Христина Христова: Държавата прилага рестриктивни мерки спрямо майките

Нели Чолашка 01 януари 2015 в 19:30 19175 10

Христина Христова
Христина Христова

От 1 януари 2015 г. размерът на майчинските ще се изчислява по нов начин - вместо 90% от доходите от предходните 18 месеца, както бе до края на 2014 г., ще той ще е 90% от доходите за 24 назад. На база 2-годишен осигурителен доход се изчисляваха майчинските при първото правителство с премиер Бойко Борисов, през 2012 и 2013 г. С идването си на власт БСП намалиха срока на 18 месеца и това важеше за 2014 г. С връщането си във властта ГЕРБ върнаха и старата формула на изчисляване на база 24-месечен осигурителен доход. Майките ще продължат да получават 90% от сумата, върху която са били осигурявани, 45 дни преди раждането до навършване на 1 г. на детето. За втората година получават по 340 лева.

Как промените ще повлияят на бъдещите майки попитахме бившия социален министър Христина Христова, сега председател на Институт за семейна политика.

Г-жо Христова, как ще коментирате увеличаването на срока за изчисляване на обезщетението за майчинство?

Това при всички случаи е рестрикция към майките в България, тези които раждат и отглеждат децата си в България при положение, че ние сме на дъното на демографската криза. За сравнение, през 2001 г. в първи клас тръгнаха 150 000 деца, през 2014 г. тръгнаха 62 000. Наистина се нуждаем от насърчителни мерки.

Не зная от какво е продиктувана тази рестрикция. Разбрах, че НОИ ще спести 6 млн. лв. Това при всички случаи ще затрудни младите майки. Много от тях нямат този стаж от 2 години, имат да речем 1 година и едната ще им се брои за нулев доход и затова обезщетението им за майчинство ще им бъде намалено. 

Трябва да се има предвид, че става въпрос не за социална помощ от държавата, а за пари, които майката и бащата, и всички работещи мъже и жени са внасяли и ще внасят под формата на осигуровки. Вноските за общо заболяване и майчинство се внасят 30-40 години, а правото се употребява 1-2 пъти в живота и то само от жените. Мисля, че нищо не налага точно тази група да се атакува с такава рестрикция.

На базата на какъв период трябва да се изчислява обещетението на работещите майки?

Мисля, че разумният период е една година. Казват, че те се осигуряват на повече последната година и точат НОИ. Аз ще повторя, че и жената, и бащата на детето после ще внасят в този фонд 30-40 години. Обикновено един и път и рядко втори път се употребява от една жена това осигурително право.

И става въпрос не за помощ от държавата. Това са, така да се каже, парите на майката и бащата и на принципа на солидарността - парите на всички работещи, които внасят, за да раждат жените в България.

Не мога да разбера защо се използват рестрикции, когато става въпрос за социолноосигурително право, не за социална помощ от държавата. Това се изпуска, когато се обясняват нещата.

Друг е въпросът, че аз отдавна говоря, че фондът за майчинство трябва да е отделен от фонда "общо заболяване". Сега общият фонд се използва предимно за изплащане на болнични и много по-малко за майчинство. Скъперници сме на обезщетенията за майките, а НОИ изплаща годишно над 1.5 млн. лева болнични. Фондът за майчинството трябва да се отдели, той може да бъде активен, да прави политики за насърчаване на раждаемостта.

Редно ли е да се замразяват парите за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на 340 лв.?

Обикновено връзвахме обезщетението за втората година с минималната работна заплата, но сега размерът на обезщетението се определя за всяка година. За 2015-а ще остане 340 лв., докато минималната работна заплата ще нарасне. А това е едно от малкото плащания, което трябва да бъде обвързано с минималната работна заплата, защото замества дохода от труд и би трябвало да замества най-ниския доход от труд в България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!