''И в древността хората са убивали по същите причини, поради които убиват и сега''

Род Демъри от ''Открития: Древни мистериозни убийства'' разказва как разкрива древни престъпления

OFFNews 02 май 2023 в 19:26 5581 1

Род Демери

Снимка Viasat History

Род Демъри

Разследващият убийства детектив Род Демъри и професор Тури Кинг използват модерни техники, за да проучат най-интригуващите убийства в историята. Род посещава местопрестъпления и интервюира свидетели-археолози, докато Тури проучва най-новите съдебни доказателства в документалната поредица "Открития: Древни мистериозни убийства". Неразгаданите мистерии са се случили в различни държави по света, включително Италия, Шотландия, Дания и САЩ. Сред тях са историите на Ледения човек Йоци и на Мъжа от Толунд.

Род Демери разказва в интервю, предоставено специално за OFFNews, как................

"Открития: Древни мистериозни убийства" можете да гледате по Viasat History от четвъртък, 4 май, в 22:00 ч.

- Род, каква беше първата Ви реакция, когато получихте възможността да работите по това предаване?

- Бях изключително развълнуван. Когато разбрах за различните места на пътуването в него, си казах: "О, Боже мой, това са местата, на които искам да отида, в цяла Европа." 

- С какви очаквания тръгнахте?

- Не знаех какво точно да очаквам. Не знаех какви ще са разследванията, тъй като са толкова древни. Така че чувствата ми бяха смесени. Чудех се какво ще бъде, но в същото време бях наистина развълнуван.

Снимки: Viasat History

- Бихте ли ни разказали за Вас, за професията и кариерата Ви?

- Започнах да се занимавам с правоприлагане като полицай преди 35 години. Работих в целите Съединени щати - по разследвания на наркотици, въоръжени грабежи, сексуални престъпления, кражби с взлом, т.е. почти всичко, което съществува в правоприлагането. През последните 14 години работих в отдел "Убийства" и това беше може би най-вълнуващата работа, която някога съм имал в живота си. Учих в Държавния университет на Луизиана и се дипломирах там.

- Получихте ли възможност да съчетаете телевизията и кариерата си?

- Започнах работа в телевизията вероятно след 15 години работа в полицията, или не, може би след 20 години работа в полицията. Започнах с разкриване на разследвания и направих предаване, наречено "Убийството ме избра", което беше почти предаване за всички случаи на убийства, по които работех.

- Колко трудно беше да разкриете какво се е случило с жертвите на тези древни убийства от поредицата?

- Изненадващо беше, че започнах да мисля за тях просто като за убийства, без да се замислям за историята или за това колко отдавна е било, и просто осъзнах, че може би някой просто е убил някого. И така, да разгледам нараняванията и някои от разследванията беше нещо нормално, нещо естествено. Всичко се връща към теб, разговорите със свидетели и с хора, които знаят за случаите. Това е нещо като да говориш със съвременни свидетели, само че те са геолози и учени. Така че, от тази гледна точка всичко е почти същото. Различното беше историята и колко отдавна се е случило, както и културата и колко далеч е от местата, които познавам.

- Кое беше най-голямото предизвикателство, което срещнахте?

- Най-голямото предизвикателство беше студът в Шотландия. [смее се] Ненавиждах студеното време, но това вероятно беше най-голямото предизвикателство за мен. Колкото до разследванията, беше наистина интересно да науча нови неща. Някои от използваните научни методи, географията и някои от археолозите, с които се запознах, както и някои от историците, бяха просто очарователни за мен.

- Тези случаи са от много отдавна. Как мислите - променила ли се е човешката природа?  Характерът на престъпленията различен ли е в сравнение със сега? 

- Не. Това беше много интересно за мен, защото тогава хората са убивали по същите причини, по които убиват и сега. Независимо дали става дума за алчност или завист, или за пари, или за любов връзки, или за каквото и да било друго, това е точно същият мисловен процес или сила. Доста интересно е, че всъщност нищо не се променя.

- Доколко в работата си разчитате на криминалистиката?

- Много. Науката доказва това, което си мислиш. Ако мисля, че това се е случило, имам нужда от нещо научно или нещо солидно, което може да ми покаже, че се е случило. Така че разчитаме доста на това. В противен случай, до голяма степен говорим просто за предположение. Така че трябва да можете да измерите, да речем, една рана. Какъв вид оръжие би било използвано или под какъв ъгъл, или колко на брой, или колко тежко е било то. И как са били нападнати, дали са умрели веднага. Всички тези неща са много, много важни - местоположението, хората, географията. Всъщност работи по същия начин, както и в наши дни, защото използваме същия вид криминалистика.

- Какво беше усещането, че сте в контакт с древни останки от тела и всъщност с останки от някакво минало време?

- Толкова приличаше на настоящето, че мисля, че това вероятно ме изненада най-много. Защото въпреки че имахме тяло, което може да е било открито или убито преди 5000 години, все още усещаш същата човешка връзка. Сякаш се е случило вчера. Мислиш си за живота и историята им, за това откъде са дошли, как са живели, за семейството им и за всички тези неща. 

- Имахте ли някакъв конкретен интерес към някой от случаите?

- Вероятно едни от най-интересните случаи бяха тези, свързани с властта. Когато хората са се опитвали да натрупат власт и авторитет. Това винаги ме е вълнувало и продължава да ме вълнува и днес. Дори в Съединените щати, където имало мафия или босове. За мен е просто вълнуващо да видя докъде стигат хората, за да се сдобият с такава власт.

- Има ли интересни случаи, с които бихте искали да се занимаете във втория сезон?

- Да, бих искал да направя нещо в Близкия изток. Някои от тези случаи са доста увлекателни. Харесва ми да се връщам назад във времето и да виждам как са се случили тези неща.

- Например?

- Не знам колко доказателства има за това, но някои от древните убийства по времето на Христос и библейските фигури -бих искал да намеря някаква информация за тях. 

- Защо решихте да станете полицай?

- Винаги съм знаел, че ще бъда полицай, още като дете. Майка ми беше убита, но никога не съм мислил, че това е причината да бъда полицай. Но трябваше да гледам как баба ми и дядо ми година след година така и не получиха справедливост за загубата на дъщеря си. Така че мисля, че това вероятно беше движещата сила.

- Успешно сте идентифицирали извършителите на повече от 250 убийства. Отразило ли се е това на личния ви живот и как?

- Да, повлия. След "Убийството ме избра", докато работех по него, получавах само лично удовлетворение от работата, но след като сериалът излезе, започнаха да ми се обаждат хора от целия свят. Хора от Нигерия, хора от Ню Йорк, хора, които имаха истории за свои близки, които са били убити, и искаха да знаят какво да правят. Питаха каква е следващата им стъпка, можем ли да помогнем, можем ли да говорим с детектива. Това дава добро усещане за цел. 

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

02.05 2023 в 20:09

Къде ще биеш път в близкия изток?! Я отиди в дивашка Рашка! Там ще напишеш енциклопедия на човешките зверства и убийства! 250 случая разкрил?! А 20 милиона как ти се струват? Аматьор!
 
X

Подкастът на OFFNews