МЗ: Центърът за лечение на мозъчен тумор в България ще обслужва Балканите

Нели Чолашка 03 февруари 2013 в 17:54 3345 2

Д-р Емануил Найденов и Любка няколко дни след операцията й. Снимка Сергей Антонов.
Д-р Емануил Найденов и Любка няколко дни след операцията й. Снимка Сергей Антонов.

Очакванията са центърът за лечение на мозъчен тумор в Университетската болница "Св. Иван Рилски" да обслужва минимум държавите от Балканския полуостров.

Това обяви днес зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев. Днес се отбелязва Световният ден за борба с рака.

През 2013 г. се очаква в България да се открие уникален медицински център, където съвместно с белгийски учени ще се прилага методът на специфичната имунотерапия.

Д-р Емануил Найденов, познат на OFFRoad-Bulgaria като emanuilis, заедно с белгийския професор Стефан Ван Гол са дали възможност на трима българи да се лекуват от злокачествен мозъчен тумор в Белгия чрез основаната от д-р Найденов фондация "Остани".

В момента това лечение се предлага само в Белгия и България би могла да стане втори център за лечение на мозъчен тумор, което е алтернатива на лъчетерапията.

Министерството на здравеопазването е одобрило проект за 700 хил. лв. на болница "Св. Иван Рилски" за изграждането на такъв център., обяви наскоро пред OFFNews д-р Найденов, неврохирург в "Св. Иван Рилски".

С тези пари ще се извърши реконструкцията на помещенията в болница „Св. Иван Рилски“, които са налични, както и закупуването на апаратура.

Оборудването се състои от специфична апаратура, която е необходима за обработването и култивирането на имунокомпетентни клетки, които се обработват и се връщат в организма на болния, където са способни да търсят и унищожават остатъчните туморни клетки. Лечението е амбулаторно и не се налага пациентите да остават в болницата.

Предвижда се още да бъдат осигурени два апарата за радиолечение, които са подобни на киберножа, но по-съвършени, каза още д-р Вичев.

Най-вероятно те ще бъдат поставени в Онкологията в София и в университетската болница "Св. Марина" във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!