Богомил Манчев: По-евтино е да сложим платеното оборудване в „Белене“, отколкото в „Козлодуй“

Иво Петров Последна промяна на 19 декември 2016 в 11:59 9428 7

Снимка БГНЕС

Миналата седмица Националната електрическа компания плати за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене" на руската компания "Атомстройекспорт" според решението на Арбитражния съд в Париж. Заговори се и за възраждане на проекта "Белене", за което според управляващите има и интерес от трима частни инвеститори. На въпроси за това какво е добре да направи страната ни с оборудването за "Белене" и какво да очакваме по отношение на възобновяването на проекта отговаря бизнесменът Богомил Манчев, председател на "БУЛАТОМ" и доскорошен собственик на "Риск Инженеринг" - консултант на проекта "Белене" и подизпълнител в дейностите по удължаване живота на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". 

Господин Манчев, преди дни НЕК преведе на „Атомстройекспорт“ дължимата сума след Арбитража за оборудването на АЕЦ „Белене“. Така вече двата реактора са си наши. Оттук нататък какво се случва с проекта „Белене“?

Две реакторни инсталации сме платили, не сме платили два реактора. Т.нар. ядрени острови ги притежава вече нашата държава. Това са реакторите, тръбопроводите, паропроводите, цялото реакторно оборудване.

И оттук нататък какво следва? Ясно е, че не трябва да гледаме на "Белене" единствено и само от днешна гледна точка, защото една централа се строи поне 10 години.

Ами, целият процес от момента, в който се взима решение да се започне да се строи една атомна централа, до построяването ѝ, като се премине през всички етапи, е между 15 и 20 години. Тъй като този проект знаете бе стартиран много отдавна – още преди 1989 година, част от етапите вече са изминати. Извървели сме пътя и той е следният: имаме лиценз на площадка "Белене". Едно от най-скъпите неща в ядрената индустрия е да имаш лицензирана площадка, където ще изградиш ядрената централа. И не напразно в Европейската общност има закон, който е приет и у нас, че на ядрена площадка може да се изгради само ядрена централа. Това е първото. Ние имаме ядрената площадка "Белене", която очевидно е изградена и е лицензирана за ядрена енергетика. Второ – имаме готов технически проект на 100%. Никой няма готов такъв технически проект, който се подписва днес и ти утре започваш да строиш, стига да си изкараш строително разрешение. Имаме ОВОС, който е валиден. Нямаме строително разрешение. То може да се извади за 7-8 месеца. И около половин година е подготовката, за да започне реалното изграждане на централата. Толкова готова площадка няма в света. Тя е тук – на 250 км от град София. Сега нито един инвеститор не може да направи ядрена централа на цените, които ние договорихме през 2006 година за АЕЦ „Белене“. Това беше проектът, сочен за модел как да бъде правена публично-частна ядрена енергетика. И това беше първият проект в света, конструиран да работи на свободен пазар. Ядрен проект. А не както "Хинкли Пойнт" в Англия, например. Това са големите плюсове, които привличат стратегическите инвеститори и днес. И затова трябва да се развие площадка "Белене". Там трябва държавата да съсредоточи усилията си, а не в "Козлодуй". В "Козлодуй" имаме недовършен лиценз на една площадка за 1000 МВ, т.е. един блок. А другия какво да го правим? Ако тръгнем да правим 2 блока, това, което е извършвано сега за Седми блок в "Козлодуй" – то е невалидно, започваш да правиш от самото начало.

Тоест освен всичко останало, ще ни излезе и много по-скъпо да започнем 7 и 8 блок в "Козлодуй", отколкото да използваме "Белене"? 

Абсолютно вярно. Аз съм се „закърмил“ в "Козлодуй", там съм започнал работа. Работил съм. И на колегите си съм обяснявал – „стига сте говорили глупости, защото виждате как са местата, как да ги сложиш тези два блока“. Има страхотно много тежки инженерни решения, които трябва да се вземат. Те си мислят, че като има 6 блока, значи можеш да направиш още 2. Къде да ги сложиш още 2 блока? В Румъния? Да ги вържем за река Дунав?

Добре, понеже говорите в тази посока, а и напоследък това, което се дава като сигнали и след Парижката конференция за климата и въобще всички тези екологични цели, които си поставяме, правят като че ли ядрената енергетика все по във фокуса на днешния дневен ред като цяло, на глобално ниво. В този ред на мисли, можем ли въобще да говорим за изпълнение на някакви екологични цели, ако България няма АЕЦ. Да, ние имаме в момента едни модернизирани блокове, но…

Да задраскваме екологията. Да кажем например – ние като българи приемаме, че сме назадничави и не се интересуваме от екологичните въпроси. Но ние трябва да решим можем ли да си решим въпроса със сигурността на енергийните доставки в рамките до 2030 година и след това до 2050 година или не можем? Ние не можем. Ние имаме въглища в България за 30 години. Тези мощности, които ги имаме, за 40 години ще ги изгорим. Тогава вече ще бъдем наказани, защото каквото и да искаме да правим, цената на зелените сертификати, които трябва да ги купим от Европейската общност, защото сме член на Европейската общност, за да си плащаме това, че замърсяваме околната среда, стават все по-скъпи и скъпи и съответно цената на един МВч става все по-голяма и голяма. Това е неминуем факт. Все пак нашата енергетика, колкото и да се опитваме изкуствено да взимаме и да даваме на този и онзи някакви разрешения да работят централите му, те са толкова стари, че трябва да бъдат затворени просто.

Добре, а от днешна гледна точка това, че някой иска да инвестира, независимо дали са китайска, френска или американска компания, какво означава на практика? Защото едно е инвестицията, друго е кой ще изгражда реално централата. Това, че ще идват китайците да инвестират евентуално в Белене, означава ли, че те ще изграждат централата?

Съмнявам се в две неща: че инвеститорът ще приеме сам отговорността за ядрения риск и че държавата въобще ще приеме такъв инвеститор. Всички инвеститори, с които сме водили разговори, те разбират сложността на понятието ядрен остров и ядрена отговорност. Нас като държава най-много ни интересува достигането на всичките нива на безопасност.

В такъв случай има ли възможност проектът да бъде реализиран без АСЕ?

Според мен е безсмислено да се мисли по този въпрос, но засега не съм чувал да искат да ги заобикалят. Никой не е искал да прави такова нещо. Включително и китайците.

Чисто експертно, според вас, от днешна гледна точка каква е общата цена или колко би струвала в крайна сметка тази централа? Много суми са се чували през годините. Това е сложен въпрос, но някаква ориентировъчна цена, която към момента би струвала тази централа?

Не може да превиши 10 милиарда евро по никакъв начин. И ще кажа защо. Защото проектът вече е платен и ядреният остров също е платен. Ясна е цената на строителството.

Това, че си платихме в срок реакторите, така както беше договорено в споразумението между НЕК и АСЕ, по някакъв начин може ли да се говори за затопляне в отношенията между България и Русия в сферата на ядрената енергетика?

Мога да кажа, че така сложени отношенията между нашата държава и „Росатом“ са изключително правилни отношения и те са много диалогични. Поправихме много бели, които бяха направени през годините с различни глупави изказвания. В момента мисля, че отношенията са сложени на абсолютна професионална и правилна основа.

Т.е. вече няма емоции и гледаме реално и прагматично на нещата?

В крайна сметка АСЕ използваха клаузите, които бяха в договора, за да решат конкретния въпрос. И решиха въпроса. И то по един чисто законов, правен начин. Аз, ако съм на тяхно място, ще направя всички усилия, поради това, че проектът си е мой и оборудването е платено и е в България, да направя предложение на тая държава да го изградят този проект.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7728

7

KumaLisa

07.01 2017 в 17:28

Крадат бе. Крадат! Това е отговорът.

9056

5

Какавидков

19.12 2016 в 13:49

Пак ще падат банки, Орешака иде и Маккейн вече няма да ни помогне.

9604

4

In Trum we trust

19.12 2016 в 13:39

Ама разбира се, трябва да има поръчки, за сгради, пътища, инфаструктура от която мафията да крадне поне половината.

Този е пълен мошеник, само далекопроводите, които тепърва трябва да се изграждат до Белене ще струват над милиард евро!


10847

3

БирникЪ

19.12 2016 в 13:23

Ядрена централа се експлоатира над 50 години. Фотоволтаиците и перките 20-25 г., а договорените цени са убийствени. Въглищата намаляват, а замърсяването е огромно. Американските централи също произвеждат ток, за който плащаме прекалено скъпо. Когенерациите също. На практика цяла България дотира евтиното парно в няколко града чрез цените на тока.
Преди време от ЧЕЗ при изпратиха справка за закупената от тях енергия от производители. Делът на тази от АЕЦ-а бе едва 6 /ШЕСТ/ на сто. Над 47-48 бе от ТЕЦ, а разликата до 100 % от ВЕЦ и ВЕИ. Къде отива евтината енергия от АЕЦ-а и защо делът и в микса е толкова малък при условие, че произвежда 30 % от ел.енергията !
Белене трябва да се строи !

8014

1

ognian123

19.12 2016 в 12:28

Манчев няма ли да преядеж.?Стига ти.Скрий се ,че маже да се сетят да те попитат за какво ти е плащано до сега за Белене.