Quantcast

Христина Христова: Държавата прилага рестриктивни мерки спрямо майките

Нели Чолашка Последна промяна на 01 януари 2015 в 19:30 18194 10

Христина Христова

От 1 януари 2015 г. размерът на майчинските ще се изчислява по нов начин - вместо 90% от доходите от предходните 18 месеца, както бе до края на 2014 г., ще той ще е 90% от доходите за 24 назад. На база 2-годишен осигурителен доход се изчисляваха майчинските при първото правителство с премиер Бойко Борисов, през 2012 и 2013 г. С идването си на власт БСП намалиха срока на 18 месеца и това важеше за 2014 г. С връщането си във властта ГЕРБ върнаха и старата формула на изчисляване на база 24-месечен осигурителен доход. Майките ще продължат да получават 90% от сумата, върху която са били осигурявани, 45 дни преди раждането до навършване на 1 г. на детето. За втората година получават по 340 лева.

Как промените ще повлияят на бъдещите майки попитахме бившия социален министър Христина Христова, сега председател на Институт за семейна политика.

Г-жо Христова, как ще коментирате увеличаването на срока за изчисляване на обезщетението за майчинство?

Това при всички случаи е рестрикция към майките в България, тези които раждат и отглеждат децата си в България при положение, че ние сме на дъното на демографската криза. За сравнение, през 2001 г. в първи клас тръгнаха 150 000 деца, през 2014 г. тръгнаха 62 000. Наистина се нуждаем от насърчителни мерки.

Не зная от какво е продиктувана тази рестрикция. Разбрах, че НОИ ще спести 6 млн. лв. Това при всички случаи ще затрудни младите майки. Много от тях нямат този стаж от 2 години, имат да речем 1 година и едната ще им се брои за нулев доход и затова обезщетението им за майчинство ще им бъде намалено. 

Трябва да се има предвид, че става въпрос не за социална помощ от държавата, а за пари, които майката и бащата, и всички работещи мъже и жени са внасяли и ще внасят под формата на осигуровки. Вноските за общо заболяване и майчинство се внасят 30-40 години, а правото се употребява 1-2 пъти в живота и то само от жените. Мисля, че нищо не налага точно тази група да се атакува с такава рестрикция.

На базата на какъв период трябва да се изчислява обещетението на работещите майки?

Мисля, че разумният период е една година. Казват, че те се осигуряват на повече последната година и точат НОИ. Аз ще повторя, че и жената, и бащата на детето после ще внасят в този фонд 30-40 години. Обикновено един и път и рядко втори път се употребява от една жена това осигурително право.

И става въпрос не за помощ от държавата. Това са, така да се каже, парите на майката и бащата и на принципа на солидарността - парите на всички работещи, които внасят, за да раждат жените в България.

Не мога да разбера защо се използват рестрикции, когато става въпрос за социолноосигурително право, не за социална помощ от държавата. Това се изпуска, когато се обясняват нещата.

Друг е въпросът, че аз отдавна говоря, че фондът за майчинство трябва да е отделен от фонда "общо заболяване". Сега общият фонд се използва предимно за изплащане на болнични и много по-малко за майчинство. Скъперници сме на обезщетенията за майките, а НОИ изплаща годишно над 1.5 млн. лева болнични. Фондът за майчинството трябва да се отдели, той може да бъде активен, да прави политики за насърчаване на раждаемостта.

Редно ли е да се замразяват парите за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на 340 лв.?

Обикновено връзвахме обезщетението за втората година с минималната работна заплата, но сега размерът на обезщетението се определя за всяка година. За 2015-а ще остане 340 лв., докато минималната работна заплата ще нарасне. А това е едно от малкото плащания, което трябва да бъде обвързано с минималната работна заплата, защото замества дохода от труд и би трябвало да замества най-ниския доход от труд в България. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2015 в 15:29

интересни са коментарите...най-интересно ми как си мислите вие тия глупости?Освеб някоя циганка,нормална жена на майчинство не се радва(финансово) работиш ли работиш,и мъжа и жената си плащат осигуровки колко години за пенсия?30/40 години че и повече..и какво излиза накрая,че майчинството ти е мизерно и не стига за памперси даже!Осигуровките са така наречените пари на майката и на бащата,които ще ползват веднъж за майчинство или два пъти.Майчинството не е помощ от държавата,а изработени пари от бъдещи родители.Незнам и как някой може да си помисли че 340лв. стигат за отглеждане на бебе,пълна простотия...

04.01 2015 в 03:13

споко, не сте се минали ... не става дума за България.
посочил съм ги условно в лева, взаимствайки готови числа от различни страни на ЕС.
в действителност, всяка администрация подхожда по различен начин - има такива, които не изплащат еднократни помощи, има и такива при които размерът е различен за първо и второ дете. като цяло, се забелязва тенденция на намаляване на този вид "пари накуп", най-вече вследствие на измами от страна на емигранти.
съпоставени с останалите придобивки, нещата съвсем не са за пренебрегване. примерно как би звучало: "майка на две деца - редовно посещаващи училище до края на задължителното за страната образование - работи 4 по-малко на седмица, а стажът и осигуровките й са 100%"

03.01 2015 в 16:16

"3. еднократна помощ от 3000 лв. преди изписването от родилния дом."

Къде бяха тия пари когато моето детенце се роди преди 2 години? От къде си взел/а тази информация ми е много интересно?!?

03.01 2015 в 12:28

Exodus, за срока е вярно, но не и за работното място на майките. Майчинството е наистина по няколко месеца, но майките са като цяло строго защитени (естествено, има и изключения според видовете професии и договори). Тази защита им позволява да се върнат на работа след майчинството и да имат средства да плащат на някого да се грижи за децата - дали вкъщи, дали на детски градини.

03.01 2015 в 05:39

Преди съкращаване на срока на платеното майчинство трябва да се помисли кой ще гледа децата, защото в момента алтернативата е частна ясла или детегледачка или да си изкараш детето болно, за да е в общинска ясла

02.01 2015 в 18:46

майка съм на едно и чакам второ. Според мен трябва да се стимулира кърменето на бебетата, което значи че една година майката трябва да е задължително с бебето. Ако искаме да имаме здрава нация, така се прави. В някой от коментарите пише че в развитите страни майчинството е много кратко. Има и развити страни където майчинството е 3 години - Австрия например. Но аз мисля че една година при кърмеща майка е напълно нормално, все пак трябва и да се работи. Според мен едно здраво дете не може да е кърмено само 6 месеца. Въпрос е на избора. Ако децата ни не са здрави пък ще точиме касата с ходене по лекари... пак пари няма да има.

02.01 2015 в 09:13

В много по богати държави,майките ползват много по кратък отпуск по май4инство,около 90 дни,имам предвид-платен.Никой не ти плаща година или две примерно.За запазване работното място и дума не може да става. Сигурна съм ,4е и двойно да се даде,българката няма да роди пове4е от 1-2 деца.Тези облаги насър4ават единствено ромите.А който оби4а и иска деца,ще си ги роди и без помощи

01.01 2015 в 22:52

45 дни преди термина е напълно нормално, оттам насетне започва страшното. 2 години платено отглеждане на детето, за предпочитане са откритите заведения, тъй като там се пуши (а оправданието е, че детето се нуждае от чист въздух)
връщаме се при работодателя и с усмивка подаваме заявление за още поне 50 дни неизползван платен отпуск. връщаме се след това и същият този работодател се чуди какво да ни прави, тъй като заместникът ни е много повече "в курса" на работата, но ние сме защитени от уволнение.
както и много други следствия - тоталното изчезване на забавачниците, отклонения в артикулацията при изговарянето на думите. научаването на правилен български език у дома е почти невъзможно. следва труд от страна на педагозите за корекция на лошите практики у 4-5 годишните деца, стъпили за пръв път в детската градина.
и т.н.
...
малко добри джокери ("как го правят хората"):
1. платен отпуск 30 дни преди термина и 90 дни след успешното раждане, в случай че майката не кърми.
2. в случай на доказано кърмене, отпускът се удължава на 6 месеца (лесно се доказва от медицинския патронаж).
3. еднократна помощ от 3000 лв. преди изписването от родилния дом.
4. платен отпуск от 15 работни дни за бащата на детето с право на избор за схемата на ползване - "15х8" или "30х4".
5. лимит за забавачниците - не повече от 9 бебета на едно място, 3 гледачки, 1 мед.сестра и 1 готвач.
6. един специалист-педиатър на всеки 3 забавачници, разположени в едно и също населено място.
и т.н. ... и т.н. само да има желание за реформи - примери за добри практики много, няма нужда от преоткриване на велосипеда !

01.01 2015 в 22:02

Ще ползват 2 пъти за майчинство, но 100 пъти за заболявание. Да не говорим, че имайки право да излизат в майчински 45дни преди термина - това рядко се практикува. Обикновено се пускат в болничен още от втори-трети месец на бременността и отново точат същия този фонд.

В България майките имат прекалено много привилегии - една година 90%, втора година около МРЗ и трета година доколкото знам - неплатен отпуск. Работодателят също така по никакъв начин не може да уволни майка с дете до 3 години. Трябва да закрие фирмата, за да я уволни.

По времето на госпожата срокът беше 6 или 9 месеца. Тогава щом забременее жената заплатата и хвръкваше до небесата и после си връщаше парите с пъти :-) така се източваше НОИ.

01.01 2015 в 21:25

Кои бяха БСП?