Евгения Тимошенко: Ще държат майка ми в затвора до 2015-а

01 декември 2012 в 07:30 6294 1

Евгения Тимошенко. Снимка: БГНЕС
Евгения Тимошенко. Снимка: БГНЕС

Цветалина Ананиева

Мартин Карбовски

www.lentata.com

Броени дни след рождения ден на бившата украинска министър-председателка и настояща затворничка Юлия Тимошенко се свързахме с дъщеря й Евгения.

Младата наследница разказа за здравословното състояние на майка си зад решетките, за политическата ситуация в Украйна и за цената на газа. 

Евгения е единствената дъщеря на Юлия Тимошенко, завършила е политология и философия в Лондон, а сега е основен противник на политическия режим, който вкара майка й в затвора. Мнозина я сочат за наследник на Юлия в опозицията, но самата тя казва, че не желае да се занимава с политика.

Здравейте, къде Ви намираме?

В момента съм в родния ми град Днепопетровск. Преди малко се връщам от Харков, бях да видя майка си за рождения й ден.

Как е тя?

Не е добре, беше обявила гладна стачка - 18 дни в знак на протест и сега бавно се възстановява. Опитва се да си възвърне силите, но това, което става в ареста в Харков, е всекидневно физическо и психическо напрежение, оцеляването й там е много трудно.

Ние разговаряхме с немските й лекари. Те ли ще я лекуват отново или ще предпочете други лекари? Изобщо получава ли Юлия Тимошенко някакви медицински грижи в момента?

В момента, тя все още се възстановява от гладната стачка и това ще отнеме още поне две седмици, тя не е в състояние да претърпи медицинско лечение сега. Все още е на мултитерапията, която й предписаха немските и лекари. Но мястото, в което се намира не е нормално. Там, където трябва да се провежда лечението й има три видео камери, чрез които непрекъснато я наблюдават. Това допринася за стреса, на който е подложена и пречи лечението и да е ефикасно. Въпреки, че немските лекари идват всеки месец да я преглеждат, подобряването на състоянието й е много, много бавно.

А вярно ли е, че тя отказва медицинска помощ?

Да, разбира се. Тя отказваше лечение в продължение на седем месеца, когато се разболя и не можеше да ходи имаше и болки. Отказваше, защото съдът не разреши да я лекуват независими лекари. Такава помощ не й беше осигурена през тези седем месеца, дори й бяха отказани болкоуспокояващи. Това беше по времето, когато я разпитваха и оказаха натиск върху нея, за да си осигурят отговорите, които искат.

Какво правите Вие след ареста на майка Ви? Знаем, че пътувате много, бяхте в Брюксел, за да я защитите пред света.

Да, разбира се. Откакто я арестуваха, получихме подкрепа от повечето европейски лидери и от Европейския съюз. Датският Хелзинкски комитет - организация , която следи за спазването на човешките права, идват в Украйна на всички заседания на съда и след като изслушаха аргументите и свидетелите, казаха, че това е политически мотивиран процес. 

Всеки европейски политически лидер, който я е подкрепял и е запознат с делото, знае, че това е политически процес, който е насочен срещу всеки от опозицията, за да се държи опозицията вън от изборите, вън от политическия живот в страната. Така режимът си гради диктатура в Украйна. 

Тук в България беше подписана същата сделка с Газпром, за цената на газа, каквато майка ви подписа през 2009 г. и за която я съдят, но нашият министър председател каза, че това е успех за България, а майка и Ви е в затвора заради това. Как си го обяснявате?

Майка ми подписа тази сделка, заради доброто и в името на националния интерес на Украйна. Цената на газа, която тя подписа, беше по-ниска от цената в Полша и в другите страни около Украйна. Тя сключи споразумение, което да раздели проблема на газа от политическите проблеми. Тя започна политика на търсене на алтернативни източници на гориво, за да прекрати този монопол, който имат руснаците в нашия енергиен сектор. Разбира се, никой не споменава 20-процентното намаление на цената на газа, което тя постигна. А същото това споразумение беше гласувано и ратифицирано в парламента от управляващата партия след преговорите в Харков. Така, че тази сделка беше добра за всички, докато тя не стана опонент на Янукович през 2010 година, когато загуби изборите. Те решиха да се справят с нея и единственото, което намериха, бе нарушаването на руските интереси, за да са сигурни, че имат Русия зад гърба си, за да убедят обществеността, че тя е виновна в нещо. Опитаха се да намерят корупция, но не успяха. Майка ми искаше Украйна да има независима енергийна политика, а не да зависи от политическата ситуация, но това не се хареса на режима.

Как обществеността в Украйна приема всичко това? Как реагира на ситуацията?

Тези парламентарните избори, които се състояха на 28 октомври, показаха, че най-малко 25% от гласуващите подкрепят майка ми. Въпреки всички изборни нарушения на управляващите, през трите кампании, въпреки фалшификациите по време на изборния ден. Смятам, че от гласовете в нейна подкрепа са отнети най-малко 10 % , от гласовете на опозицията. Но като цяло обществената подкрепа за обединената опозиция нараства, хората виждат, че се строи диктатура и започват да се борят срещу това.

Тази ситуация е позната за Вас - докато сте учила в Лондон, баща Ви и майка Ви са били разследвани от тогавашните управляващи. Как се чувствате Вие, заради всичко, което се случва на семейството Ви?

Баща ми не беше разследван, беше принуден да напусне Украйна, за да не бъде хвърлен в затвора, защото майка ми беше отново опозиция на управляващите.Така че, за мен това, което се случва сега, е като дежа вю от преди 10 години. Но този път е доста по-силно и тоталитарно, агресивно и брутално – акция насочена срещу политици, колеги на майка ми и техните семейства. Мисля, че това е като епидемия в Украйна, защото не е само срещу политици, много журналисти и цивилни хора са прогонени от страната, точно както се случи с баща ми навремето. Не си мислете, че това, което се случва е само срещу моето семейство, просто случаят на майка ми е много видим, защото е известна. Но това е само върхът на айсберга.

Вие подкрепяте майка си ежедневно. Как това промени Вашия живот?

Промени го напълно, сега усещам през какво е минавала майка ми ежедневно, когато се е опълчвала на режима, на авторитаризма, на президента Янукович, на президента Кучма преди това, преди Оранжевата революция. За мен като нейна дъщеря е важно тя да е добре, да оцелее в този затвор, защото тя не е като другите затворници, тя е под непрекъснато наблюдение е и е подложена на огромен натиск.

Какви си Вашите очаквания – какво ще се случи с майка Ви?

Според мен те ще я държат в затвора до 2015 година, до края на мандата на Янукович. Основата цел на настоящите управляващи е Украйна да не стане част от Европейския съюз, за да могат да упражняват тоталитарния си режим без да бъдат обезпокоявани от никого. В този смисъл - майка ми зад решетките не може да им попречи по никакъв начин.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови