Частен ГДБОП готвел удари срещу журналисти и политици

Юлиан Христов 22 март 2013 в 19:01 26960 49

Григор Здравков и Петър Якимов в предаването
Григор Здравков и Петър Якимов в предаването "Лице в лице", Кадър: bTV

Частен кръг за подслушвания и натиск е готвел през последната година удари срещу журналисти и политици. Групата е била създадена по идея на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, със знанието на Бойко Борисов. 

Това обявиха с интервю за предаването "Лице в лице" на bTV Петър Якимов и Григор Здравков от легия "Антимафия".

В кръга за проучвания с цел натиск влизали Румен Николов-Пашата и Митко Каратиста, бивши служители на МВР, полицейски психолози и водещи анализатори.

Разработваните журналисти били четирима: главният редактор на OFFNews Владимир Йончев, Сашо Диков и Маргарита Михнева от "Канал 3" и Илиана Беновска от Радио "К-2". 

Григор Здравков сравни групата за натиск с частен ГДБОП. Тя работела в офиса на известен бизнесмен в "Бояна" и се занимавала със събиране на публична и непублична информация за няколко журналисти, изготвяне на компромати и разбиване на политически партии.

Той обясни, че тази структура е разработвала политическите опоненти и няколко опозиционно настроени медии. Става въпрос за OFFNews, Канал 3 и К2. Според докладите, които са получавали Цветанов и Борисов, въпросните журналисти най-трудно се поддавали на корупционни практики. 

"Специално за Владимир Йончев бившият му работодател е написал следното: "Той е много опасен, не се поддава на корупция и когато тръгне да работи една тема, не я изпуска. Тия юнаци са проверявали семейството му и т.н.", каза в ефир пред Цветанка Ризова Григор Здравков.

"Имало е интерес към две политически политически партии, едната е БСП. Кои са депутатите от БСП, за които можем да докажем, че са били разработвани? Единият е Сергей Станишев и неговата приятелка Моника Йосифова, Румен Овчаров и Антон Кутев. Другата партия, която са се опитвали за разбиват, вкл. са правили нерегламентирани записи в офиса, е на Меглена Кунева. Там са Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски и Тома Биков. Там са се опитали да дискредитират един много почтен човек - Людмила Елкова (секретар на "България на гражданите" - б.р.), дори са правили това, което напомня на Ваньо Танов, нейни психологични профили, вкл. на невръстното й дете", разказа в интервюто Здравков.

За това нещо знаят много малък кръг от хора. Този човек (Митко Каратиста - б.р.) е работил под прякото ръководство на Пашата и инициатор на цялата тази гнусотия е Цветан Цветанов с одобрението на Бойко Борисов.

На въпрос на водещата откъде легия "Антимафия" разполага със скандалната информация, Здравков отговори, че знае от "момчетата, които са отказали да изпълняват вече поръчките". "Тъй като някои са по-умни, когато са ги записвали с диктофон, те са направили същия риверс", каза той. Легията имала документите от "хора, които са били внедрени". Събраните документи, аудио и видео записи са били заведени от легията при шефа на ГДБОП Станимир Флоров. По думите на Здравков Флоров повече от година е знаел, че "има конкуренция".

"По ръководството на Цветан Цветанов се е извършвало дискредитиране и подслушване на водещи политици. Мога да ви кажа и журналистите, които са изпълнявали поръчките, и политиците, които са изпълнявали поръчките. Затова са им вдигнати два пъти заплатите. Имаме указания по какъв начин да се прави риториката на един водещ, който сега е водещ на "гласа на народа", какви жестове да прави г-н Борисов", разказа още Здравков.

OFFNews потърси за коментар Цветан Цветанов, но той не отговаря на мобилния си телефон.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!