan further added that in order to deal with the vast number of foreign Jihadists craving to travel to Syria, IT IS IMPERATIVE THAT ISIS MUST SET UP A CONSULATE OR AT LEAST A POLITICAL OFFICE IN ISTANBUL.!!!!!!!!!!


Алооо бахурите, къде спите бе, лесно е да се пърди в посолството!!!!

14.11 2015 в 23:55

"Каква е тая наша участ да сме все с губещите -"
Образно може да се оприличи и като Алкохолът - Новия шок за малко не го накара да си разлее питието. Бързо го пресуши до дъно да не му се случи нещо друго преди това. После си наля още една бърза доза, която да последва първата и да провери, дали всичко е в ред. Изпрати и трето питие надолу да види, защо второто още не е дало отчет за състоянието на първото. Изля четвъртото питие с надеждата, че то ще настигне предишното преди хранопровода и двете заедно с обединени сили ще накарат второто да се вземе в ръце. После и трите ще се впуснат в търсене на първото, ще си поприказват с него, а може и да си попеят малко."
Няма общо с антиракийния закон...

14.11 2015 в 22:16

Хе, хе. Излезе информация, че единият от атентаторите е бил агент на френските служби, докаран специално от Сирия и внедрен за работа в средите на радикализираните френски мюсюлмани. Добър двоен, а вероятно и троен агент.

Каква е тая наша участ да сме все с губещите - два пъти със скапаните шваби, дето една световна война не могат да спечелят като хората, после със съветския блок да скапването му, а сега явно и с тези комсомолци от ЕС докато и те потънат... Егати каръщината. По-безсилен и жалък съюз от европейския, в момента май няма в световен мащаб. А "политиците" начело на тази простотия, съзнателно или не, работят за съвсем друга кауза.

Пореден язък за всичко...

14.11 2015 в 22:03

При цялото ми уважение към Дайнов, той не е наясно с исляма. Няма "ислямизъм", няма "ислямски фундаментализъм". Има само ислям! Ислямът е кървав от първия ден, от първата битка на Мохамед. "Ислям" означава подчинение. Това по същество винаги е означавало война: рязане на глави, грабежи, палежи, садизъм и насилие срещу всички немюсюлмани.

Истината е, че варварския ислям воюва с цивилизацията. Варварите мюсюлмани воюват с нас от 14 века. И няма да спрат, ако не забраним исляма.

14.11 2015 в 20:37

Еми на война ,като на война побеждаваш на всяка цена ,няма правила и не сме длъжни да ги спазваме и ние,ако не сме толкова хуманитарни като общество можеме да се защитим и още как......!
 
X