Волен иска главата на министърката на Местан срещу гласа си

Александра Маркарян 29 май 2013 в 10:59 4272 8

Волен Сидеров в парламента. Снимка: БГНЕС
Волен Сидеров в парламента. Снимка: БГНЕС

Волен Сидеров поиска главата на скандалната министърка на младежта и спорта Мариана Георгиева срещу гласа си.

Лидерът на "Атака" обяви, че няма да подкрепи правителство, в което има министърка, лобираща за задължително изучаване на турски език в училище.

Министърката е Мариана Георгиева-Бенчева, близка на лидера на ДПС Лютви Местан. На 3 май, в качеството си на кандидат-депутат на ДПС от Ловеч, тя заяви, че ще направи всичко възможно, за да бъде въведено задължително изучаването на майчин език в училище. Георгиева говори пред електората на ДПС на свещеното за мюсюлманите място Демир баба теке.

Думите й бяха:

"Аз като професор по езика искам да кажа, че ще работя за политиката на Движението за права и свободи, така че вашите деца, когато ходят на училище в чантата си заедно с учебника по български език да носят и учебника по майчин език. В училището те трябва да учат и майчиния си език, защото това е езикът,  с  който се раждаме всички по волята на Създателя. Това е езикът на душите и сърцата. И когато душите и сърцата молят за любов от Създателя, те трябва да се молят на майчиния си език. Този език трябва да се учи в училище, за да се преизпълнят душите на всички ни с любов, за да живеем в мир, за да се обичаме, за да докажем, че България е европейска държава, за да докажем, че ДПС е партийния сертификат на европейското членство на България".

Веднага след това на трибуната изскочи Местан, който в крайно емоционално изказване защити Георгиева.

Единственото, което Георгиева била казала, е, че щяла да се радва всяко турско дете да носи в чантата си учебник по майчин език заедно с този по български. "Какво престъпно има в това изречение? Това е европейски стандарт. Срам и позор!", викаше Местан от трибуната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови