Уникален център за лечение на мозъчен тумор ще отвори врати у нас

23 декември 2012 в 13:25 5586 1

Д-р. Емануил Найденов
Д-р. Емануил Найденов

През 2013 г. се очаква в България да се открие уникален медицински център, където съвместно с белгийски учени ще се прилага методът на специфичната имунотерапия.

Стотици пациенти по целия свят са получили възможността да бъдат излекувани с метода на специфичната имунотерапия, приложен в комбинация с хирургично отстраняване. Този метод е нов за България, но в световен мащаб има натрупан опит при това успешен.

Благодарение на д-р Найденов и белгийския му колега проф. Ван Гол вече трима българи са подложени на това лечение. Резултатите при българските пациенти са напълно положителни.

Д-р Емануил Найденов, познат на OFFRoad-Bulgaria като emanuilis, заедно с белгийския професор Стефан Ван Гол са създали възможността българи да бъдат лекувани от злокачестен мозъчен тумор тук в България.

От първичен злокачествен мозъчен тумор в България се разболяват около 300 души годишно, като заболелите са предимно хора на средна възраст. За съжаление преживяемостта на пациентите рядко надхвърля 8 месеца.

Очаква се през 2013 г. да бъде отворен центърът за лечение на мозъчен тумор, в който съвместно ще работят белгийски и български специалисти. Целият план за осъществяването на проекта е изготвен и в момента се очаква българското министерство на здравеопазването да одобри проекта. За изграждането и подновяването на лабораториите са нужни малко над 600 000лв., сума, която не е непосилна и може да спаси стотици животи.

Пред OFFNews д-р Найденов коментира, че от чакането за одобрение губят само хората, които очакват с надежда новото лечение да се практикува и у нас. По думите на Емануил Найденов, от МЗ сами са предложили проектът за този уникален медицински център да бъде част от бюджета на здравното ведомство за 2013г.

От това лечение са се възползвали пациенти от 25 държави, включително Южна Африка, Либия, Израел, Казахстан, Кипър и България. Проф. Ван Гол коментира, че ваксината е възможно да се използва и върху пациенти, които страдат от меланома, рак на простата, рак на бъбреците и други ракови заболявания, но поради естеството и уникалността на тези заболявания са нужни много експерименти, за да бъде ясно дали тази ваксина ще се прилага и върху други онкоболни пациенти.

Сумата за лечение на един пациент в чужбина е около 30 000 евро, у нас това лечение може да струва 3500 лв., ако центърът за лечение отвори врати. До момента лечението на тримата българи беше поето от неправителствена организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!