Григор Здравков: Разполагаме със записи на екипа на „частното ГДБОП“

Владимир Йончев 24 март 2013 в 20:09 11604 18

Григор Здравков и Петър Якимов в предаването
Григор Здравков и Петър Якимов в предаването "Лице в лице", Кадър: bTV

Г-н Здравков, в петък в предаването на БТВ „Лице в лице“, съобщихте, че има частен ГДБОП, който разработва политици и журналисти. Какви са доказателствата, че това е истина, а не измислица?

Думите „частен ГДБОП“ са казани образно. Става дума за аналитично звено, което е работило под прякото ръководство на Цветан Цветанов със знанието и одобрението на бившия премиер Бойко Борисов. То се е занимавало със следните дейности: събиране и анализ на публична и непублична информация за фирми, за т. нар. олигарси, за опозиционни медии и журналисти, както и за опозиционно и приятелски настроени политици. Това звено изготви стратегия за определена медийна групировка, включваща в себе си телевизия и сайтове, като част от стратегията е дискредитиране на олигарси, политически противници и журналисти.

Разигравани са варианти за подаване на оставка на Борисов при форсмажорни обстоятелства като стачки на различни съсловия. Основната цел е запазване на падащия рейтинг на партия ГЕРБ с цел спечелване на парламентарните избори.

Същото звено изготвя и базисните тези, които Цветанов и Борисов изказват в публичното пространство.

То изготви и макрорамките на говоренето на приближени политици на властта и приближени медии.

Какво значи макрорамка на говоренето?

На определен приближен политик му се подготвят тезите, които той трябва да представи на избирателите по, да речем, енергетика, корупционни практики и политически противници. В същия момент му се предоставят по официален или неофициален начин документи от съответните министерства в кратки срокове. На определени журналисти се предоставят материали за т. нар. разследвания. Част от тези материали журналистът си ги узаконява като подава запитване до министерството и то му отговаря в рамките на 24 часа. Вие като питате определена държавна структура сигурно ви трябва повече време. Също така са привлечени различни обществени анализатори, които да пропагандират за правителството тезите за различни корупционни практики на бившето правителство и различни министри.

Искате да кажете , че част от известните лица, които се показват по телевизиите, са на хонорар към ГЕРБ?

Не. Схемата е друга. Приближени фирми до ГЕРБ предоставят реклама на външни продукции на определени телевизии. По този начин външните продукции се развиват и лансират тезите, препоръчани от ГЕРБ и Цветан Цветанов. А тезите са изготвени в това аналитично звено на ГЕРБ, което ние наричаме „частен ГДБОП“.

Имате ли доказателствата?

Да, ние отпреди повече от година, включително и досега, сме предоставили достатъчно доказателства на компетентните органи, включващи дори и аудиофайлове, които по безспорен начин доказват моята теза. Както и сме уведомили официално комисията на Яне Янев на 18.02.2013 г. Подадохме този сигнал затова, че г-н Янев в ефира на Канал 3 прикани Сашо Диков да подаде сигнал срещу г-н Митко Стефанов – Каратиста. Въпреки че г-н Янев неколкократно споменаваше в публичното пространство за лошите ЧЕЗ, никога не посмя да спомене името на Митко Стефанов.

Също така на въпрос на депутата Антон Кутев от трибуната на НС г-н Борисов си позволи да каже една голяма глупост – че през последните 15 г. никога не се е виждал и чувал с Митко Каратиста . И след това последва атака от страна на персоналните депутати на Каратиста, че Антон Кутев е в конфликт на интереси. А то е точно обратното. Димитър Николов Стефанов, когото всичките вие наричате Митко Каратиста и депутата Иван Божилов са в конфликт на интереси, защото Димитър Николов Стефанов е член на Надзорния съвет на ЧЕЗ по времето, когато е нещатен сътрудник към НС, а жената, от която има дете и живее с нея, е лидер от ГЕРБ и общински съветник от ГЕРБ.

Значи трябва да чакаме Яне Янев, за да разберем какви са доказателствата?

Всички доказателства, които сме събрали през последните 4 г. са надлежно описани и предоставени с входящи номера на компетентните органи, с което ние сме си изпълнили задължението по чл. 205 и чл. 209 от НПК.

А какво все пак има на тия аудиофайлове?

Това са записи на част от хората на същия екип, които по безспорен начин доказват нашите твърдения, че съществува такъв екип и той се занимава със събиране на информация за политически конкуренти. Както и че висши функционери на ГЕРБ са знаели за това.

А как журналистите попадат в тази разработка?

Аз никога не съм твърдял, че има официална разработка срещу вас като сайт или физическо лице. Аз твърдя, че вие сте представлявали интерес за този екип заради своята опозиционна дейност. И тъй като вие с нищо не сте нарушили закона, няма как да бъде заведен официален ДОР (дело за оперативна разработка) за вашата дейност или за вашата персона. Всяка една власт през последните двайсетина години, е проявявала интерес към опозиционните журналисти. Да се изразя образно: вие сте попаднали в неофициалното проучване на ГЕРБ за опозиционни журналисти. „Официалното проучване“ на ГЕРБ е ДОР „Будали“, за която съобщи „Биволъ“. Силно се надявам, че „Биволъ“ ще стигнат докрая в разследването си за „Будали“, тъй като там нещата са още по-гнусни. Използван е законов предтекст за уж изтичане на класифицирана информация от МВР, за да могат определен кръг журналисти, които са разгласили ДОР „Буда“ да бъдат поставени под контрол и да се установи източникът на изтичане на информацията. Това във всяка нормална държава се нарича политическа репресия на журналисти.

В блога на Легия Антимафия ние сме публикували целия сигнал към Яне Янев. Обърнете внимание на последния абзац от сигнала:

При изявено от Вас желание сме готови да предоставим, допълнителни доказателства (документи, аудио или видео файлове), както и да дадем пред комисията, свидетелски показания, относно съпричастността на упоменатото по-горе лице към организирана престъпна група, занимаваща се с злоупотреба с политическо влияние, пране на пари, източване на ДДС в особено големи размери, реализиране на корупционни практики при изпълнение на държавни поръчки, както и евентуална съпричастност към поръчителство на побой.

Можем също така да внесем яснота относно твърденията за контактите на въпросното лице с политическия „елит” към този момент, с цел нерегламентирано подслушване и дискредитиране на политически опоненти.

 

Кои са хората в този аналитичен екип или „частно ГДБОП“?

Част от хората, за които имаме доказателства, от месеци седят с имена или с малки имена и прякори на блога на Легия „Антимафия“. Просто никой журналист не си е направил труда да ни пита, а и ние не сме го формулирали така, както в момента. Не забравяйте, че ние изпратихме отворено писмо до ГЕРБ, Цветанов и Борисов, а те още не са ни отговорили. Част от тоя екип е т. нар. Мишо Бърборкото. Той е връзката с митниците. Част от екипа е т. нар. Митко Каратиста. Част от екипа е Ванко Атанасов. И това сме го заявявали и по няколко малки телевизии. Просто в петък ни се удаде шанс да го заявим в ефира на БТВ, за което сме им благодарни. Ние не казахме нищо ново.

Как така нищо ново – казахте, че се разработват журналисти?

Ето, сега го научихте?

Защо точно сега?

Защото забелязахме, че материалите, с които разполагаме и за които твърдим, че са изготвени през периода април 2012 до февруари 2013 г., се изпълняват дословно от определени медийни групировки и политици. И след като МВР не е предприело нищо, решихме да оповестим тази информация, за да не може да бъде използвана повече като черен ПР за дискредитиране на политически противници. За нас като сдружение е най-важно това, че служители на политическото ръководство на МВР и служители на ГДБОП са си позволявали систематично и целенасочено да смачкват сигнали за международен наркотрафик, пране на пари и ВИП проституция. Както и че определени банки и медийни групировки се ползват с личната протекция на високопоставени служители на МВР.

И не е само това. Ръководствата на МВР и ГДБОП умишлено предизвикват теч на информация от оперативни работници към приближени журналисти. Така имат законово основание да прекратяват разработки с формулировката, че обектът на разработване е разбрал, че го разработват и временно е прекратил престъпната си дейност.

Можете ли да дадете пример за такива стратегии, които медиите изпълняват?

Ето ви цитати на малка част от тях:

„Да се предостави оперативна информация от службите на верните ни журналисти. Отговорник: С.Ф.

-Да се поставят под контрол електронните комуникации на обектите от външна фирма.

-Цялата рекламна дейност да се съсредоточи в сателитите на (определена банка) и реклама в четирите национални телевизии с цел поставянето под икономически контрол ръководствата на тези медии. Контактите да бъдат осъществявани не от представители на ГЕРБ, а през независими депутати или лични познанства. Срещите да се документират аудио или визуално с цел стопроцентов контрол над обекта. При провеждането на разговорите да се избягват споменаването на малки имена на депутати или на министри от ГЕРБ. Да се извършва дискретна проверка за аудио-виузално устройство от контролираните лица. Ако от наша страна не се води аузиозапис на срещата, задължително да се използва електронна тапа. Да се държат под контрол внедрените журналисти в групировката „Павлов-Донев“. Отговорник:.... “

Това е част от вътрешни доклади и предложения от екипа към ръководството на ГЕРБ. Вие преценете дали отговарят на истината и дали вие сте ги виждали във завършен вариант в телевизионни разследвания и медийни публикации.

В БТВ казахте, че OFFNews е предизвикал интереса на това частно ГДБОП. Какво искат от нас?

Ако нямаше предсрочни избори щяхте да получите примамливи предложения за реклами от държавни институции и големи частни фирми или собствено предаване в определена телевизия.

А сега просто не представлявате за тях оперативен интерес, защото вече им е все едно кой е опозиция. Дори имат интерес да получават повече атаки, защото по този начин изглеждат като жертви.

В предаването на Цветанка Ризова съобщихте още, че са разработвани политици от БСП и „България на гражданите“. Има ли и други разработвани политици?

В началото на месец декември част от ръководството на ГЕРБ приема като приоритетна задача събирането на информация за президента и неговия най-тесен кръг - съветници и техните семейства, както и евентуалната му зависимост от бизнес кръгове. Същата информация е била предоставена на определени журналисти с цел оказване на натиск. Още в средата на декември се е разиграл вариант за предсрочни избори и служебно правителство, назначено задкулисно от Цветан Цветанов, като основната цел била ГЕРБ за спре падащия си рейтинг. В част от анализа се споменават евентуални бъдещи коалиционни партньори, като се указани една националистическа партия и определен кръг от БСП, които са вътрешнопартийна опозиция на Станишев. Разработили са подробен план за дискредитация на Станишев като шеф на ПЕС с подаването на сигнали  от неправителствени организации за корупционни практики директно в Брюксел.

В продължение на една година МВР е разработвало депутата Касим Дал.

Него пък за какво?

Тук спираме с интервюто. Очаквам Цветан Цветанов да се откаже от политическа дейност, както го призоваваме, а шефът на ГДБОП Станимир Флоров да подаде оставка незабавно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!